On-line přenos:

20:43

On-line přenos v tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost. Na ČT24 můžete až do 22 hodin sledovat speciální vysílání k výročí invaze z budovy Českého rozhlasu. 

20:41

PŘED 50 LETY: Během večera dochází k dalšímu krveprolití. V Tasovicích na Znojemsku najel tank na osobní auto. Jeden člověk zemřel a další byl těžce raněn. Přes třicet těžce zraněných zůstalo po střelbě v Košicích.

Prezident Svoboda pronesl večer v rozhlase projev. V něm shrnul, jaké úsilí během dne vyvíjel a jak mu to současné podmínky dovolily.

Vojáci invazních armád obsadili budovu České tiskové kanceláře v Opletalově ulici. Na zaměstnance agentury hodinu mířili samopaly.

V Praze, Bratislavě a dalších městech byl vyhlášen noční zákaz vycházení.

20:34

V zaplněné kapli prostoru Atria na pražském Žižkově zahájila komorně laděným koncertem oslavy 50 let své existence skupina The Plastic People of the Universe (PPU). Vyprodaný koncert navštívili pamětníci jejich nelegálních vystoupení v 70. letech i posluchači mladší generace.

20:15

Na pražském Václavském náměstí začal koncert, na kterém zazní hity 60. let včetně písní Karla Kryla v doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a kapely Petra Maláska. Vystoupí Jana Kirschner, Aneta Langerová, Vojta Dyk a další. Vrcholem bude vystoupení Marty Kubišové, která zazpívá Modlitbu pro Martu. Na náměstí dorazily tisíce lidí. 

20:10

Na ČT24 začal přímý přenos z budovy Českého rozhlasu s aktéry, pamětníky, historiky, experty a osobnostmi o událostech v Československu v roce 1968.

20:06

Slovenský prezident připomněl, že po podpisu takzvaného moskevského protokolu československými představiteli, jenž obsahoval mimo jiné opatření po obsazení Československa, došlo k potlačování svobody tisku, projevu či víry.

"Na pracovištích se rozběhly potupné prověrky, desetitisíce zaměstnanců byly šikanovány, vyhazovali je z práce, jejich děti nesměly studovat. Mnozí šikovní a vzdělaní lidé emigrovali. Moc převzali bezcharakterní jedinci opírající se o sovětské bodáky," řekl Kiska. Zároveň vybídl veřejnost, aby s mladší generací hovořila o období okupace Československa.

20:04

Události spojené s invazí do Československa v roce 1968 přirovnal Kiska k příšernému a nepředstavitelnému filmu. "Největší operace v dějinách Varšavské smlouvy se vydařila, do rána obsadili celou republiku. Žádné kontrarevolucionáře nenašli, zato však v zemi, kde se do té doby šířila naděje na svobodnější život, zabili desítky nevinných obětí," řekl.

20:00

"Je povinností dnešních demokratických politiků chránit naši svobodu, možnost rozhodovat o naší budoucnosti bez obav z toho, že naše rozhodnutí zlomí hrubá síla. Proto potřebujeme spojence se stejnými hodnotami a stejným respektem ke svobodě, právům lidí a k demokracii," uvedl v projevu k výročí invaze slovenský prezident Andrej Kiska. Dodal, že takové spojence má země v Evropské unii a v Severoatlantické alianci, dvou pilířích prosperity a bezpečnosti Slovenska.

19:52

Univerzita Hradec Králové uspořádala na hradeckém Masarykově náměstí Happening Srpen 68', který vpád okupačních vojsk připomněl.

Happening v Hradci Králové,  Autor: Josef Vostárek,  Zdroj: ČTK

19:12

PŘED 50 LETY: Celetnou ulicí v Praze jde velký průvod na Staroměstské náměstí. V čele jdou mladí lidé se zakrvácenou státní vlajkou.

19:00

PŘED 50 LETY: Vláda vydává prohlášení "Všemu lidu Československa," v němž invazi odsoudila. 

18:54

Francouzský prezident Emmanuel Macron se k výročí přímo nevyjádřil, ale na sociální síti Twitter sdílel prohlášení francouzské ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauové. „Před 50 lety bylo pražské jaro rozdrceno. Evropa nesmí nikdy zapomínat na obranu svých hodnot svobody a právního státu,“ napsala.

18:48

Podle bývalého slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy je 50. výročí invaze „pro Čechy, Slováky a mnohé jiné neúprosnou připomínkou toho, že jejich budoucnost je spjatá se Západem“.

18:36

„Na den přesně před 50 lety Rudá armáda rozdrtila naděje Čechů a Slováků, kteří hledali svobodu a demokracii. Evropané musejí nyní stát při sobě a odmítnout novou vlnu autoritářského vlivu, který znovu podkopává naši společnost,“ napsal na sociální síti Twitter belgický europoslanec a bývalý premiér Guy Verhofstadt, který zároveň vede v Evropském parlamentu Alianci liberálů a demokratů pro Evropu.

18:26

V Olomouci si výročí invaze připomněli odhalením pamětní desky, která připomíná dramatika a polistopadového politika Pavla Dostála. Je umístěna na průčelí Domu armády, kde sídlilo Divadlo experimentu, DEX klub, v němž někdejší ministr kultury Dostál působil na počátku své umělecké dráhy dramatika, režiséra a publicisty.

"Po vstupu vojsk v srpnu 1968 se Dostál výrazně politicky angažoval v protisovětském rozhlasovém vysílání olomouckého Rádia Ječmínek a organizoval řadu protestních akcí proti okupaci," řekl olomoucký primátor a současný ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

18:13

Generální tajemnice německých svobodných demokratů (FDP) Nicola Beerová uvedla, že se občané Československa před 50 lety bránili tomu, aby se stali hračkou v rukách okupantů. Stejně jako při nacistické okupaci přitom umírali nevinní, dodala.

18:12

Křesťanskodemokratická unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové na sociální síti Twitter poznamenala, že v Československu před 50 lety zavál nádech svobody. "Připomínáme si odvážné lidi, kteří se postavili na obranu proti komunistickým utlačovatelům a zasazovali se o svobodu a demokracii," uvedla CDU.

"Potlačení pražského jara 1968 bylo morálním bankrotem komunismu v Evropě. Nikdy nesmíme zapomenout na oběti," napsal na sociální síti ministr hospodářství Peter Altmaier (CDU).

18:01

PŘED 50 LETY: V hotelu Praha se sešli někteří členové ÚV KSČ. Jmenovali delegaci k sovětskému velvyslanci a mimo jiné požadovali navázání kontaktů s vedením invazních armád. Zároveň vyzvali obyvatele ke klidu.

17:42

Invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa vedla k řadě tragických obětí na životech, k nimž patřil i Jan Palach a další lidé, kteří se na protest proti agresi upálili. Uvedl to šéf dolní komory polského parlamentu (Sejmu) Marek Kuchciński, který v den 50. výročí zahájení okupace Československa vzdal hold obětem vpádu sovětské armády a dalších vojsk včetně polských.

"Vedlo to (okupace) k projevům odporu, jejichž důsledky byly tragické. Češi Jan Palach a Jan Zajíc, Polák Ryszard Siwiec, Maďaři Sándor Bauer a Márton Moyses vzplanuli jako živé pochodně," připomněl maršálek Kuchciński některé z lidí, kteří se na protest proti invazi či proti komunistickým režimům upálili.

17:36

V Městských sadech v Ústí nad Labem si lidé mohou prohlédnout výstavu fotografií a textů spojených s invazí ze srpna 1968.

Výstava v Městských sadech v Ústí nad Labem ,  Autor: Ondřej Hájek,  Zdroj: ČTK

    1 2 3 4 5 »