Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Bronz putuje do Belgie. Triumf nad Anglií a historický úspěch zajistily rychlé brejky

Belgická "zlatá" generace si může začít říkat spíše bronzová. Rudí ďáblové v souboji o třetí místo na mistrovství světa porazili Anglii 2:0 a připsali si nejlepší výsledek v historii šampionátů. O góly se po rychlých brejcích postarali Thomas Meunier a Eden Hazard.

Belgičané s bronzovými medailemi z mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Michael Dalder

Čekání na to, kdy hvězdná sestava kolem Edena Hazarda, Kevina de Bruyna a dalších odveze z nějakého velkého turnaje pořádný úspěch, k radosti všech fanoušků Belgie skončilo. Už žádné předčasné vypadnutí ve čtvrtfinále a velké zklamání. Tentokrát si "rudí ďáblové" dokráčeli k cennému kovu v podobě historického bronzu.

Až doposud bylo nejlepším výsledkem Belgičanů na mistrovství světa čtvrté místo z roku 1986, na které se nyní může v poklidu zapomenout. "Je to velký úspěch. Hráči si to zaslouží, chtěli, aby země byla hrdá. Nespoléhali se pouze na svůj talent, pro úspěch také tvrdě pracovali," hlásil po utkání spokojený kouč Roberto Martínez.

Zápas zklamaných semifinalistů se na stranu svěřenců Martíneze naklonil už po čtyřech minutách, kdy po krásném brejku skóroval navrátilec do sestavy Thomas Meunier, jenž se postaral o nejrychlejší gól Belgičanů v historii MS.

Stejný způsobem padl v 82. minutě i druhý gól, o který se postaral Eden Hazard, a dokonal tak triumf Belgie, jež Anglii porazila i podruhé na letošním šampionátu. V základní skupině vyhráli "rudí ďáblové", tehdy tedy s náhradníky v sestavách 1:0.

"Měli jsme o den méně na odpočinek, tenhle zápas už na nás byl moc. Belgie je lepším týmem než my," řekl trenér Gareth Southgate, jenž své svěřence chválil. "Náš cíl jsme překonali, skončit v nejlepší čtyřce je možná nadplán. Hráči si zaslouží chválu, jež se jim dostane, až se vrátí domů," dodal. 

Albion tak nadále musí čekat na další zisk cenného kovu z MS. Naposled bral zlato v roce 1966. Jistou útěchou pro svěřence Garetha Southgata může být alespoň fakt, že Romelu Lukaku nedal gól a Harry Kane se s šesti brankami přiblížil zisku Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce turnaje. Z finalistů mají nejvíce zásahů Francouzi Kylian Mbappé a Antoine Griezmann (3).

"Tento zápas ukázal, že je stále v čem se zlepšovat. Nejsme hotovým článkem, stále se vyvíjíme a budeme lepší. Nechceme na další semifinále a velké duely čekat dalších 20 let. Pokud budu nejlepším střelcem na turnaji, budu na to velmi pyšný. Teď je čas si odpočinout a připravit se na další sezonu," popsal kapitán poraženého celku. 

Utkání však mohlo dopadnout i jinak. Angličané totiž kolem 70. minuty měli velký tlak, z něhož rezultovala i jejich největší šance v celém zápase. Po krásné kombinaci se až před Thibautem Courtoisem zjevil Eric Dier. Záložník Tottenhamu situaci vyřešil dobře, jelikož se mu povedlo gólmana přehodit. Na čáře však Belgii spasil Toby Alderweireld.

A neujaly se ani další šance Angličanů, kteří do střetnutí nastoupili hned s pěti změnami oproti semifinále (Jones, Dier, Delph, Loftus-Cheek a Rose). Vyrovnání měl v prvním poločase na kopačce také nejlepší střelec turnaje Kane, který ovšem ve 24. minutě potvrdil, že mu to v závěrečných zápasech nelepí. V dobré pozici poslal míč hodně mimo.

Úvodní pětačtyřicetiminutovka však spíše patřila Belgii. Meunierova trefa v čase 3 minuty a 37 sekund Anglií hodně otřásla. Krajní obránce se díky gólu stal desátým belgickým střelcem na šampionátu, čímž dorovnal rekord Francie (1982) a Itálie (2006). "Začali jsme výborně, soupeř byl možná unavený. Je jasné, že jste po tolika zápasech trochu vyčerpaní," řekl Martínez.

"Rudí ďáblové" mohli brzy vést i o dvě branky, kdy se po dalším rychlém brejku, které na Anglii platily, dostal k šikovné střele placírkou Kevin de Bruyne a Jordan Pickford se musel blýsknout výborným zákrokem. Chvíli na to měl na noze gól také Romelu Lukaku, jemuž však v rozhodující chvíli utekl míč. Za zmínku stojí i pokus Alderweirelda, jehož střele přes hlavu moc nechybělo.

První pětačtyřicetiminutovka Belgičanům přinesla i jednu nepříjemnou zprávu. Nacer Chadli musel kvůli zranění chvíli před poločasem střídat a právě tento moment hodně ovlivnil výkon Martínezovy družiny v druhé části. 

V ní se Belgie více zatáhla a v 54. minutě chyběly Kaneovi jen centimetry, aby do branky sklepl centr střídajícího Jesse Lingarda, který společně s dalším nováčkem na hřišti Marcusem Rashfordem hru výrazně oživil.

Belgie vzápětí odpověděla krásnou kličkou De Bruyna na Lukaka, jemuž míč ovšem znovu utekl. Pak už začala tlačit Anglie, která do vápna posílala centr za centrem, jenže jí často chyběla lepší finálová fáze. O tom se přesvědčil i Dier. Defenzivní záložník se dostal do tří dobrých pozic, jenže ani v jedné nedokázal Courtoise překonat. "Dělali jsme jim v druhé půli problémy, přitiskli jsme je k jejich vápnu, ale oni mají hráče té nejvyšší kvality," uznal Southgate.

"Během druhého poločasu jsme také měli obtíže. Anglie hrála dlouhé míče, což umí znamenitě. Moji hráči ale byli neuvěřitelně koncentrovaní," popsal zase Martínez.

A Albion to mohlo mrzet. První varování přišlo v 80. minutě, kdy brejk zakončil krásnou ranou Meunier, ale to ještě stačil zásahnout Pickford. O dvě minuty později už ale ani brankář Anglie nezareagoval na přesnou střelu Hazarda.

Záložník či útočník Chelsea se na turnaji přímo podílel na sedmi gólech (tři dal a na čtyři přihrál), čímž dorovnal reprezentační počin Jana Ceulemanse z roku 1986. "Myslím, že jsme dosáhli něčeho neskutečného. Hrát o třetí místo není samozřejmě tak úžasné jako finále, ale můžeme být spokojení s tím, co jsme dokázali na hřišti i mimo něj. Učinili jsme belgický lid šťastným," řekl kapitán Belgie, který má našlápnuto na cenu pro nejlepšího hráče turnaje.

"Není pro mě důležité, zda dostanu cenu pro nejlepšího hráče. Tenhle tým mi umožnil vyvíjet se. Fotbal je týmový sport, nikdy jsem nehrál pro individuální trofeje. Pokud ji získám, budu šťastný, stejně tak, pokud ji neobdržím," dodal.

Belgie - Anglie 2:0 (1:0)

Branky: 4. Meunier, 82. E. Hazard. Rozhodčí: Faghaní - Sochandán, Mansúrí (všichni Írán) - Geiger (video, USA). ŽK: Witsel - Stones, Maguire. Diváci: 64 406.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, Tielemans (78. Dembélé), Witsel, Chadli (39. Vermaelen) - De Bruyne, Lukaku (60. Mertens), E. Hazard. Trenér: Martínez.

Anglie: Pickford - Jones, Stones, Maguire - Trippier, Loftus-Cheek (84. Alli), Dier, Delph, Rose (46. Lingard) - Sterling (46. Rashford), Kane. Trenér: Southgate.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články