Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Chalupu vyznamenala veslařská federace

Lucern (Švýcarsko) – Jako první Čech v historii převzal Václav Chalupa nejvyšší vyznamenání Mezinárodní veslařské federace, Cenu Thomase Kellera. Osmnáctikarátovou zlatou medaili dostal veslař jako ocenění za své mezinárodní úspěchy i za příkladný přístup ke sportu a celoživotní přínos veslování.

.

Václav Chalupa
zdroj: Getty Images autor: Jamie McDonald

"Při předávání jsem z toho byl docela naměkko. Je to obrovské ocenění a velice si toho vážím," řekl Chalupa. FISA uděluje medaili pojmenovanou po bývalém předsedovi federace od roku 1990 a momentálně ji dostává každý rok jeden veslař, který v uplynulých pěti letech ukončil závodní kariéru.

Chalupa mezi kandidáty na prestižní ocenění byl v předešlých letech, převzal jej ale až letos z rukou syna Thomase Kellera Dominika. Český veslař se stal prvním oceněným, který za svou kariéru nezískal žádnou zlatou medaili na olympiádě nebo mistrovství světa. "Je pravda, že první věc, kterou jsem v sobotu večer řekl, a docela tím všechny pobavil, byla, že je to moje první zlatá medaile. Takže jsem se jí dočkal," dodal s úsměvem Chalupa.

Chalupa se zařadil mezi legendy

V minulosti ocenění převzali například olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa Alf Hansen z Norska, britská legenda Steve Redgrave, pětinásobný olympijský šampion a držitel devíti zlatých medailí na MS, nebo Jüri Jaanson z Estonska. Dlouholetý Chalupův sok byl oceněn před rokem.

Rodák z Jindřichova Hradce ukončil kariéru v roce 2009 po stříbrném mistrovství Evropy v Poznani. Druhé místo na dvojce bez kormidelníka s Jakubem Makovičkou symbolicky uzavřelo jeho kariéru, neboť zlato na velké akci se Chalupovi nikdy nepodařilo získat. Účastník šesti olympiád má ve své sbírce stříbro z Barcelony 1992, na světových šampionátech byl druhý hned čtyřikrát a třikrát skončil třetí. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články