On-line přenos:

05:33

V ukrajinských přístavních městech Mariupol a Oděsa přistáli ruští vojáci, uvádí Interfax. Místní novináři na internetu informují o tvrdých bojích.

05:24

Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Napsal, že úderům čelí pokojná ukrajinská města.

05:21

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost. Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva a vážnou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost, řekl Stoltenberg. NATO chystá mimořádnou schůzku.

04:46

V Kyjevě bylo slyšet několik silných zvuků znějících jako střelba dělostřelectva, uvádí agentura Reuters s odvoláním na svědky z místa, včetně svého zpravodaje. U hlavního letiště Boryspil v Kyjevě byla slyšet střelba, píše agentura Interfax. Podle Unian byly zaznamenány výbuchy kromě Kyjeva také v Oděse na jihu Ukrajiny a Charkově a Kramatorsku a Berďansku na východě.

04:41

Prezident USA Joe Biden řekl, že pouze Rusko je po začátku své vojenské operace na Ukrajině odpovědné za příští oběti na životech a lidské utrpení.

04:30

V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian poté, co Putin ohlásil začátek ruské vojenské operace.

04:10

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby ze strany Kyjeva.

04:00

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval Rusko, aby nenechalo svá vojska napadnout Ukrajinu. Guterres vzkázal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby dal šanci míru. Dodal, že "zemřelo už příliš mnoho lidí".

03:23

Webové stránky ukrajinských vládních úřadů nefungují kvůli masivnímu kybernetickému útoku, informuje americká televizní stanice CNN.

02:43

Ukrajina do čtvrtečního rána uzavřela letiště v Charkově, Dněpropetrovsku a Záporoží. Úřady tento krok oficiálně nijak nezdůvodnily.

02:21

Americký ministr zahraničí Antony Blinken očekává, že Rusko do rána podnikne invazi na Ukrajinu. Stále však podle něho existuje šance odvrátit zásadní agresi. Řekl to v televizi NBC News. Dodal ale, že nemůže být konkrétní ohledně místa a času možného útoku.

02:16

Bílý dům oznámil, že napětí vyvolané Ruskem ve čtvrtek projedná i skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, kam vedle USA patří také Kanada, Japonsko, Velká Británie, Německo, Francie a Itálie.

02:07

Rusko částečně uzavřelo vzdušný prostor v Rostovské oblasti, která sousedí s Ukrajinou, za účelem zajištění bezpečnosti pro civilní lety, píše agentura Reuters.

01:52

Sankce, které uvalily státy EU na Rusko kvůli uznání separatistických republik na východě Ukrajiny, vstoupily v platnost. Na sankčním seznamu figuruje například ministr obrany Sergej Šojgu, přední armádní představitelé, oligarchové či mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

01:33

Rada bezpečnosti OSN se bude znovu zabývat krizí kolem Ukrajiny, sejde se v nejbližších hodinách. Informují o tom agentury s odvoláním na diplomatické zdroje. O svolání Rady požádal ve středu Kyjev poté, co se lídři separatistických republik na východě Ukrajiny obrátili na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pomohl "odrazit agresi" ze strany ukrajinské armády.

01:01

Mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě si stěžuje na agresivitu proruských separatistů vůči jejím pozorovatelům na východě Ukrajiny, informuje o tom agentura DPA. Asi dvaadvacet kilometrů západně od města Luhansk na území ovládaném separatisty dva ozbrojení muži hlídku pozorovatelské mise vyzvali, aby změnila směr. Muži prý byli rozzuření a pozorovatelé uvedli, že na místě viděli dalšího muže v uniformě s ruskou vlajkou.

00:59

"Dnes jsem inicioval telefonický rozhovor s prezidentem Ruské federace. Výsledkem je ticho. Ačkoliv by ticho mělo být v Donbasu," uvedl podle serveru RBK Ukrajina ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odkazem na nedodržování klidu zbraní na východě země.

00:31

"V souvislosti s vysokým napětím vyvolaným soustředěním ruských vojsk na hranicích Ukrajiny, ruským rozhodnutím uznat nezávislost Doněcké a Luhanské oblasti a s ohledem na výjimečný stav, o němž ve středu rozhodl ukrajinský parlament, by měli francouzští státní příslušníci na Ukrajině neprodleně opustit zemi," uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí.

00:29

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že šéf Kremlu Vladimir Putin dal souhlas k ofenzivě proti Ukrajině. Zároveň Zelenskyj v několikaminutovém prohlášení zveřejněném na platformě telegram řekl, že Putin neodpověděl na jeho pozvánku k jednání.

00:22

Francie vyzvala své občany, aby okamžite opustili Ukrajinu. Varování ministerstva zahraničí reaguje na značný nárůst napětí v posledních hodinách.