Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Jedenáct českých sportovců muže využívat stipendia MOV

Praha - Jedenáct českých sportovců, tři muži a osm žen, může od září po dva roky využívat pravidelnou měsíční finanční podporu na přípravu, aby měli větší šanci se kvalifikovat na olympiádu do Londýna 2012. Peníze rozděluje MOV z fondu olympijské solidarity. Stipendia 700 dolarů (12 600 korun) budou od letošního září do 31. srpna 2012 dostávat veslařka Denisa Čvančarová, jachtařka Veronika Fenclová, triatlonistka Vendula Frintová, oštěpař Petr Frydrych, moderní pětibojařka Lucie Grolichová, jezdec Jaroslav Hatla, překážkářka Zuzana Hejnová, moderní gymnastka Monika Míčková, sportovní gymnastka Kristýna Pálešová, cyklistka Jarmila Machačová a kordista Jiří Beran.

Například atleti Frydrych a Hejnová využijí podporu na nezbytnou přípravu v zahraničí a na zajištění fyzioterapeuta. "Fyzio je důležitý a prostředky na něj nejsou, takže doufám, že to pomůže," řekla Hejnová. "Já doufám, že se olympijský výbor trefil do černého a sejdeme se v Londýně," doplnil Frydrych.

"Je to částka braná jako přilepšení a zkvalitnění na specifikum olympijské přípravy. Její použití je volné, lze z ní platit trenéry, sparing, kempy či sportovně-technické záležitosti. Doufáme, že se stipendistům zadaří a všichni budou v Londýně," řekl místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští sportovci mají stipendium

Český olympijský výbor oslovil s nabídkou MOV 28 svazů letních olympijských sportů. O stipendia požádalo 11 sportů, adresných návrhů se sešlo patnáct. "Posunuli jsme to do Lausanne a potvrzeno bylo jedenáct sportovců z deseti sportů. O tom rozhoduje pouze Mezinárodní olympijský výbor," řekl Dvořák.


MOV celkem na Londýn rozdělí 19 milionů dolarů. Českým sportovcům pošle 184 800 dolarů, v přepočtu asi 3,3 milionu korun. Před olympiádou v Pekingu 2008 pobíralo stipendia devět českých sportovců, před Aténami o čtyři roky dříve šest. Z nich moderní pětibojař Libor Capalini získal v Řecku bronz.

Petr Frydrych
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články