Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Poslední kvalifikaci na Velkou vyhrál Valldemoso

Pardubice – Poslední kvalifikační dostih na jubilejní 120. ročník Velké pardubické vyhrál šestiletý ryzák Valldemoso. V sedle vítěze se radoval Jan Faltejsek, který těsně před dostihem nahradil zraněného Dušana Andrése. Druhý doběhl překvapivě Lirain, kterého v dostihu vedl jeho trenér Josef Váňa starší. Kvalifikaci pro nejprestižnější překážkový dostih v Česku dnes splnili pouze dva koně – čtvrtý Baggio a šestý Lakeg.

O možnost startovat ve Velké pardubické dnes usilovalo pět koní, radovali se ale jen osmiletý Baggio a 10letý Lakreg. Naopak vrchol sezóny se bude muset pravděpodobně obejít bez Treshe, Gonta i Hirsche, kteří už nemají na domácích závodištích další možnost pro kvalifikaci.

Záznam dostihu sledujte ZDE.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Marka Svačiny

V poli deseti koní jako první chybovala Korinka, žokej Myška ale krkolomný doskok po Prodlouženém taxisu ustál a pokračoval s klisnou v dostihu dál. Na popkovickém skoku vyhodil Tresh ze svého sedla Josefa Duška, na dropu "neuseděl" doskok Josef Bartoš a poroučel se ze hřbetu Gonta. Čtrnáctiletý Hirsch, který v průběhu dostihu na hlavní pole ztrácel, odmítl skočit Velký anglický skok.

Největším soupeřem Valldemosa byl nakonec překvapivě valach Lirain. Josef Váňa ho dokonce ještě na začátku cílové roviny vedl na prvním místě. "V závěru jsem možná udělal chybu, že jsem brzo nastoupil, ale Valldemoso byl dnes lepším koněm," složil sedmapadesátiletý žokej poklonu vítězi. Lirain přešel do Váňovy centrály teprve před několika týdny a podle trenéra si na nové podmínky teprve zvyká a nadějně se jeví hlavně pro příští sezónu.

Třetí v cíli byl nakonec Váňův další svěřenec v dostihu Kobuz. Naopak Welldancer, kterého Váňa dlouho považoval za svůj trumf pro letošní Velkou, znovu nepředvedl dobrý výkon a s Josefem Váňou mladším v sedle přišel pátý daleko za vítězem. "Dneska se i mladej přesvědčil, že Welldancer není v pořádku a budeme to muset řešit veterinárně," řekl Váňa starší pro server Paddock Revue.

Čtvrtá kvalifikace na Velkou pardubickou, 5 800m, 200 000 Kč:
1. Valldemoso, 2. Lirain, 3. Kobuz, 4. Baggio, 5. Welldancer, 6. Lakreg, 7. Korinka; nedokončili: Gont, Tresh, Hirsch.

Josef Váňa s Lirainem
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články