Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Synek zlato neobhájil, dojel těsně druhý

Bled (Slovinsko) - Skifař Ondřej Synek získal na mistrovství světa ve veslování stříbrnou medaili. Obhájce titulu z loňského šampionátu nestačil na jezeře Bled na Novozélanďana Mahého Drysdalea, který vybojoval již pátou zlatou medaili v kariéře. V semifinále se ve velmi dobrém světle představila skifařka Miroslava Knapková, která bez problémů postoupila do finále a zajistila tak České republice účastnické místo na olympiádě v Londýně.

Ondřej Synek
zdroj: ČTK/AP

Synek se v průběhu finálového závodu nejprve držel na druhém místě za Alanem Campbellem z Velké Británie, který již tradičně po startu nasadil nejvyšší tempo. Po polovině trati však Synek společně s Drysdalem Campbella předstihli a bylo jasné, že se o držiteli titulu rozhodne mezi nimi.

Ve finiši měl nakonec více sil šampion z let 2005, 2006, 2007 a 2009, jehož kralování na MS před rokem Synek v Drysdaleově domácím prostředí na jezeře Karapiro přerušil. Veslař pražské Dukly tak zopakoval výsledek ze šampionátu 2007 v Mnichově, kde byl také druhý, a vybojoval šestou medaili z mistrovství světa, z toho pátou na skifu.

Synek je se stříbrem spokojený

"Byl to pěkný a dramatický závod až do konce a já jsem s ním spokojený. Po problémech v závěru přípravy a na startu mistrovství, který mi nevyšel podle představ, je to super," řekl Synek. Souboj s Drysdalem rozhodl nástup Novozélanďana asi 100 metrů před cílem. "Podařilo se mi ho dojet, ale on pak ještě jednou nastoupil a vyhrál," uvedl osmadvacetiletý stříbrný medailista z olympiády v Pekingu.

Je nám líto, video expirovalo.
Skifař Synek vybojoval stříbrnou medaili

Dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových obsadil ve finále šesté místo s velkým odstupem za vítěznou britskou dvojicí Annou Watkinsovou a Katherinou Graingerovou.

V semifinále se ve velmi dobrém světle představila skifařka Miroslava Knapková, která bez problémů postoupila do finále a zajistila tak České republice účastnické místo na olympiádě v Londýně. Trojnásobná medailistka z mistrovství světa svou jízdu bezpečně vyhrála a druhou Emmu Twiggovou z Nového Zélandu porazila téměř o čtyři sekundy. Navíc dosáhla výrazně lepšího času než Číňanka Čang Siou-jün, která ovládla druhé semifinále.

Knapková očekává, že finále bude úplně jiné

"Samozřejmě, že jsem spokojená. Myslím si, že jsem jela dobře. Ani jsem nečekala, bych mohla takhle jet a vyhrát," přiznala Knapková. Výkony všech prý poznamenala dlouhá pauza mezi jednotlivými jízdami, česká reprezentantka postoupila přímo do semifinále už v neděli. "Ta pauza byla velká a pak vždy chvilku trvá, než se každý dostane zpět do tempa. Zítra ve finále to bude jiné," řekla Knapková.

Skifařka Miroslava Knapková v pohodě prošla do finále
zdroj: ČTK autor: Ivana Roháčková

Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského zajela nejrychlejší semifinálový čas, což ale také nepřeceňuje. "Neznamená to nic. Podařilo se mi to už několikrát a pak jsem byla bez medaile. Uvidíme ve finále, kdo jak dnes taktizoval," uvedla Knapková.

Další české posádce se v semifinále tolik nedařilo. Čtyřka bez kormidelníka Michal Horváth, Milan Bruncvík, Milan Doleček, Jan Gruber obsadila poslední šesté místo, v druhé polovině trati však svěřenci trenéra Petra Blechy už viditelně šetřili síly na nedělní B-finále. Pokud v něm dokážou porazit alespoň jednu posádku, kvalifikují se do Londýna.

Je nám líto, video expirovalo.
MS ve veslování Slovinsko

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články