Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Modrič, Hazard, Mbappé a spol. – nejlepší jedenáctka fotbalového svátku v Rusku

Mistrovství světa je minulostí. Kdo z fotbalistů zářil na nejsledovanějším sportovním jevišti nejvíce? Podívejte se na základní sestavu šampionátu dle redakce ctsport.cz. 

Ideální jedenáctka dle redakce ctsport.cz
zdroj: ČT sport

Brankář:

Hugo Lloris (Francie)  Přestože nechal v bitvě o zlato zavzpomínat na hrubku liverpoolského Lorise Kariuse z finále Champions League, patřil strážce francouzské svatyně k základním stavebním kamenům nových šampionů.

Kapitán "les bleus" vyzařoval klidem, rozvahou i zkušeností a v důležitých momentech předvedl zákrok světové extratřídy (ve čtvrtfinále za stavu 1:0 zneškodnil tygřím skokem hlavičku Martína Cácerese z Uruguaye a v semifinále si za stavu 0:0 pochutnal na pohotové otočce Tobyho Alderweirelda z Belgie).

Jednatřicetiletý rodák z Nice navíc dokázal i konstruktivně rozehrát, čímž výraznou měrou pomáhal týmu v bleskovém přechodu do protiútoku. Ve finále si dokonce připsal největší počet užitečných přihrávek ze všech hráčů výběru ze země galského kohouta.       

Obránci:

Diego Godín (Uruguay)  V souvislosti s uruguayskou reprezentací se během mistrovství světa skloňovala převážně jména ofenzivních snajprů Edinsona Cavaniho a Luise Suáreze. I velezkušený stoper z Atlética Madrid nicméně zápas co zápas ukazoval, že je právem označován za jednoho z nejlepších na světě.

V osobních soubojích byl tvrdý jako skála, před brankou soupeře se staral o nebezpečí při standardních situacích a zároveň podporoval útočné snažení Jihoameričanů tvůrčí rozehrávkou. Ve čtvrtfinále sice musel skousnout vyřazení od pozdějších mistrů z Francie, ale s individuálním vystoupením na turnaji může být obránce "la celeste" nadmíru spokojen.

Diego Godín z Uruguaye v souboji s Cristianem Ronaldem z Portugalska
zdroj: REUTERS autor: Toru Hanai

Raphaël Varane (Francie)  V pětadvaceti letech je mistrem světa, čtyřnásobným vítězem Ligy mistrů a titul slavil i ve španělské nejvyšší soutěži či poháru. Krátká vizitka rodáka z Lille je ovšem podpořena učebnicovou poziční hrou, schopností kreativně založit protiútok a v neposlední řadě také instinktem zabijáka v pokutovém území soupeře.

Obránce Realu Madrid zužitkoval ve čtvrtfinále proti Uruguayi milimetrově přesný centr Antoina Griezmanna a přispěl k vítězství 2:0. Po vážném zranění zkušeného Laurenta Koscielnyho převzal před startem turnaje roli vůdce defenzivní linie mužstva a zvládl ji ve stylu hodném šampiona. 

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Uruguay - Francie: Varane - 0:1 (40. min.)

John Stones (Anglie)  Sezonní dril pod taktovkou náročného kouče Pepa Guardioly v Manchesteru City přinesl kýžené ovoce. Ze čtyřiadvacetiletého stopera se stal v Rusku jeden z lídrů Albionu. V kooperaci s o rok starším Harrym Maguirem vytvořil fungující tandem, který dodával týmu klid, a představoval i hrozbu před brankou soupeře.     

V základní skupině proti Panamě se navíc dvakrát zapsal do střelecké listiny a blízko gólu byl také v prodloužení semifinále s Chorvatskem  jeho hlavičku mířící do sítě však odpravil do bezpečí Šime Vrsaljko a vzápětí rozhodl o postupu "kockasti" Mario Mandžukič. Anglie nicméně se Stonesem v sestavě naznačila, že má v dalších letech na čem stavět. 

Záložníci:

Kevin De Bruyne (Belgie)  Nejlepší nahrávač uplynulého ročníku Premier League byl důležitou postavou i na mistrovství světa. Kromě semifinále s Francií, které ho nezastihlo v nejlepším rozpoložení, ukazoval nesporný talent a v každém střetnutí vytvořil hned několik příležitostí pro své spoluhráče.

Čtvrtfinálové galapředstavení s Brazílií navíc okořenil nádherným gólem, jímž pomohl vyřadit favorizované "kanárky". Na nezištnou spolupráci s Edenem Hazardem a Romeluem Lukakuem pěli ódy fanoušci na stadionech i experti v televizních studiích. Fotbalové myšlení ryšavého záložníka bylo zkrátka a dobře opět fenomenální.

N'Golo Kanté (Francie)  Před šesti lety hrál třetí francouzskou ligu za Boulogne. V současnosti je malý velký muž z Chelsea nepostradatelnou součástí kádru mistrů světa. Po vynikající sezoně v dresu londýnského celku (z hlediska individuálních statistik, pozn. autora) patřil i v Rusku k nejlepším. 

Před finále s Chorvatskem měl na svém kontě největší množství přihrávek, největší množství přesných přihrávek a mezi elitní dva hráče týmu se řadil i v průnikových pasech, zisku míče nebo zachycení akce soupeře. Z fantastické práce sedmadvacetiletého středopolaře pak těžil celý tým v čele s Griezmannem a Kylianem Mbappém.

N'Golo Kanté v dresu Francie
zdroj: DPA autor: Federico Gambarini

Luka Modrič (Chorvatsko)  Zlatou kopačku pro nejlepšího hráče mistrovství světa získal zaslouženě. Rodákovi ze Zadaru pomohla výrazně ofenzivnější role než v domovském Realu Madrid a srdce fotbalových příznivců plesala. Ve středu hřiště dokázal prakticky vše  bránil, útočil, rozdával lahůdkové nahrávky a střílel důležité branky.

V zahajovacím duelu s Nigérií chladnokrevně proměnil pokutový kop, favorizovanou Argentinu srazil do kolen druhým gólem. V osmifinále s Dánskem sice neproměnil penaltu, ale v následném rozstřelu i s notnou dávkou štěstí uspěl, a neobyčejnou psychickou odolnost prokázal ve stejné disciplíně i proti Rusku. 

Přestože si připsal zdaleka nejvíce minut ze všech hráčů, na fyzické kondici se to absolutně neprojevilo. I v prodloužení play-off sprintoval jako krátce po úvodním hvizdu a zároveň stačil vévodit statistikám mužstva ve všech typech přhrávek. Nový trenér "bílého baletu" Julen Lopetegui by měl možná zvážit jeho pozici na hřišti.

Coutinho (Brazílie)  Veškerou pozornost na sebe strhával Neymar, ale byl to právě ofenzivní klenot Barcelony, kterého šampionát zastihl z brazilského pohledu v nejlepší formě. Už v prvním měření sil trefil s lehkostí sobě vlastní šibenici švýcarské svatyně a radost ze hry rozdával i v dalším průběhu turnaje.

Rozhodují gól vstřelil proti Kostarice, v utkání se Srbskem oslovil oku lahodícím pasem skórujícího Paulinha a jiskru naděje pomohl vykřesat i v "rozlučkovém" čtvrtfinále s Belgií, v němž naservíroval míč na hlavu Renata Augusta. Kýžené zlato ani žádnou z medailí sice nezískal, ale z individuálního hlediska se prezentoval výborně.  

Útočníci:

Ivan Perišič (Chorvatsko)  V základní skupině nikterak nezářil, ale jakmile začala vyřazovací fáze, byl k nezastavení. Ofenzivní křídlo milánského Interu "posadilo na kolotoč" v každém zápase řadu obránců, adresovalo jeden centr do pokutového území za druhým a střílelo veledůležité góly.

V semifinále s Anglií nejprve akrobatickým kopem zužitkoval Vrsaljkův centr, čímž vyrovnal na 1:1, a v prodloužení vybojoval rozhodující zásah pro Mandžukiče. Ve finále se pak umně zbavil Francouze Kantého a křižnou ranou překonal bezmocně plachtícího Llorise. Není proto divu, že upoutal pozornost velkoklubů v čele s Manchesterem United.

Eden Hazard (Belgie)  Kapitán "rode duivels" toužil po zlatu a zápisu do historie. Jeho sen se sice nenaplnil, ale sedmadvacetiletý rodák z La Louvière odehrál fantastické mistrovství. Ve všech utkáních potvrzoval roli vůdce a jednoho z nejlepších hráčů na světě. Měl lví podíl na tom, že výjimečná generace odjela z Ruska s bronzem.

Pod nejlepší umístění v dějinách Belgického království se mimo jiné podepsal třemi brankami a dvěma přihrávkami. Gólem proti Anglii definitivně pojistil zisk medaile a v pozápasovém rozhovoru naznačil, že v příští sezoně už dres londýnské Chelsea pravděpodobně oblékat nebude. Nahradí hvězdného Cristiana Ronalda v Realu Madrid?     

Kylian Mbappé (Francie)  Navázal na legendárního Pelého, obdržel cenu pro nejlepšího mladého hráče šampionátu, čtyřikrát rozvlnil síť a na krk si pověsil zlatou medaili. Devatenáctiletý supertalent z Paris Saint-Germain prožil pohádkový turnaj. 

Stejně jako Perišič se v základní skupině spíše zahříval  proti Peru nicméně vstřelil vítězný a zároveň postupový gól. Od osmifinále s Argentinou, v němž dvěma trefami režíroval obrat, byl neustále pod drobnohledem kamer, fanoušků i expertů.

A enormní tlak zvládl s přehledem zkušeného matadora. V rychlosti s míčem i bez něj se mu žádný z protihráčů nevyrovnal. I ve finále "větral" obranu Chorvatska jako TGV a v 65. minutě dokonal francouzskou krasojízdu. C'est la vie.    

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články