Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

ČOV vyhrál spor s Budvarem, peníze dá na přípravu talentů

Praha - Český olympijský výbor se rozhodl aktivně podporovat mladé talentované sportovce. Zhruba do měsíce se rozjede projekt Národních olympijských stipendií. Český olympijský výbor rozdělí mezi potenciální mladé adepty na účast na hrách v Londýně částku zhruba milion a půl korun. Financovat je bude z peněz, které musí zaplatit budějovický Budvar za neoprávněné užití olympijské symboliky před zimními hrami v Turíně v roce 2006. Vrchní soud v Praze rozhodl, že pivovar musí zaplatit pokutu dva a čtvrt milionu korun a veřejně se omluvit.

"Z vítězství má zejména ve sportu každý radost, ale tady jsou pocity trošku jiné. Jsme samozřejmě potěšení, že jsme dostali za pravdu, ale byli bychom rádi, aby už tyto souboje nebyly," řekl na tiskové konferenci v Praze předseda ČOV Milan Jirásek. Budějovický Budvar s rozhodnutím soudu nesouhlasí, ale bude ho respektovat, protože je pravomocný. Zvažuje však, zda podá dovolání, řekl mluvčí pivovaru Petr Samec.

František Dvořák, místopředseda ČOV:

"Chceme veškeré tyto mimořádně získané finanční prostředky využít pro přípravu mladých sportovců, kteří mají šanci kvalifikovat se na olympijské hry do Londýna."

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Františka Dvořáka

Jádrem sporu byla reklamní kampaň Budvaru, ve které vystupovali svérázní chlapíci Bob a Dave, kteří cestovali na akci pojmenovanou "hokejiáda" do Itálie, měli na sobě reprezentační hokejové dresy a ve spotech byl použit i svazek hokejových holí v podobě "hokejové pochodně". A právě pochodeň je jedním z chráněných olympijských symbolů, které bez písemného souhlasu ČOV nesmí nikdo používat, stejně jako jejich parafráze či karikatury.

Advokát Jan Šťovíček z kanceláře, která ČOV zastupovala, zdůraznil, že pravomocný rozsudek poprvé v historii stanoví, co se v ochraně olympijských symbolik smí a nesmí. Jirásek uvedl, že ČOV má povinnost chránit olympijskou symboliku, a to jak ve vztahu k Mezinárodnímu olympijskému výboru, tak i ke sponzorským partnerům ČOV, kteří za své spojení s pěti kruhy platí. Mezi nimi figuruje i konkurent Budvaru Plzeňský Prazdroj.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články