On-line přenos:

23:21

Pro dnešek ukončujeme on-line přenos z unijního summitu, kde byl opět zvolen šéfem Evropské rady Donald Tusk. Děkujeme za pozornost.

22:51

Radko Hokovský, ředitel Evropských hodnot: "Proti Tuskovi nebyly žádné větší výhrady. Rolí předsedou Evropské rady není být prezidentem – je spíš koordinátorem, moderátorem debat. Důležité je, aby všichni kolem stolu byli spokojeni s tím, že nehraje žádnou svoji hru, ale pomáhá najít kompromis. A to bylo evidentně to, co mu šlo."

22:44

Redaktor ČT Lukáš Dolanský: "Lídři EU se dostali do procesní krize, do situace, kterou ještě nikdy nezažili. Baví se o jednotlivých bodech a Poláci jsou prý i konstruktivní. Nicméně vždy, když se hlasuje, tak to vetují. Může to tedy skončit bez jakéhokoli usnesení."

21:47

"Dokonce jsem tu večer zaznamenal komentář, že pro Polsko je to (zvolení Tuska) něco jako Mnichovská dohoda v roce 1938. Žádná sebereflexe, kterou by možná někteří očekávali, v Polsku zatím nenastala," podotkl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

21:40

"Nemyslím si, že Poláci chtějí do budoucna vetovat všechna rozhodnutí Evropské rady. Až odezní nálady vyvolané potvrzením Donalda Tuska, tak předpokládám, že se Polsko vrátí k normální evropské spolupráci," řekl k postoji Varšavy český premiér Bohuslav Sobotka.

21:39

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal: "Je vidět, že situace se dramatizuje. Polsko se ocitlo na evropské půdě v naprosté izolaci. Pro Tuska hlasovalo 27 členských států, Varšava byla jediná proti. Nyní se čeká, jak se budou Poláci chovat dál."

21:26

Polská premiérka Beata Szydlová potvrdila, že Polsko odmítne v reakci na rozhodnutí o Tuskovi přijmout závěry celého summitu. Rozhodnutí šéfů států a vlád podle ní podkopává základy Unie a jen prohlubuje rozdíly mezi členskými zeměmi.

21:24

Summit EU pokračuje v Bruselu pracovní večeří. Prezidenti a premiéři bloku při ní mají diskutovat o obraně, bezpečnosti a situaci na západním Balkánu.

21:24

Buď opatrný, jaké mosty spálíš. Protože jakmile jsou pryč, už přes ně nikdy nepřejdeš," vzkázal Tusk polské vládě. Místo emocí chce zapojit rozum.

20:40

Tusk chce zabránit izolaci Polska v EU. Udělá pro to vše, co bude v jeho silách.

20:26

Tusk po znovuzvolení prohlásil, že chce pracovat pro lepší a jednotnější Evropu se všemi členskými státy bez výjimky.

20:09

Mluvčí Evropské rady oznámil, že společné jednání lídrů zemí EU skončilo a každou chvílí by měla začít tisková konference Donalda Tuska a Jean-Clauda Junckera.

20:07

Maltský premiér Joseph Muscat oznámil, že summit se ještě do konce roku vrátí k diskusi o "rovnováze jmenování v EU". Poté, co v čele europarlamentu letos socialistu Martina Schulze vystřídal Antonio Tajani, jsou všechny tři nejvyšší pozice v Unii obsazeny představiteli evropské lidové strany. Proti tomu v minulosti protestovali zástupci sociálně demokratických uskupení.

19:54

O tom, že Polsko nepřijme závěry nynějšího summitu, informuje i Polská tisková agentura, která se odvolává na své zdroje v Bruselu. Pokud Varšava svůj postoj nezmění, závěry summitu budou přijaty jako prohlášení 27 členských států.

19:44

Zpravodajské agentury upřesnily původní informace ohledně reakce Varšavy na Tuskovo znovuzvolení. Za diktát Berlína označil rozhodnutí summitu polský ministr zahraničí, nikoliv Jaroslaw Kaczyński.

19:33

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski označil znovuzvolení krajana Tuska do čela Evropské unie za signál toho, že EU se podřizuje "diktátu Berlína".

19:22

Podle zdrojů listu Financial Times a agentury AFP chce Polsko zablokovat závěry summitu ohledně migrace.

19:16

Předseda polské vládní strany Jaroslaw Kaczyński označil Tuskovo zvolení do čela EU za diktát Berlína, podle něj byla porušena pravidla volby představitelů EU.

19:07

"Tusk je kandidát bruselský elit, a tak je to (jeho zvolení) špatný signál, protože je garantem stagnace. Nemá vizi, jen plyne s proudem," soudí poslankyně PiS Dorota Arciszewská-Mielewczyková.

18:37

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński odmítl Tuskovo znovuzvolení jakkoliv komentovat.

    1 2