Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

MOV: Sázky mohou být pro sport stejně nebezpečné jako doping

Acapulco (Mexiko) - Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Acapulcu řešil začlenění nových disciplín do programu zimní olympiády v Soči 2014, konečné rozhodnutí však odložil až na příští rok. Funkcionáři potřebují ještě čas na důkladnější revizi disciplín v čele s ženským skokem na lyžích. Kromě diskuse o zařazení šesti nových sportů nadnesl prezident MOV Jacques Rogge také otázku ovlivňování výsledků sázkami.

Sázky mohou být pro sport stejným nebezpečím jako doping, tvrdí mezinárodní olympijský výbor. S rostoucím počtem sázkových kanceláří dostupných na internetu se chce pokusit minimalizovat dopad sázek na sport. "Sázení jako takové není pro sport problém. Nebezpečí číhá v případném ovlivňování výsledků," prohlásil předseda MOV Jacques Rogge.

Možné novinky v Soči

Diváci v Soči by se mohli vedle skoků žen dočkat i soutěží ve slopestylu snowboardistů a akrobatických lyžařů, ti by se mohli objevit i na U-rampě. Šanci mají i smíšené štafety biatlonistů, týmová soutěž v krasobruslení a týmová soutěž sáňkařů. Zamítnuta byla pouze soutěž družstev ve sjezdovém lyžování, kterou na závěr minulé sezony Světového poháru překvapivě vyhráli čeští reprezentanti.

Rogge plánuje vytvořit ve spolupráci s národními olympijskými výbory organizaci, která bude na sportovní sázení dohlížet. "Na podobném principu jako funguje Mezinárodní antidopingová agentura by v budoucnu měla vzniknout federace, která nám pomůže zprůhlednit sázení. A eliminovat případy, kdy dochází k ovlivňování výsledků. Hodně nám pomůže spolupráce s Interpolem," zdůraznil Rogge.

Po antidopingové agentuře tak mezinárodní olympijský výbor uvažuje o vytvoření další organizace, která bude bojovat s vlivy ohrožujícími čistotu olympijských myšlenek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články