Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čekání na rekordy skončí, myslí si Phelps

Gold Coast (Austrálie) - Čtrnáctinásobný olympijský vítěz Michael Phelps je přesvědčen, že dlouhé čekání na světový rekord na blížícím se šampionátu v plavání v Šanghaji skončí. Rekord v 50metrovém bazénu nepadl už 18 měsíců od zákazu revolučních plavek. Mezinárodní plavecká federace FINA loni sáhla k zákazu celotělových plavek ze speciálního materiálu poté, co na mistrovství před dvěma lety v Římě padlo 43 světových rekordů. Celkem v letech 2008 až 2009 bylo překonáno přes 200 rekordů v krátkém i dlouhém bazénu.

"Lidé jsou teď po rekordech víc hladoví. Proto uvidíme rychlejší plavání než dosud," prohlásil Phelps, který se s americkým týmem připravuje na mistrovství v australském Gold Coast. "I v těch plavkách, co máme teď, budou časy rychlejší než na olympiádě nebo na šampionátu v roce 2009," dodal šestadvacetiletý plavec.

Rychlost spočívá v detailech

Phelps tvrdí, že plavci se po zákazu plavek začali víc soustředit na trénování technických detailů. "V bazénu i mimo něj pracují na spoustě malých věcí, které ale v součtu přinášejí velké výsledky," uvedl. "Hodně lidí teď dokonce plave rychleji bez celotělových plavek než v nich," přidal.

Phelpsův krajan a sedminásobný mistr světa Ryan Lochte je také přesvědčen, že na mistrovství v Číně, které začíná už zítra, padnou některé světové rekordy. "Hodně lidí si myslelo, že po zákazu plavek už rekordy nikdo nikdy nepřekoná. Ale na plavkách vůbec nezáleží. Rekordy jsou tady od toho, aby se překonávaly, a já si myslím, že pár z nich teď padne," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články