On-line přenos:

23:27

On-line přenos k dění na české politické scéně po oznámení premiéra Sobotky, že nepodá demisi vlády, ale navrhne odvolání ministra Babiše, v tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost, o dalších událostech bude informovat web a vysílání ČT24 i během prodlouženého víkendu.

23:25

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) řekl, že další postup Senátu vůči prezidentovi bude zřejmě na programu úterního jednání senátního organizačního výboru. "Požádali jsme právníky, aby připravili jasné stanovisko možného postupu Senátu," uvedl.

23:01

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) je přesvědčen, že Sobotka podal návrh na Babišovo odvolání v souladu s ústavou i zvyklostmi. "Všichni ministři, kteří byli odvoláváni za éry předsedy vlády Sobotky, byli odvoláváni stejným způsobem," argumentoval. "Prezident nikdy neměl žádné připomínky," dodal.

22:39

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček v Událostech, komentářích: "Pan premiér si v pátek dopoledne vymyslel, že pošle nějaký návrh a bude si ho sám bez dohody s prezidentem republiky datovat na 9.5. Proboha, kde to jsme? Co to je za způsob jednání?"

22:27

Předseda Senátu Milan Štěch v Událostech, komentářích: "To vystupování pana Ovčáčka je velmi trapné. Řekl bych přímo směšné, kdyby se nejednalo o takovou vážnou věc jako provádění výkladu ústavy. Já si myslím, že to minimálně dopadne tak, jako s těmi hledanými Peroutkovými články."

22:16

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček v Událostech, komentářích: "Pan prezident nehodlá uspěchat celou záležitost. Už vzhledem k tomu, že žijeme v nejistotě a opravdu nevíme, jestli pan premiér neřekne v úterý něco jiného. Já si dokážu představit třeba usmíření s Andrejem Babišem."

22:04

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý v pořadu 90' ČT24: "Zveřejněná nahrávka poškozuje nejenom toho novináře, mediální skupinu Mafra, ale poškozuje a znedůvěryhodňuje to i českou žurnalistiku jako takovou."

21:26

Vedoucí katedry ústavního práva Aleš Gerloch v pořadu 90' ČT24: "Prezident republiky nemůže neodvolat člena vlády a ani to nemůže zdržovat v řádu týdnů, nebo dokonce snad měsíců. K tomu nejsou žádné důvody obecně a ani v daném případě."

21:07

Ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR Martin Prošek v pořadu 90' ČT24: "Článek 74 Ústavy ČR je z jazykového hlediska snadno vysvětlitelný. Říká se tam, že pokud předseda vlády navrhne odvolání některého člena vlády, prezident ho prostě odvolá. Je jeho povinností odvolat toho člena vlády, kterého předseda vlády navrhuje k odvolání."

21:00

Současné vládní krizi se bude od 22:00 věnovat i večerní pořad Události, komentáře. Pozvání přijali předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda hnutí STAN Petr Gazdík a mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

20:56

Vedoucí katedry ústavního práva Aleš Gerloch v pořadu 90' ČT24: "V ústavě máme výslovně stanoveno, že vládu řídí a organizuje její činnost předseda vlády, čili z toho plyne, že ta vláda nemůže existovat bez předsedy vlády."

20:39

Politolog Miloš Brunclík v pořadu 90' ČT24: "Žábou na prameni je tady pan prezident Zeman, který místo toho, aby byl moderátorem politických sporů, tak se stává jejich součástí. Stává se součástí politického soupeření. Místo toho, aby problémy pomáhal řešit, tak je spíše vytváří. Takže myslím, že viníkem - nejenom jediným - je i pan prezident Zeman."

20:21

Místopředseda ODS Martin Kupka v pořadu 90' ČT24: "Není sporu o tom, že Andrej Babiš by v žádné opravdu kultivované demokratické vládě dávno neměl být."

19:45

Úřad vlády odmítá, že by návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše byl neplatný. Jeho platnost zpochybnil Hrad, protože prý obsahuje návrh konkrétního data odvolání. Podle mluvčího úřadu vlády Martina Ayrera ale přesné datum obsahoval v minulosti třeba i návrh na odvolání exministra školství Marcela Chládka v květnu 2015. Zeman tehdy návrhu vyhověl a nikdo z Hradu platnost dokumentu veřejně nezpochybnil.

19:25

Lubomír Zaorálek v Událostech ČT: "Pokud poletíme do Číny společně s prezidentem, tak pokud o to bude zájem, tak rozhodně s prezidentem budu mluvit o důvodech, proč musíme postupovat v sociální demokracii právě tak, jak postupujeme."

19:12

Zaorálek v pořadu Interview ČT uvedl, že sociální demokracie by se spokojila, kdyby se ministrem financí stal člověk, který "prokazatelně nemá vliv na firmy Agrofertu" – bez ohledu na to, zda je členem hnutí ANO.

18:57

Šéfdiplomat Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Interview ČT: "Štve mě, co se děje, protože Česká republika se propracovala do světového tisku způsobem, o který nestojím. Jako by potvrzoval, že východ a střed Evropy je nestabilní a celkové Evropě moc nepřispívá."

18:53

Třetina senátorů kritizuje prezidenta Miloše Zemana za znevažování ústavy během nynější vládní krize a jsou připraveni konat. Ze zákona může Senát navrhnout ústavní žalobu na prezidenta. Prohlášení podepsalo 27 senátorů. K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je ale potřeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi.

18:46

Kroky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) označil Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Interview ČT za výraz jeho pevnosti. "Trvá na původním požadavku. Myslím si, že má šanci, že dosáhne, čeho chtěl," soudí. "V politice platí výsledek a já věřím, že se ho podaří dosáhnout," dodal stran odchodu Andreje Babiše z vlády.

18:35

Prezident se bude podle jeho mluvčího vládní krizí a návrhem na odvolání Andreje Babiše zabývat i během cesty po Číně. Bude záležitost konzultovat přímo se členy vlády, kteří ho doprovodí. Letět by s ním mělo minimálně pět ministrů, odlétají ve čtvrtek.

    1 2 3 4 5 6 7 »