Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Judista Krpálek okoukává chvaty od nizozemského mistra

Praha - Vzácné chvilky doma stráví judista Lukáš Krpálek přes Vánoce. Volno si dá ale jen krátké, jinak je jeho hlavní náplní trénink směřující k jasnému cíli - navázat na olympijských hrách na medaili z mistrovství světa.

Lukáš Krpálek
zdroj: AP autor: Markus Schreiber

Jednadvacetiletý Krpálek letos získal na světovém šampionátu v Paříži bronz a mezi muži získal pro Česko první medaili po 20 letech. Získal tím jistotu účasti na olympiádě v Londýně, a proto má na svém webu počítadlo dnů a hodin do začátku her.

"Chci, aby to na olympiádě vyšlo," řekl Krpálek a svému cíli podřizuje vše. Stokilový a téměř dvoumetrový borec se snaží zlepšit, a proto piluje nové techniky, aby měl nad soupeři ještě větší převahu a šanci je dostat do kolen.

"Na chvatech už pracuju, dokonce se povedlo dát jednu do závodní formy a povedla se mi, z čehož jsem měl radost," zmínil Krpálek cestu začátkem prosince do Japonska, kde byl tři týdny na soustředění s reprezentací a na turnaji skončil pátý.

Pilně v posledních měsících studuje video. Sleduje olympijského vítěze Marka Huizingu z Nizozemska, který patřil k technicky vytříbeným borcům. "Snažím se odkoukat nové držení, které by mi vyhovovalo a které bych mohl udržet. Chvatů je hodně, ale v závodní formě má judista třeba tak pět z nich," řekl Krpálek.

Lukáš Krpálek
zdroj: ISIFA/LN

Učí se i speciální techniku, při níž bojuje se soupeřem na zemi. "On je pod vámi, drží vám třeba nohu, vy ale dokážete vyndat nohu a udržíte ho v držení. Tím pádem vlastně vyhrajete. Málo lidí to umí a zná tohle držení," popsal Radiožurnálu.

Svěřenec trenéra Petra Laciny v pražském USK může nové chvaty vyzkoušet už v lednu na Turnaji mistrů v Kazachstánu pro šestnáct nejlepších z mistrovství světa. "Začnu rok pěkně zostra, proto musím být připraven," řekl Krpálek, proč nemůže o Vánocích moc zahálet. "Na Masters jsem zvědavý a moc se tam těším," doplnil.

Před olympiádou se chce Krpálek hodně věnovat přípravě a omezí turnaje, což si díky jisté účasti v Londýně může dovolit. "Určitě se objevím na Světovém poháru v Praze, protože to je doma, a pojedu na dubnové mistrovství Evropy, ale jinak se nemusím za body honit a můžu se soustředit na trénink," dodal Krpálek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články