On-line přenos:

23:30

ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

22:56

Ústavní klička: Babišův kabinet by mohl vést zemi dlouho i bez získání důvěry.

22:41

„To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

22:27

„Budeme komunikovat se všemi a pracovat na projektu menšinové vlády, budeme hledat experty pro jednotlivé segmenty a průniky s programy ostatních stran,“ popisuje současné plány ANO místopředseda hnutí Petr Vokřál, který je hostem pořadu Události, komentáře.

21:48

Povolební situaci se budou věnovat také Události, komentáře. V pořadu promluví Petr Vokřál (ANO), Jan Bartošek (KDU-ČSL) nebo Alexandra Udženija  (ODS). Sledujte od 22:00 na ČT24.

20:53

O křeslo místopředsedy sněmovny se předseda KSČM Filip ucházet bude. Jednání s hnutím ANO bude vyjednávací tým KSČM konzultovat s výkonným výborem.

20:50

Vojtěch Filip sice v současnosti nehodlá znovu usilovat o post předsedy strany, ale zároveň upozornil, že jeho rozhodnutí není definitivní, s konečnou platností se rozhodne až v dubnu, kdy se bude konat sjezd.

19:58

ČSSD nominuje do pozice místopředsedy sněmovny bývalého předsedu Jana Hamáčka. Strana má zájem o vedení jednoho z pěti vybraných výborů.

19:55

Když ho podpoří regiony, hodlá se o funkci předsedy KSČM ucházet Josef Skála. Podle něj se KSČM ve volbách málo ucházela o protestní hlasy.

19:43

„Jsem nejdéle sloužící předseda politické strany a myslím si, že je důležité, aby další mladí lidí, kteří jsou významní funkcionáři KSČM, mohli obsadit nově vedení naší strany,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip pro Události ČT. Filip stojí v čele komunistů 12 let.

19:37

Předseda KSČM Filip na dubnovém sjezdu nehodlá obhajovat funkci předsedy. Svou případnou podporu bude směřovat k jiným kandidátům.

19:23

Události: Dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová by rádi pokračovali v nové vládě, ministr obrany Martin Stropnický váhá. Dalšími stávajícími ministry za ANO jsou ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr dopravy Dan Ťok. Ministr financí Ivan Pilný již oznámil, že v politice končí.

19:15

KSČM nepostaví vlastního kandidáta na prezidenta, rozhodl ÚV. Jestli někoho podpoří, rozhodne později.

19:10

ÚV KSČM schválil konání mimořádného personálního sjezdu strany v dubnu 2018. Vojtěch Filip zůstává předsedou.

18:42

Poslanecký klub ČSSD povede Jan Chvojkakončící ministr pro legislativu a lidská práva. Členové frakce ho zvolili na první povolební schůzi jednomyslně, všemi 15 hlasy.

18:36

„Důvod není osobní animozita vůči Andreji Babišovi, ale spíš ta politická nebo světonázorová. Já si také myslím, že řídit stát jako firmu prostě možné není. A Babiš to jinak neumí. Kdyby to uměl jinak, tak by asi byl politikem a nebyl by tak úspěšným manažerem – je to vidět na jeho tahu na bránu, když za čtyři roky zdvojnásobil svoje jmění,“ poznamenal senátor Jaroslav Kubera z ODS.

18:10

V Lidovém domě se v podvečer sešel poprvé po volbách poslanecký klub ČSSD. Měl by zvolit nové vedení, předsedou by se měl stát končící ministr pro legislativu a lidská práva  Jan Chvojka.

17:58

„Nevidíme žádný důvod, proč bychom měli podporovat menšinovou vládu. Rétorika pana Babiše neustále pokračuje velmi agresivně vůči ostatním stranám a záleží na něm, jestli si bude pěstovat potenciální koaliční partnery, nebo se dostane do nutnosti být závislý na hlasech radikálů a extremistů, nebo jestli si úplně zničí koaliční potenciál,“ dodal Pavel Bělobrádek.

17:53

„Neprobírali jsme, že by se měla strana měnit. My jsme si popsali některé důvody, o kterých se domníváme, že byly příčinou neúspěchu. Každopádně ještě potřebujeme tvrdá data a situaci si prodiskutovat. Příští celostátní konference se bude zabývat příčinami daleko hlouběji,“ prohlásil Bělobrádek.

17:42

„Neúspěch, který jsme ve volbách zažili, jsem vzal na sebe. Nakonec jsem dostal poměrně výraznou podporu v tajném hlasování. Já si toho vážím a je to pro nás všechny v mnohém směru poučení. A určitě jsme o to více odhodláni nasadit se pro to, abychom příští rok uspěli v komunálních a senátních volbách a v roce následujícím i ve volbách do Evropského parlamentu,“ uvedl šéf KDU-ČSL.