Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Temná kapitola sportu: NDR a doping

Berlín – Téměř dvacet let po opětovném sjednocení Německa se znovu otevírá temná kapitola východoněmeckého sportu: doping. Debatu rozvířila nová kniha někdejšího sportovního funkcionáře NDR Thomase Köhlera Dvě strany medaile. Bývalí sportovci ze Svazu obětí dopingu na autora chystají žalobu. Podle nich totiž minulost zásadně zkresluje. Memoáry chce hnát k soudu také bývalá hvězda dráhové cyklistiky a nyní vážně nemocný 48letý invalidní důchodce Uwe Trömer. Dříve vítězil, dnes ale žije s trvalou pachutí prohry.

"Začal jsem v devíti letech a ve třiadvaceti jsem byl na prahu smrti. To jsem já a doktor, který mě skoro zabil. To bylo v Etiopii, ve vysokohorském tréninkovém táboře. Dostávali jsme pořád nějaké injekce," ukazuje Trömer starou fotografii.

"Samozřejmě jsem se ptal, co to je. Říkal: vitamíny, látky proti dehydrataci. Já mu věřil, byl to přeci lékař národního týmu," dodává. Jenže jehlou proudily zakázané látky, které cyklistu silně nabudily. Rychle mu ale také rozežraly ledviny. Uwe Trömer zkolaboval ve sportu i v normálním životě.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Evy Pláničkové

Velkolepou vitrínu s trofejemi byste u někdejšího úspěšného vrcholového sportovce hledali marně. Dopingem pošpiněné medaile pro něj nemají cenu. Naopak chce žalovat nové memoáry bývalého sportovního funkcionáře NDR. Thomas Köhler v nich sice přiznává systematické dopování, a to i u dětí, jenže tvrdí, že" všechny prostředky byly podávány pouze se souhlasem sportovce."

Dva miliony tablet ročně. Mlčet by se nemělo

S takovým názorem ale narazil také u odborníků. "Určitě existuje řada sportovců, kteří věděli, že berou anabolika. Ale je mnoho těch, kteří netušili, a to dokládají nespočetné dokumenty Stasi. Lékaři i trenéři o tom, co jim namlouvali, pilně psali pro státní bezpečnost," říká Hans-Joachim Seppelt, odborník na sportovní historii.

Šestnáctimilionová NDR si v letech 72 až 88 připsala na své konto 384 olympijských medailí. Spotřebovala na to dva miliony zakázaných tablet ročně. V současnosti už známe 200 státem uznaných obětí, lidí s prokazatelně dopingem zničeným zdravím. Zatím z toho důvodu padlo pouze několik peněžitých trestů a podmínek, ani jeden den vězení. "Zákonné lhůty jsou promlčené. Mlčet by se ale nemělo," myslí si ale Uwe Trömer.

Nechci peníze, jenom omluvu

O pravidelném důchodu pro oběti sportovních pokusů se mluví také v německém parlamentu. Zatím oběti dostaly jenom jednorázové odškodné. Uwe Trömer připomíná, že nechce peníze, žádá jen omluvu. Lékař, který mu zničil zdraví a ohrožuje jeho pověst, pracoval ještě před dvěma lety u reprezentace.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články