Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dostál v poklidném tempu postoupil, v semifinále jsou i bratři Fuksovi

Roli favorita ustál s přehledem. Kajakář Josef Dostál vyhrál na olympijských hrách v Tokiu rozjížďku na 1000 metrů a postoupil přímo do úterního semifinále. Deblkanoisté Petr a Martin Fuksové na stejné distanci dojeli v rozjížďce třetí, ve čtvrtfinále si o jedno místo polepšili a semifinále nemine ani je.

Kajakář Josef Dostál na olympijských hrách v Tokiu
zdroj: REUTERS

Dostál obhajuje na kanálu Sea Forest Waterway stříbro z Ria de Janeiro. V Tokiu vyhlásil s předstihem útok na zlato, které mu jako jediné ve sbírce úspěchů schází, a pozici medailového aspiranta v rozjížďce potvrdil.

Čtyřnásobný mistr světa byl sice v první polovině trati až třetí, následně však bez větších problémů předjel Australana Thomase Greena i Artuura Peterse z Belgie, postoupil do semifinále a nemusí absolvovat čtvrtfinále. Druhého Greena porazil o 2,15 sekundy.

"Jelo se mi dobře. Byl jsem favoritem v rozjížďce. Věděl jsem, že jak Australan, tak Artuur Peters jsou dobří v protivětru, který foukal celou dobu, ale věděl jsem i to, že budou 'chcípat' ve finiši. Držel jsem se za nimi a jel jsem celkem klidnou jízdu," popsal Dostál.

Mezi dvojici přímých postupujících se naopak v rozjížďce nedostali Fuksovi. Bratrská dvojice, která společně startuje na deblkanoi na olympijských hrách poprvé, okupovala v první části závodu páté místo. Poté se sice posunula vpřed, ale na přímý postup nedosáhla.

Češi sice zkusili zaútočit na druhé Cayetana Garcíu a Pabla Martíneze ze Španělska, ti však jejich snahu odrazili. Ze suverénního vítězství se radovali favorizovaní Němci Sebastian Brendel a Tim Hecker. "První jízda byla na rozjetí, abychom věděli, co očekávat," řekl Petr Fuksa. 

Bratři Petr a Martin Fuksovi na Hrách v Tokiu
zdroj: REUTERS

Ve čtvrtfinále, ke kterému Fuksovi nastoupili o dvě hodiny později, ale místenku v semifinále vybojovali. "Nejeli jsme na maximum. Spíše jsme koukali, jak na tom jsme," pokračoval Petr Fuksa. "Hlídali jsme si, abychom jeli mezi třemi," doplnil zkušenější Martin Fuksa.

Mezi postupovou trojicí se drželi od začátku a dlouho jeli druzí. Poté je sice na chvilku předstihli Kanaďané Roland Varga s Connorem Fitzpatrickem, ale kanoisté z Nymburku opět zabrali a zajistili si výhodnější nasazení pro úterní jízdu. Vyhráli Poláci Wiktor Glazunow a Tomasz Barniak.

V semifinále projdou vždy čtyři z pěti lodí do finále. "Musíme dobře zregenerovat a pak to nabombit, jak nejlépe umíme. Bude to boj, ale jsme ready," zakončil Martin Fuksa.

Rychlostní kanoistika (jízdy s českou účastí):

Muži:
Rozjížďky:
1000 m: C2: 1. Brendel, Hecker (Něm.) 3:42,774, ...3. M. Fuksa, P. Fuksa (ČR) -10,282.
K1: 1. Dostál (ČR) 3:37,342.

Čtvrtfinále:
C2: 1. Glazunow, Barniak (Pol.) 3:49,770, 2. M. Fuksa, P. Fuksa -0,865.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články