Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Vodní slalomáře čeká na ME jízda navíc

La Seu de Urgell (Španělsko) - S novinkou v podobě čtvrtfinálových jízd se ode dneška do neděle koná ve španělském Seu de Urgell mistrovství Evropy ve vodním slalomu. Český tým je na šampionátu v kompletním složení včetně tradičních posil, ale i mladých a nových posádek, které se do reprezentace nečekaně dostaly v domácí nominaci. Kouč Jiří Pultera by byl spokojen s jakoukoliv individuální medailí.

Stříbrné medaile z loňského šampionátu v Bratislavě nebudou obhajovat deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, kteří se překvapivě do reprezentace nedostali. O cenný kov bude opět usilovat obhájce bronzu kajakář Vavřinec Hradilek. V místě, kde získala v roce 1999 poprvé titul mistryně světa, nechybí ani třiačtyřicetiletá kajakářka Štěpánka Hilgertová. Velkou šanci na medaili má kanoista Stanislav Ježek, který letos jako jediný na domácích vodách neprohrál a má skvělou formu.

"Věřím, že zkušenosti v kombinaci s mládím tady budou slavit úspěch. Máme adepty na medaile, ale také mladé a nové lodě, pro které tento závod bude velkou školou," řekl Pultera. "Mladí sice mají nějaké zkušenosti ze závodů Světového poháru nebo mládežnických akcí, ale tohle je úplně něco jiného. Budou pod tlakem a já věřím, že to do budoucna pro ně bude přínos," uvedl kouč.

Zdravotní potíže hlásí jen Pavelková

Z mladých jsou v týmu Hilgertové syn Luboš, teprve osmnáctiletý Jiří Prskavec mladší či jednadvacetiletá kajakářka Kateřina Kudějová. Ta dokázala v domácí nominaci porazit dvojnásobnou olympijskou vítězku Hilgertovou a na šampionát do Seu odjela i přesto, že se chtěla letos soustředit hlavně na ME do 23 let. Celý tým je podle Pultery v pořádku, lehké zdravotní potíže s nachlazením má pouze zkušená kajakářka Irena Pavelková.

Tým je v Seu skoro týden a má za sebou několik tréninků. Dnes už všichni pouze ladí formu na rovné vodě. "Kanál dobře známe, je tu ale o něco méně vody, takže se pádly a loděmi mlátí trochu víc než obvykle," řekl Pultera. "Včera mi připadalo, že to vypadlo hodně dobře, že by to nemuselo dopadnout špatně," uvedl.

Novinkou jsou čtvrtfinálové jízdy jako stupeň mezi kvalifikací a semifinále. "Není to úplně obvyklé a podle mě ani moc v souladu s pravidly. Ještě kolem toho tady asi bude velká diskuse," tušil Pultera. "Je to jízda navíc a nekoncepční řešení," kritizoval trenér.

Nominace ČR:

Muži:

K1: Vavřinec Hradilek, Hilgert, Prskavec,

C1: Ježek, Gebas, Indruch,

C2: Havlíček, Přinda; Koplík, Vrzáň; Sehnal, Václav Hradilek.

Ženy:

K1: Kudějová, Hilgertová, Pavelková,

C1: Hošková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články