Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Cancellara popáté opanoval prolog Tour de France

Lutych (Belgie) - Prolog 99. ročníku cyklistického závodu Tour de France vyhrál v Lutychu Švýcar Fabian Cancellara ze stáje RadioShack a přidal už pátý triumf v úvodní jízdě slavného závodu. Druhého Brita Bradleyho Wigginse a třetího Francouze Sylvaina Chavanela dokázal na krátké šestikilometrové trati porazit o sedm vteřin. Obhájce celkového vítězství Australan Cadel Evans dojel třináctý. V neděli čeká 198 jezdců na Tour bezmála dvousetkilometrová první etapa z Lutychu do Seraingu. Přímý přenos od 14:10 nabídne exkluzivně náš web.

Fabian Cancellara
zdroj: Isifa/EPA

Časovku dlouho vedl Chavanel, kterého sesadil jen o 42 setin sekundy rychlejší Wiggins. Všechny ostatní ale nechal nakonec daleko za sebou švýcarský favorit a navázal na své triumfy z let 2004, 2007, 2009 a 2010. V prvním případě se Cancellara do žlutého trikotu oblékl rovněž v belgickém Lutychu, radoval se i v Londýně, Rotterdamu a Monaku.

Fabian Cancellara: "Je to fantastický začátek - už zase! Udělal jsem pro to všechno, co jsem mohl, jako to dělám pokaždé. Je to skvělý pocit a navíc je výhodné, že z nás spadne nervozita a tlak."

Letos na začátku dubna měl přitom jednatřicetiletý olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa v časovce těžký pád a při závodu Kolem Flander si na čtyřikrát zlomil klíční kost. Vrátil se však ve skvělé formě, kterou bude chtít po Tour potvrdit i na olympijských hrách v Londýně. Tam bude obhajovat zlato a stříbro z Pekingu.

Smůlu měl dnes mistr světa v časovce Němec Tony Martin: Zastihl ho defekt a kvůli výměně kola zaostal v cíli o 23 vteřin za vítězem a zařadil se na 45. pozici.

Ve dvaadvacátém nejlepším čase projel cílem Američan George Hincapie, který se ve své poslední sezoně kariéry vydal na trať Tour už posedmnácté. V počtu účastí se osamostatnil na prvním místě historické tabulky před Nizozemcem Joopem Zoetemelkem.

Výsledky prologu Tour de France

1. Cancellara (Švýc./RadioShack) 7:13, 2. Wiggins (Brit./Sky), 3. Chavanel (Fr./Omega Pharma QuickStep) oba -7, 4. Van Garderen (USA/BMC) -10, 5. Boasson Hagen (Nor./Sky), 6. Lancaster (Austr./Orica) oba -11, 7. Gretsch (Něm./Argos-Shimano) -12, 8. Meňšov (Rus./Kaťuša), 9. Gilbert (Belg./BMC) oba -13, 10. Grivko (Ukr./Astana) -15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články