On-line přenos:

11:59

Státní zástupce Adam Borgula se také odvolal, podle něj soud nedostatečně vyhodnotil některé důkazy. Trvá na tom, že obžalovaní spáchali zpronevěru, nikoliv porušení povinnosti.

11:57

Rozsudek není pravomocný. Na místě se proti němu odvolal Peter Kmeť, další si ponechali lhůtu na odvolání. Soudkyně ukončuje jednání.

11:55

V samém závěru čtení odůvodnění vypadl v soudní síni proud, osvětleny jsou pouze nouzové východy. Soudkyně řeč dokončuje.

11:54

Že peníze z Olea mířily přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets k Rittigovi se nepodařilo prokázat. Rittig spojitost s firmou odmítá, od Olea prý nikdy nedostal ani korunu. "Nebylo žádným důkazem podloženo, že by to byl Ivo Rittig, komu společnost Cokeville Assets patřila, a že pan Kmeť byl pouze nastrčenou osobou. Soud se může pouze domnívat, co bylo důvodem vyplácení peněz," řekla soudkyně.

11:53

Bývalý šéf Olea Michal Urbánek dostal tříletý trest, což je v dolní části sazby, která je 2 až 8 let. Zároveň má pětiletý zákaz činnosti. U druhého šéfa Kamila Jirounka soud kvůli "zásadě přiměřenosti" od trestu upustil, protože Jirounek už byl nedávno za padělání směnky za 127 milionů pravomocně odsouzen na 6 let.

11:49

Šéf výroby Olea Radomír Kučera neměl úmysl poškodit společnost, ale šlo o nedbalost. Byl "technologickým mozkem Olea" a společnost by prý bez něj nefungovala. I když tvrdil, že o ničem nevěděl, byl statutárním orgánem firmy, a proto i on měl postupovat "s péčí řádného hospodáře".

11:45

Některé svědky soud nepovažoval jen za "kladné postavy", protože bylo podle soudkyně zřejmé, že jejich výpověď byla vedena i tím, že investovali do Olea značné prostředky. A když se společnosti nedařilo, chtěli získat své peníze jakoukoli cestou zpět.

11:42

Nabídku ke spolupráci prošetřovala i Generální inspekce bezpečnostních sborů a neshledala žádné pochybení. S tím ale soudkyně nesouhlasí, podle ní šlo o formu nátlaku, kdy policie de facto dala Šádkové na výběr, jestli bude spolupracovat, nebo bude obviněna. To se pak podle ní také stalo.

11:40

Policisté měli podezření, že Kubiska neuvedl vše, oslovili proto i jeho kolegyni Janu Šádkovou. Snažili se ji získat pro spolupráci, což se jim ale nepodařilo. 

11:38

Kubiska byl řadovým pracovníkem společnosti Peskim a nemohl znát pozadí smluv mezi Oleem a Cokeville Assets, míní soud.

11:37

Účetní Jaroslav Kubiska, který pomohl rozkrýt podezřelé finanční transakce, se nedopustil trestné činnosti a nebylo prokázáno, že by platby ze svého rozhodnutí prováděl. 

11:32

Došlo k prokazatelnému krácení daně tím, že fiktivní faktury byly zahrnovány do účetnictví.

11:26

Jana Šádková z účetní firmy Peskim podle soudkyně možná vystavovala pochybné faktury, ale nebyla prokázána úmyslná trestná činnost. Šádková měla přístup i k běžnému účtu Ivo Rittiga, ale to není u účetní nic neobvyklého, uvedla soudkyně.

11:24

Nebylo prokázáno, že by právníci David Michal a Karolína Babáková úmyslně páchali trestnou činnost. Stejně tak ani u Petra Michala ze společnosti Peskim.

11:23

Analýza účtu společnosti Cokeville Assets ukázala, že probíhala řada plateb oběma směry a šlo o pohyby v milionech. Nebylo ale prokázáno, že platby k Rittigovi měly souvislost s poradenstvím pro Oleo Chemical. 

11:20

Odposlechy byly podle soudkyně použity řádně, povolil je liberecký soud. Obžalovaným ale spíše pomohly, protože v období od října 2013 do roku 2014 nebyly zaznamenány žádné kontakty mezi podezřelými, poznamenala soudkyně.

11:18

Soud odmítl některé důkazy, např. naskenované dokumenty. Nebylo prý prokazatelné, že skutečně vznikly v uvedeném času a místě, byly by proto zpochybnitelné.

11:06

Zásadní pro verdikt soudu, že poradenství probíhalo fiktivně, byly písemné důkazy. Poradce např. doporučoval Oleu orientovat se na využívání živočišných tuků, ale provize pobíral za výrobu z rostlinných olejů, přestože je označoval za neperspektivní, zmínila soudkyně.

11:02

U výpovědí svědků ve prospěch obžalovaných bylo zřejmé, že jsou spřízněni s Peterem Kmetěm a že mu chtějí svou výpovědí prospět.

11:00

Poradenství poskytovaly Oleu i další firmy, např. McKinsey, ale v jiných případech existovaly běžné smlouvy s jasným zadáním a plněním.

    1 2 3 »