Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dvaašedesátiletá plavkyně se mezi Kubou a Floridou žraloků nebojí

Havana - Ve svých dvaašedesáti letech se rozhodla uplavat 166 kilometrů dlouhou trasu mezi Havanou a Floridou Američnaka Diana Nyadová. Je to její v pořadí čtvrtý již pokus, ten poslední ukončily po 124 kilometrech popáleniny od medúz. Američanka se ale útoků mořské fauny neobává a rozhodla se dokonce plavat bez ochranné klece proti žralokům. "Bude kolem ní takový ruch, že já bych se žraloků vůbec nebál," myslí si sportovní komentátor České televize a pokořitel kanálu La Manche Stanislav Bartůšek.

Diana Nyadová
zdroj: Getty Images

Do vody se Nyadová vnořila v sobotu a podle plánu by se měla na Floridě objevit zhruba po šedesáti hodinách, tedy v úterý, nejpozději ve středu, aby tak mohla své šedesáté třetí narozeniny oslavit již na americké pevnině. "První stres opadne z hrozby žraloků, protože to nebezpečí je pořád jen možné, nikoliv bezprostřední. Takže nakonec, když to všechno oseká, tak jí zbyde jenom touha vydržet. A hlavně podstatný je boj s tím neusnout," říká Bartůšek.

Podle dostupných informací utrpěla Nyadová opět popáleniny od medúz, v plavbě ale pokračuje podle plánu. "Pokus by mohla zmařit teplota vody, byť se to nezdá – voda má v té oblasti zhruba 28 stupňů, ale pořád je to o dost méně než teplota těla. První polovina pokusu, co se týče vlivu tepla nebo zimy, je zanedbatelná, ale pak s postupem času jí musí být rozhodně zima," hledá Bartůšek možné trable americké plavkyně.

Žraloci podle komentátora televize mezi ně ale patřit nebudou. To, že Nyadová plave bez ochrané klece, by však nevýhodou být mohlo. "Určitě je sestavena z komponentů, které - ať už budou v té kleci sebevětší mezery - tak pořád rozrážejí vodu kolem plavce. A vlastně umožňují jakýsi drafting," vysvětluje Bartůšek. 

"Co se týče těch žraloků, já bych to nepřeháněl. Já si myslím, že kolem ní bude velký ruch. Nebude tam jen jedna doprovodná loď. Budou tam třeba dvě, tři. Četl jsem, že tam budou i potápěči, a to pochopitelně žraloky odradí. A navíc určitě používají nějaké vysokofrekvenční odpuzovače, já bych se těch žraloků vůbec nebál," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články