Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

New York ožil surfingem

Long Beach – New York tradičně patří v září poslednímu tenisovému grandslamu US Open, ale letos také vůbec poprvé ve stejný čas ožila i jedna ze slavných tamních pláží. Vyhlášená Long Beach se nachází jen třicet kilometrů od tenisového areálu Flushing Meadows a denně ji během podniku profesionálního mistrovství světa v surfingu navštívily desetitisíce fanoušků. Dokument ze závodu Quiksilver Pro New York odvysílá ČT4 12. října.

Američané jsou spolu s Australany největšími milovníky surfingu, v Evropě k nim patří zejména Francouzi, Španělé a Portugalci. Pro nás suchozemce bez moře sice nejsou jména jako Kelly Slater, Mick Fanning, Jeremy Flores, Joel Parkinson, Taj Borrow či Dane Reynolds tak známá, ale pokud je vyslovíte v USA, budete zavaleni nadšenými reakcemi.

Ten, kdo v Americe nezná desetinásobného mistra světa Kellyho Slatera, nemůže nahlas říct, že se narodil na severoamerickém kontinentu. Za rok čtyřicátník původem z Floridy se těší stejné popularitě jako hvězdy hokejové NHL, basketbalové NBA, baseballu či amerického fotbalu. Jde-li po chodníku, dívky šílí! Jak by ne, jeho románky se slavnými herečkami a modelkami plnily stránky světových magazínů. Kdysi si zahrál i ve slavném seriálu Pobřežní hlídka.

Ovšem v tom jeho sláva nespočívá. Mnohem významnější je jeho sportovní život, který ho už dávno řadí mezi legendy. Deset titulů mistra světa nikdo jiný v surfingu ještě nezískal a odborníci říkají, že se to možná nikomu dalšímu nepodaří. Navíc letos Kelly Slater stále vede průběžné pořadí seriálu a od dalšího rekordu – už jedenáctého titulu – ho dělí pouze pět zbývajících podniků.

V New Yorku skončil Slater druhý, protože těsně před koncem finále zlomil prkno, a výhru si připsal o osmnáct let mladší Australan Owen Wright. Ale Slaterově lesku to nijak neublížilo. Zda se mu podaří šampionát vyhrát i letos, bude jasné nejpozději v prosinci, kdy se na ostrově Oahu na Havaji pojede poslední závod.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články