Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Veslařský funkcionář Kejval bude kandidovat na předsedu ČOV

Praha - Předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval bude na začátku listopadu na volební valné hromadě Českého olympijského výboru (ČOV) kandidovat na post předsedy. Tento úmysl posvětilo plénum veslařského svazu. Dnešní plenární zasedání ČOV v Praze mimo jiné schválilo změnu stanov, ale bylo také svědkem ostré výměny názorů nad důvody krachu loterijní společnosti Sazka. 

Jiří Kejval
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Kejval by rád nahradil Milana Jiráska, který po olympijských hrách v Londýně skončí na postu předsedy ČOV. Zatím není známo, zda bude mít veslařský funkcionář protikandidáta. "Jsem na to připraven. Cítím podporu, proto kandiduji. Chceme být jednotní, ale je možné, že se některý další kandidát objeví," řekl Kejval.

Podle svých slov chce pomoci vystavět novou strukturu českého sportu. "Loni jsme si sedli na dno, ale nechci dělat soudce a snažím se dívat dopředu," prohlásil Kejval. Odpovědnost za krach Sazky přiměla některé členy pléna k ostré debatě.

Předseda ČOV Jirásek přiznal, že problém Sazka je jeho noční můrou. "Po celou dobu, co jsem byl v představenstvu Sazky. Byla to chyba, že jsem tam vůbec šel, což bylo dáno neznalostí prostředí. Je to záležitost, kterou si za rámeček nedám," přiznal a snažil se otupit ostří debaty na plénu. "Nechme to na valnou hromadu ČSTV," ukončil hádky s odkazem na zasedání příští sobotu v Nymburce.

Je nám líto, video expirovalo.
Kejval kandiduje na předsedu ČOV

Plénum dnes schválilo změnu stanov, podle kterých budou ČOV nově zastupovat čtyři místopředsedové místo dosavadních tří. Novinkou je pak funkce ombudsmana, který bude dohlížet zejména na dodržování práv sportovců.

Český sport chce zpátky víc z miliard, které přináší státu

ČOV si u společnosti KPMG Česká republika nechal vypracovat studii financování sportu v České republice. Podle ní český sport přinesl loni veřejnému sektoru 52 miliard korun a jeho podíl na příjmech státního rozpočtu dosáhl 3,3 procenta. Šéfové sportu chtějí, aby stát do sportovního prostředí vracel víc než dosud.

Představitelé ČOV, kteří dnes studii prezentovali, poukazují na to, že navzdory pozitivnímu ekonomickému přínosu nemá financování sportu v ČR ucelený funkční systém. Podpora sportu z veřejných zdrojů trvale klesá - jen v letech 2010 a 2011 meziročně poklesla o více než tři miliardy korun. "Česká republika se nachází ve skupině zemí, které vynakládají na podporu sportu nejméně," tvrdí Kejval.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články