Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Český Myškin odmítl výhru za několik tisíc dolarů

Praha - Nejlepší český šachista David Navara se připodobnění k ruskému knížeti nebrání. "Asi tak teď některým lidem připadám a sám začínám věřit, že mé gesto nebylo úplně normální," řekl Mladé frontě Dnes. "Asi si cenu fair play zasloužím," dodává. Cena – broušená sklenička se lžičkou – byla v Chanty Mansijsku zřízena speciálně kvůli němu.

David Navara
zdroj: isifa/LN autor: Stanislav Pecháček

Pohár a sklenička jsou jistě pěkné ceny, v porovnání s několika tisíci dolary ovšem lesk ztrácejí. David Navara je dal všanc tím, že nabídl remízu v partii, kdy mohl dát protivníkovi mat třemi tahy. V průběhu partie světového poháru totiž ukrajinský protivník Mojsejenko zapochyboval, jestli se Navara nejdříve nedotkl jiné figury, než s níž pak táhl. To je proti pravidlům.

Navara sice zavadil o krále a hrál střelcem, jenže ani on, rozhodčí ani soupeř si nebyli jisti, k jakému dotyku došlo dřív. Situace skončila, Mojsejenko neprotestoval a až po dalších 75 tazích český vítěz odmítl vítězství dokonat a úmyslně remizoval. "I taťkovi déle trvalo, než to pochopil," tvrdí Navara. "Někteří lidé říkali, že to bylo zbytečné, ale já nevěděl, jestli je správné takto vyhrát," dodává český šachista.

Peníze pro mě rozhodující nejsou, tvrdí Navara

"Ve hře bylo hodně peněz, ale já na to nebral zřetel. Nejsem extrémně bohatý člověk, ale ty peníze pro mě nebyly existenční nutností. Kdybych měl rodinu a žili jsme v bídě, třeba bych remízu nenabízel," dodává upřímně Navara. Už jen toto přiznání si cenu fair play zaslouží. A férově dopadl i boj s Ukrajincem – Navara ho v další partii porazil.

Nezbývá než dodat, že ten stejný víkend remizovali i čeští fotbalisté v kvalifikaci o Euro ve Skotsku po nafilmovaném pádu Rezka. Oba činy vzbudily údiv, jen každý trošku nějak jinak.

Zdroj
MfD

Hlavní zprávy

Nejčtenější články