Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Iniciativa Český sport 2011 žádá změnu loterijního zákona

Praha - České sportovní svazy sdružené v iniciativě Český sport 2011 chtějí v příštích týdnech lobovat u poslanců v Parlamentu České republiky, aby při schvalování nového loterijního zákona mysleli na sport. Rozjeli proto kampaň s názvem Hvězdy nepadají z nebe, která má upozornit na kritickou situaci zejména ve financování mládežnického sportu.

Kampaň "Hvězdy nepadají z nebe"
zdroj: ČT4

Do Parlamentu ČR putuje výzva, v níž zástupci iniciativy upozorňují, že český sport je po krachu společnosti Sazka a hlavně vinou malé podpory státu v krizi. "Na tento stav doplácí především mládež," upozorňují funkcionáři v dopisu. "Pokud se tento stav nezmění, řada oddílů zanikne, český sport přijde o stovky talentovaných žáků, naše země o budoucí hvězdy, ale především o všestranně zdatné občany," píše se ve výzvě.

Český sport 2011 upozorňuje, že v roce 1990 připadla jedna investovaná koruna na jedno dítě, nyní se o stejnou částku dělí děti čtyři. "A pokud se to nezmění, těch dětí bude za dva roky pět," uvedl hlavní iniciátor výzvy Jiří Kejval, předseda veslařského svazu. Co se státní podpory týče, je Česká republika v přepočtu na jednoho občana na 25. místě v Evropské unii. "Pokud peníze z hazardu a loterií nepůjdou do sportu, budeme za pár let hledat miliardy na záchranu drogově závislé mládeže. Pokud jim vezmeme sport, budeme děti hledat právě v hernách," prohlásil předseda tenisového svazu Ivo Kaderka.

Do českého sportu plynulo v roce 2010 zhruba 7,7 miliardy korun. V příští sezoně to bude asi o 2,2 miliardy méně, pokud do sportu nepůjdou peníze z daní za hazard. "Tady nejde o reprezentaci, na tu se peníze nějak seženou, ale o mládež. Tam je situace opravdu kritická," prohlásil Kejval.

Český sport 2011 sdružuje mimo jiné 68 ze 73 existujících sportovních svazů. Všichni chtějí společnými silami přesvědčit poslance o nutnosti zvýšení financování sportu. Kvůli tomu mají během října v plánu schůzky v Parlamentu ČR, proto vytiskli pohledy s tématy mladých sportovců a požádali slavné sportovce o podporu. Na oddíly, v nichž během svého mládí vyrůstali, tak v kampani upozorňují tenistka Petra Kvitová, oštěpařka Barbora Špotáková či veslař Ondřej Synek.

Celou kampaň se rozhodly zaplatit svazy ze svých rozpočtů. Dobrovolně tak každá asociace může přispět částkou 10.000 korun. "Hodně z nás má prosperující firmy, tak to doplatíme z těchto prostředků," prohlásil Zdeněk Ertl ze Sdružení sportovních svazů České republiky, které není členem Českého svazu tělesného výchovy (ČSTV). To na podzim čeká klíčová valná hromada o budoucnosti.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články