Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští stolní tenisté vybojovali na ME postup, ženám o set unikl

Ostrava - Čeští stolní tenisté postoupili i přes závěrečnou prohru 1:3 s Polskem do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Stačila jim k tomu jediná výhra ve skupině, druhé místo za vítězným Německem obsadili díky lepšímu skóre ze vzájemných zápasů s Řeckem a Polskem. České reprezentantky loňský bronz neobhájí, do bojů o medaili se ze skupiny nedostaly ani se dvěma výhrami. Horší poměr setů při bodové rovnosti s Maďarskem a Běloruskem je poslal pouze do skupiny o 9. až 16. místo, kterou zahájí v pondělí v 10:00 utkáním s Lucemburskem. Češi budou ve stejný den od 16:00 bojovat ve čtvrfinále proti Rusku.

České reprezentantky prožily smutný nedělní podvečer. Nejdřív si hravě poradily s nejslabším účastníkem skupiny: Švédkám povolily jediný set, o který v upracovaném duelu proti soupeřově jedničce Ekholmové přišla Štrbíková. Pravé nervy paradoxně začaly teprve po utkání, hladká výhra totiž nezaručila postup. Češky musely čekat na výsledek závěrečné partie mezi Běloruskem a Maďarskem: běloruská výhra 3:2 by totiž Cecavův tým vyšachovala z postupových míst.

Po třech hodinách se zlověstný scénář naplnil. V rozhodujícím pátém zápasu podlehla druhá hráčka Evropy Tóthová Veronice Pavlovičové, která je o devatenáct míst pod ní. Přitom vedla už 2:0 na sety, ale koncovku vůbec nezvládla. Promarnila i dva mečboly.

Obrovské a hořké zklamání, komentovaly výsledek hráčky

Český celek se po utkání neubránil smíšeným dojmům. "Je to největší sportovní zklamání v mé trenérské kariéře. Ve hře bylo iks různých variant a pak se naplní jediná, která nás připraví o postup. I tak zkušená hráčka jako Tóthová nezvládne nervy a nepromění dva mečboly. Byly tam ale i další výsledky, které bych vůbec nečekal. Třeba porážku Viktorie Pavlovičové s Potaovou," neskrýval zklamání trenér Cecava.

Čechům stačila k úspěchu jediná výhra

Další ironií osudu je fakt, že zatímco ženám dvě výhry ve skupině na čtvrtfinále nestačily, muži do něj s jediným vítězstvím prošli. V prvním dnešním zápasu podlehli favorizovanému Německu 1:3. Bez matadora Petra Korbela, kterého trenér Tomáš Demek šetřil na rozhodující večerní bitvu o postup proti Polsku, uhrál jediný bod Dmitrij Prokopcov.

Zápas mužů ČR - Německo sledujte zde

Zápas žen ČR - Švédsko sledujte zde

Obhájci titulu splnili roli hlavního kandidáta na zlaté medaile. Češi jim to usnadnili sestavou: místo ostříleného Korbela poslali proti největší německé hvězdě Bollovi Jiřího Vráblíka, který svůj první zápas proti evropské jedničce prohrál v koncovkách setů. Demek ovšem vyslání Vráblíka za stůl nelitoval. Byl si prý vědom toho, že s Němci by tým nejspíš prohrál i v nejsilnější sestavě. "Petr Korbel už přece jenom není nejmladší. Vloni se nám to na mistrovství vymstilo, nechali jsme ho hrát oba zápasy a pak prohráli s Maďarskem. Málem jsme kvůli tomu sestoupili," obhajoval Demek svůj krok.

Průběžný stav sice dorovnal Prokopcov, který pokořil Süsse, ale další dva potřebné body získali Němcům Ovtcharov proti Šimončíkovi a opět Boll s Prokopcovem. Podle něj přitom německá hvězda zatím v Ostravě nehraje v oslnivé formě.

Postup zařídil odpočatý Korbel

Oddych pro Korbela se však českým reprezentantům v závěru dne vrátil. Na postup jim proti Polsku stačilo získat bod, o který se hned v úvodním utkání proti Wang Ceng-i postaral právě devětatřicetiletý veterán. V pětisetové přetahované ho k výhře doslova dohnal tisícový kotel fanoušků nad dvorcem. "Byl jsem rád, že jsem si mohl po sobotě odpočinout a při zápasu s Německem pošetřit síly," pochvaloval si Korbel. Pokles koncentrace pak možná zapříčinil, že další tři partie s Poláky jeho spoluhráči prohráli. "Kdybych ten první zápas prohrál a muselo by se dále bojovat, určitě by to vypadalo jinak," připustil Korbel.

Další program ME ve stolním tenise

Muži - čtvrtfinále:

Pondělí: 16:00 a 19:00 - ČR - Rusko, Německo - Švédsko, Chorvatsko - Francie, Rakousko - Bělorusko

Ženy - čtvrtfinále:

Pondělí: 10:00 a 13:00 - Nizozemsko - Španělsko, Turecko - Bělorusko, Německo - Rumunsko, Maďarsko - Polsko

Ženy - skupina o 9. až 16. místo:

Pondělí: 10:00 - ČR - Lucembursko, Rakousko - Slovensko, Švédsko - Ukrajina, Chorvatsko - Francie

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články