Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Judisté by z MS rádi přivezli po letech medaile

Praha – V Paříži zítra odstartuje 28. mistrovství světa v judu. Představí se na něm šest českých reprezentantů, přičemž především Jaromír Ježek a Lukáš Krpálek by se mohli pokusit získat první medaili od roku 1999, kdy na MS brala bronz Michaela Vernerová a postarala se tak o dosud jediný kov pro samostatnou Českou republiku.

Lukáš Krpálek v bílém
zdroj: ISIFA/EPA autor: Kimmasa Mayama

Trenér české reprezentace Petr Lacina se bude spoléhat především na bronzového medailistu z letošního mistrovství Evropy Ježka a dvojnásobného juniorského mistra světa Krpálka. Ten si zvedl sebevědomí třemi triumfy na podnicích světového poháru, kde mimo jiné vždy porazil úřadujícího mistra Evropy Amela Mekiče z Bosny a Hercegoviny. Přesto nechce Lacina nahlas mluvit o medailových ambicích.

"Ježek s Krpálkem jsou mezi deseti kandidáty, kteří by ve svých kategoriích mohli bojovat o medaile. Ale bude záležet na tom, jak jim sedne los. Úspěchem by bylo, kdyby se jeden z nich o medaili alespoň pral. To znamená, kdyby byl do pátého místa," řekl Lacina. "Pro zbylé čtyři naše reprezentanty by bylo úspěchem sedmé místo. Jedno páté a jedno sedmé místo by bylo dobré. To bych byl spokojený," dodal.

Šance českých judistů podle něho zvyšuje i fakt, že se jim vyhýbaly zdravotní potíže. "Všichni kromě Dubského absolvovali celou přípravu a tři čtvrtě roku neměli výpadek. Takže špatně na tom rozhodně nejsou. Ale konkurence tam je veliká. Uvidíme, co z toho bude," doplnil Lacina.

Ježek má rád sluníčko

Ježek spoléhá před svým středečním startem i na počasí. Pověstný je tím, že má rád sluníčko, které mu svítilo i při dubnovém zisku bronzové medaile na evropském šampionátu. Nyní by rád získal v kategorii do 73 kg další medaili, ale ví, že ho čeká velká konkurence. Proto si za úkol dal hlavně nespadnout brzy na záda. "To je asi jediný cíl. Hlavně abych na ně nespadl v prvním kole a nemusel si hned balit svých pět švestek. Od toho prvního kola se to odvíjí. Když se to pak posune do dalšího a dalšího a dalšího a pak ještě do dalšího kola, tak to bude dobré," dodal.

Jaromír Ježek:

"Je pravda, že sluníčko je pro mě důležité, protože pak mám lepší náladu. Ale když kape štěstí, tak je to taky dobré."

Na šampionát odletěl dnes, ale už od pátku musí tvrdě shazovat, aby se vešel do váhové kategorie. Za pět dní se tak musí zbavit až sedmi kilogramů. "Už jsem si nemohl dát knedlo, zelo, vepřo ani kachničku. Místo toho hezky salátek, rejžičku a tak. Škoda, že se neperu v sobotu jako na všech velkých akcích. To mi vyhovuje víc. Tahle musím začít shazovat dřív," poznamenal.

Světový šampionát se koná od úterý do neděle v pařížském Paláci sportů v Bercy, do kterého se vejde zhruba 14 tisíc fanoušků. Ve Francii je navíc judo velmi populární. Domácí fanoušci se nejvíce těší především na výkony svého favorita Teddyho Rinera, který útočí na pátý titul mistra světa, čímž by stal nejúspěšnějším mužským judistou historie. Česká výprava očekává bouřlivou atmosféru. "Bude to něco úžasného. Naprosto nabitá hala a publikum, které tomu rozumí a ocení to, co se mu líbí. Atmosféra bude bouřlivá, a to zejména v sobotu, kdy se pere Teddy Riner. Bude to nádherné mistrovství," míní Lacina.

Česká nominace:

Lucie Chytrá (do 52 kg, středa 24. srpna),

Pavel Petřikov (do 60 kg, úterý 23. srpna),

David Dubský (do 66 kg, úterý 23. srpna),

Jaromír Ježek (do 73 kg, středa 24. srpna),

Jaromír Musil (do 81 kg, čtvrtek 25. srpna),

Lukáš Krpálek (do 100 kg, sobota 27. srpna).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články