Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Franklinová zaplavala první ženský rekord bez revolučních plavek

Berlín - Teprve šestnáctiletá Američanka Melissa Franklinová překonala na Světovém poháru v Berlíně na znakařské dvoustovce světový rekord v krátkém bazénu časem 2:00,03 minuty. Mladičká plavkyně se postarala o první rekordní zápis mezi ženami od zákazu používání celotělových plavek z revolučních materiálů z konce roku 2009.

Melissa Franklinová
zdroj: ČTK/AP

Mezinárodní plavecká federace FINA zakázala polyuretanové plavky na celé tělo s koncem předloňského roku, od 1. ledna 2010 už se nesměly používat. Od té doby se příval světových rekordů zastavil, až letos v červenci na světovém šampionátu v dlouhém bazénu v Šanghaji bariéru prolomil Američan Ryan Lochte v polohovém závodu na 200 metrů a pak i Číňan Sun Jang na kraulařské patnáctistovce.

Ženské rekordní tabulky přepsala až dnes teprve šestnáctiletá Franklinová, která 200 m znak zvládla o 15 setin rychleji než dosud nejrychlejší Japonka Šiho Sakaiová před dvěma lety rovněž v německé metropoli.

"Berlínský bazén je úžasný, jsem přešťastná," radovala se americká hvězda. "Je to opravdu nádherný pocit a dodal mi kupu energie," dodala Franklinová, mistryně světa ze Šanghaje právě na znakařské dvoustovce a také v polohové štafetě.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články