On-line přenos:

23:49

Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

22:55

Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

22:31

Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

22:17

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve středu překročilo hranice do okolních zemí méně než 40 tisíc lidí prchajících před válkou na Ukrajině, což je nejméně od začátku invaze ruských vojsk před pěti týdny.

22:02

Rusko odkoupilo zpět většinu svých dluhopisů denominovaných v dolarech splatných 4. dubna, držitelům za ně zaplatilo v rublech. Oznámilo to ruské ministerstvo financí. Dodalo, že rovněž plně uhradilo závazky spojené s dolarovými dluhopisy splatnými v roce 2030.

21:18

Německé ministerstvo hospodářství kvůli obavám ohledně dodávek energie uvažuje o vyvlastnění a zestátnění německých divizí ruských energetických společností Gazprom a Rosněfť. Informoval o tom dnes německý list Handelsblatt s odvoláním na zdroje z vládních kruhů.

21:09

Rusko přesouvá do Běloruska žoldnéře z Blízkého východu a raketové komplexy, uvedl v pravidelném hlášení generální štáb ukrajinské armády.

20:55

Za dobu ruské invaze na Ukrajinu, která trvá pět týdnů, zemřelo nejméně 1232 civilistů, sdělil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva.

20:45

Od 1. dubna budou pro uprchlíky z Ukrajiny zdarma jen mezinárodní vlaky, další spoje pak jen 5 dnů od získání dočasné ochrany. Informovalo o tom ministerstvo dopravy.

20:44

Podle prezidenta Joea Bidena je ruský prezident Vladimir Putin "pravděpodobně v izolaci." Dodal, že informace nasvědčují tomu, že několika svých nejbližších poradců se Putin zbavil. 

20:31

Americký prezident Joe Biden vyzval americké firmy, aby se nesnažily vydělávat na rostoucích cenách ropy a aby zvýšily produkci. Hrozí odebráním licencí na nevyužívané vrty. Ze svých strategických rezerv budou USA nově uvolňovat jeden milion barelů ropy denně, reagují tak na vzrůstající ceny pohonných hmot v zemi, které ovlivňuje i válka na Ukrajině.  

19:57

Ukrajinské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že ruské síly od začátku invaze zabily 148 dětí, vypálily 1370 raket a zničily 15 ukrajinských letišť, informuje agentura Reuters.

19:31

Ministr energetiky Herman Haluščenko ve čtvrtek uvedl, že Ukrajina diverzifikuje své dodávky pohonných hmot a je přesvědčena o tom, že po několika ruských raketových úderech na ropné sklady si zachová dostatek zdrojů. Halušenko v televizním rozhovoru uvedl, že Ukrajina v posledních několika dnech utrpěla "intenzivní" útoky na svou ropnou infrastrukturu.

19:12

Podle šéfa společnosti BASF Martina Brudermüllera, která je jedním z největších spotřebitelů elektřiny v zemi, by Německo mohlo čelit největší hospodářské krizi za posledních téměř 80 let, pokud by došlo k zastavení nebo dlouhodobému přerušení dovozu ruského plynu a ropy. "To by mohlo uvrhnout německou ekonomiku do největší krize od konce druhé světové války," řekl Brudermüller listu Frankfurter Allgemeine Zeitung a dodal, že to představuje existenční hrozbu pro německé malé a střední podniky.

18:48

Moskva v reakci na protiruské sankce EU rozšířila seznam unijních představitelů, kterým zakazuje vstup na ruské území. Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničí. Konkrétní jména evropských představitelů, kteří nově figurují na seznamu, ministerstvo nezveřejnilo. Ruská diplomacie pouze sdělila, že nové postihy se týkají nejvyššího vedení EU, eurokomisařů a drtivé většiny poslanců Evropského parlamentu.

18:23

Rusko ve čtvrtek obvinilo Ukrajinu z položení stovek min v blízkosti svého pobřeží a uvedlo, že některé z nich jsou unášeny do otevřených vod Černého moře a představují nebezpečí pro obchodní lodní dopravu, den poté, co Kyjev prohlásil, že za položení min je odpovědná Moskva. Ukrajinské ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že Rusko nastražuje v Černém moři námořní miny jako "nekontrolovanou unášenou munici", čímž z nich dělá "de facto zbraň pro nevybíravé akce".

18:04

Prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že Rusko poskytne domácím leteckým společnostem podporu ve výši 100 miliard rublů (1,25 miliardy dolarů), aby jim pomohlo vyrovnat se s důsledky mezinárodních sankcí. V televizním projevu na závěr setkání se zástupci leteckých společností a výrobců letadel uvedl, že domácí lety dostanou státní dotace v roce 2022.

17:46

Rusové se stahují z černobylské elektrárny a míří k Bělorusku, potvrdila to ukrajinská energetická společnost Enerhoatom. Malý počet vojáků zůstává.

17:20

Spojené státy ve čtvrtek oznámily další balík sankcí směřujících na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Nové postihy míří na ruský technologický sektor včetně největšího ruského výrobce polovodičů firmy Mikron. Cílem nových opatření je mimo jiné podle amerického ministerstva financí zamezit možnému obcházení již existujících amerických sankcí.

17:07

Dánsko je připravené vyslat 800 vojáků do Lotyšska, kde se na žádost Severoatlantické aliance zapojí do jejích jednotek, a posílí tak východní křídlo Aliance. Ve čtvrtek to oznámila po setkání se svým lotyšským protějškem dánská premiérka Mette Frederiksenová. Nový dánský prapor má být v Pobaltí od května, jeho nasazení ale ještě musí schválit parlament.