Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Phelps vybojoval první šanghajské zlato

Šanghaj - Americký fenomenální plavec Michael Phelps uhájil své dominantní postavení v disciplíně 200 metrů motýlek. V Šanghaji dnes získal už čtvrtou zlatou medaili na mistrovstvích světa na této distanci, na níž kraloval i na předchozích dvou olympiádách. Pro celkově 23. titul z MS v kariéře si dohmátl v nejlepším letošním čase 1:53,34 minuty. Phelps přijel do Číny jako plavec, který má na kontě 14 zlatých olympijských medailí. V posledních letech však ztratil ze své suverenity, z prvního finále v Šanghaji ve štafetě vytěžil jen bronz a v úterý se musel na kraulové dvoustovce spokojit se stříbrem.

Na své parádní motýlkářské trati Phelps potvrdil roli největšího favorita a světového rekordmana. Do poloviny trati vedl, po třetím bazénu těsně ztrácel na Japonce Takešiho Macudu, ale závěrečných 50 metrů měl drtivých. Stříbrného Macudu porazil o 67 setin, bronzem rozjásal domácí tribuny Wu Pcheng.

"Můj plán byl stejný jako vždycky: nastoupit hned od začátku. Na 150 metrech jsem si zkontroloval ostatní plavce a přidal," uvedl Phelps, který na dvoustovce motýlek držel šňůru 60 vítězství téměř devět let, než zkraje letošního roku prohrál na dvou menších mítincích v USA s Wu Pcheng.

Hvězdou dnešního programu byla také Italka Federica Pellegriniová, která vyhrála 200 metrů volný způsob a dokázala jako první žena obhájit kraulařský double spolu s titulem na 400 m. Díky drtivému závěru odsunula v posledním bazénu na další medailové příčky Australanku Kylie Palmerovou i Camille Muffatovou z Francie a zvítězila v čase 1:55,58. "Je skvělé být součástí historie," prohlásila Pellegriniová. Podobný double v historii plavání dokázala pouze australská legenda Ian Thorpe v letech 2001 a 2003.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v plavání 2011 Čina

Na neolympijské trati 800 metrů volný způsob vybojoval pro pořádající Čínu titul devatenáctiletý Sun Jang (7:38,57). Na trůnu tak vystřídal krajana a světového rekordmana Čang Lina, jenž nebyl podle reprezentačního šéftrenéra v dostatečné formě a vůbec nestartoval.

Nejsledovanější z dnešních dopoledních rozplaveb v Číně byl polohový závod na 200 metrů s dvojicí hvězdných Američanů Ryan Lochte, Michael Phelps, medailistů ze středeční kraulové dvoustovky. Oba bez problémů mezi 16 semifinalistů postoupili.

Verner ani Baumrtová do semifinále neprošli

Český rekordman Martin Verner obsadil v rozplavbách na 100 metrů volný způsob 28. místo časem 49,52 sekund, znakařka Simona Baumrtová skončila na sprinterské trati třicátá výkonem 29,37.

"Začátek byl podle času super rozjetý, ale na druhé padesátce jsem v bazénu vytuhnul a měl co dělat, abych to vůbec doplaval. Většinou mě nejvíc bolí nohy, ale tady to odnesly ruce. Od praporků už jsem to tlačil jen očima. Hold druhá padesátka za 26 sekund, to je špatné," řekl Českému rozhlasu Verner. Baumrtová v Šanghaji marně hledá důvody slabší formy. "Není to určitě podle mých představ, ale pořád se připravuji na dvoustovku, takže padesátka buď vyjde, a nebo ne. Ale čas 29,37, s tím nemůžu být spokojená," uvedla.

Federica Pellegriniová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články