Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Malý velký muž si neuměl říct o trofej. Kantému ji musel předat spoluhráč

Byl jedním z nejnenápadnějších hráčů na šampionátu, přesto by bez něj nedošla Francie na zlatý vrchol tak snadno. N'Golo Kanté ukázal, jak nepostradatelným článkem výběru trenéra Didiera Deschampse byl. Přes svou důležitost ale defenzivní záložník zůstává skromným a nesmělým, a to i při vítězných oslavách. Trofej pro vítěze mu tak musel předat spoluhráč místo toho, aby si o ni řekl Kanté sám.

Nenápadná hvězda Francie N'Golo Kanté
zdroj: Reuters autor: MAXIM SHEMETOV

Po nedělním triumfu Francie nad Chorvatskem ve finále v Lužnikách zaplavila sociální sítě videa z oslav, na kterých si hráči Francie předávají trofej a pózují s ní. Až se dostane k Stevenovi N'Zonzimu, který ji ale zas posouvá dál Kantému, schovanému za ostatními. Drobný záložník ji přebírá, pokleká na zem a s velkým úsměvem se nechává fotit. Údajně se styděl o trofej přihlásit, a tak N'Zonzi zasáhl a upřednostnil ho před ostatními, kteří neměli na titulu takový podíl jako právě Kanté.

Sedmadvacetiletý rodák z Paříže, jehož rodiče pocházejí z Mali, byl totiž jedním z klíčových faktorů francouzského triumfu, přestože podobně jako při oslavách nebyl na hřišti příliš vidět. Ovšem v záloze odváděl obří porci černé práce. I díky tomu Francie ve čtyřech zápasech neinkasovala a i v duelu s Argentinou, kterou porazila 4:3, byl Kanté jako osobní strážce Lionela Messiho důležitou postavou.

Jeho role pro tým si byli vědomi i spoluhráči, kteří cestou do hotelu po finále začali zpívat píseň: "N'Golo Kanté, on je malý, on je hezký a on zastavil Messiho. N'Golo Kanté," znělo autobusem, zatímco Kanté se stydlivým úsměvem nabádal spoluhráče, ať přestanou.

Až ve finále se Kantému tolik nedařilo a i kvůli žluté kartě přepustil místo právě N'Zonzimu. "Do té doby to byl podle mě nejlepší hráč turnaje," prohlásil pro L'Équipe bývalý anglický reprezentant a nyní komentátor Gary Lineker. "Není zrovna typem chlapíka, co toho hodně napovídá, a nechová se jako hvězda, ale s ním hraje Francie jako s 12 hráči. On hraje za dva záložníky. Je úplně všude," vyzdvihl Kantého.

"Upřímně říkám, že s ním měla Francie velkou výhodu. On je jedním z klíčových faktorů, proč došla až do finále. Jsem jeho velký fanda a na jeho pozici není lepšího hráče," dodal Lineker.

Ještě před čtyřmi roky přitom Kanté hrál jen druhou francouzskou ligu za Caen, kterému pomohl k postupu, a v roce 2015 ho doporučil do Leicesteru skaut Steve Walsh, jenž stál i za příchody Jamieho Vardyho a Rijáda Mahrize. A právě tato trojice patřila k hlavním oporám při senzačním titulu Leicesteru v anglické lize v roce 2016.

Následně se Kanté přesunul do Chelsea, údajně za 32 milionů eur. A nyní by ho mohl čekat další velký přestup, neboť bývá spojovaný se zájmem Barcelony.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články