Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

BLOG: Když se na mistrovství světa stěhujete jako sokol

Sapsan je v Rusku výraz pro sokola stěhovavého, ale v posledních letech také vlak brázdící koleje mezi Moskvou a Petrohradem. A během fotbalového mistrovství světa v něm dochází k nevypočitatelným, ale o to zajímavějším setkáním.

Rychlovlak Sapsan v Petrohradu
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Ruské dráhy vypravily ve spolupráci s FIFA mezi hostitelskými městy mistrovství světa řadu speciálních spojů. Pokud byli fanoušci dostatečně rychlí a lístky, potažmo FAN-ID, si zajistili s předstihem, šlo pak přes speciální web rezervovat jízdy na jednotlivá utkání zdarma. Později se to týkalo ještě vlaků, které byly přidány kvůli vytíženosti nad plán.

Kromě toho ale vzrostl počet lůžkových vozů nebo rychlovlaků Sapsan. Některé z nich teď místo o víkendech fungují po celou dobu šampionátu. Průměrná doba nonstop jízdy je tři hodiny a čtyřicet minut, za kterou vlak ujede 650 kilometrů dlouhou trasu z Moskvy do Petrohradu.

Sapsan míří z Moskvy do Petrohradu. 650 km za necelé 4 hodiny
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Je to povětšinou milý obrázek: trať vede mezi lesy a přes obří jezera, dlouho ji navíc kopíruje ještě jedna určená pro klasické vlaky. Jak se postupně Sapsan blíží k Finskému zálivu, obloha se rozjasňuje. Jsou bílé noci a při zemi se mezi vesnicemi táhnou kilometry dlouhé mlžiny. Jen tu a tam naruší výhled "pěst na oko" v podobě třicetipatrového monstrózního paneláku.

Tichý a extrémně čistý vlak s koberci na toaletách byl uveden do provozu už před devíti lety a původně zajížděl i do Nižního Novgorodu. Tahle doprava má během turnaje jednu nespornou výhodu: ve vlaku se dobře navazují kontakty s fanoušky, kteří by na sebe jinak narazili jen stěží.

Přes uličku zrovna dosedly dvě Mexičanky, které si přinesly velkou pizzu. Hned se chtějí rozdělit s manželským párem z Manchesteru. Rázem se z toho stane povídání na čtyři hodiny prokládané vším možným, kromě jiného i českými pivy, bohužel nevalné kvality.

Moskevské nádraží v Petrohradu
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Naproti mně zase dosedli fanoušci z Chile. A po chvíli osmělování padá první dotaz: vy jste z médií? A pro koho pracujete? Jakmile se zmíním o České televizi, Chilanovi se rozzáří oči: Praga!

"A co se to stalo s vaší reprezentací, proč tu nejste?" pokračuje. "No, na zlaté časy momentálně jen vzpomínáme," vysvětluji. Marcelo, jak se sympatický chlapík jmenuje, to ale myslí jen naoko. Sám totiž moc dobře ví, že světový šampionát utekl i úřadujícím šampionům Copa América. Tam takovou možnost nechtěl nikdo připustit.

Rychlovlak Sapsan, který může jet až 250 km/h
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

"Poborský, Nedvěd, Čech, Rosický..." začíná vypočítávat české hráče. "Samozřejmě je všechny znám," překvapuje Marcelo s tím, že léta pracoval pro jednu britskou skautingovou společnost, pro niž dělal rešerši chilské ligy. "Takže tamní hráče umím kompletně," dodává pyšně.

A tohle je na mistrovství světa úžasné. S Chilanem jsem třeba v životě nemluvil. A najednou mi pouští na mobilu videa svého oblíbeného týmu Colo Colo ze Santiaga de Chile a já žasnu nad jejich stadionem položeným pod horami. A z té fanouškovské pestrobarevnosti je očividně nakonec paf i Rus, který se do hovoru také připojil. Fotbal zkrátka spojuje.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články