Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Postup s nervy. Španělé vydřeli s Marokem remízu 2:2 a vyzvou Rusko

Španělům stačilo v závěrečném utkání skupiny B na mistrovství světa k postupu uhrát pouze bod proti již vyřazenému Maroku. Ten získali, ale po dramatu. S africkým celkem remizovali 2:2. Za Maroko se trefili Chálid Butaíb a Júsuf Nasjrí. Za Španěly skóroval Isco a ve třetí minutě nastavení zachránil bod Iago Aspas. Svěřenci trenéra Fernanda Hierra v nedělním osmifinále vyzvou domácí Rusko.

Iago Aspas dává patičkou vyrovnávací gól proti Maroku
zdroj: ČTK/AP autor: Kunihiko Miura

Postup by i přes případnou prohru Španělé nakonec uhájili, jelikož Írán remizoval v souběžně hraném utkání s Portugalskem 1:1 a "la roja" by musela prohrát o dvě branky, aby nepostoupila.

Jenže po závěrečném hvizdu zůstávali Španělé v napětí. "Vládla nejistota, dlouho jsme nevěděli, kolikátí jsme skončili. Nejdůležitější je, že jsme postoupili do osmifinále a vyhráli skupinu. Soustředili jsme se jen na úspěch a tvrdě pracovali i přes to, co se nám tady stalo," narážel střelec vyrovnávací trefy Aspas na odvolání kouče Julena Lopeteguiho těsně před startem MS.

Závěrečné utkání skupiny B přineslo přesně to, co chce divák vidět. Čtyři góly a emoce. Favorita se Maročané vůbec nezalekli a presovali, což se Španělům příliš nelíbilo, a tak hned od úvodu mělo utkání drajv. "Byl to hodně těžký zápas. Možná jsme od začátku nebyli stoprocentně soustředění. Také nám chyběla větší kontrola míče, což se nám obvykle daří mnohem lépe," přiznal španělský záložník Isco.

Maročané na hřiště vstoupili s horkými hlavami. Kdo byl aktivní ve vzájemných rozepřích? Sergio Ramos s Nordinem Amrabatem, Gerard Piqué zase naskočil nohama napřed do Chálida Butaíba, rudo před očima měl i Júnis Belhanda. Kouč jej raději v 63. minutě stáhl. Rozhodčí Irmatov z Uzbekistánu rozdal celkem šest žlutých karet, šest pro marocké hráče. Štěstí, že společně dohráli v jedenácti.

A teď k tomu fotbalovému. Maročané své nabuzení přetavili ve čtrnácté minutě ve vedoucí gól. Hladový Butaíb vystihl nedorozumění Andrése Iniesty a kapitána Sergia Ramose ve středu hřiště. Rozkmital nohy a svůj únik zakončil střelou přesně mezi nohy gólmana Davida de Gey.

O pět minut později španělský kouč Fernando Hierro temperamentně máchal rukama. Oslavoval totiž důležité a brzké srovnání svého týmu. Španělé se prokombinovali do vápna. Iniesta si koupil odpustek, když předložil míč Iscovi. Záložník Realu Madrid s přehledem zakončil pod břevno a vyrovnal na 1:1.

Svěřenci Hervé Renarda stále hrozili. Nepozornost obrany la roja využil k úniku opět Butaíb, který dostal dlouhý aut za obranu. Podruhé tváří v tvář De Geovi však už neuspěl a napálil míč do gólmana Manchesteru United.

Ve druhé půli se předvedl fotbalově Amrabat, i když už mohl být tou dobou dávno ve sprchách. V 55. minutě utaženou střelou pořádně rozezvučel spojnici břevna a tyčky. Isco kontroval nebezpečnou hlavičkou, kterou na poslední chvíli vytěsnil obránce Romain Saís. Piqué pak mířil hlavou jen těsně vedle.

Španělé na mistrovství v defenzivě opravdu nepůsobí jistě. Po standardce v 81. minutě si naskočil na centr Nasjrí a zatloukl do sítě prudkou hlavičku, 2:1 pro Maroko. "V zápase jsme trpěli, ale to musí každý soupeř Španělů. Jejich výjimečná sestava je namixovaná z hráčů Realu Madrid a Barcelony. Náš tým si za tohle utkání i celý šampionát zaslouží pochvalu. Chyběla nám trochu zkušenost a v některých zápasech jsme měli na lepší výsledek," hodnotil marocký trenér Renard.

Španěly nakonec uklidnil ve třetí minutě nastavení Aspas, v hraniční situaci zakončil patičkou po přihrávce Daniho Carvajala. Ofsajd však nepotvrdilo ani video.

La roja prodloužila svou sérii bez porážky na 23 utkání a těší se na osmifinále. "Vyhráli jsme skupinu, což musíme brát pozitivně, ale samozřejmě se můžeme zlepšit. Dostat pět gólů ve třech zápasech není dobrá vizitka a hráči to vědí. Nejsem spokojený ani nespokojený, že hrajeme v osmifinále s Ruskem. Máme vysoká očekávání a bude hrozně těžké dosáhnout vytyčeného cíle," ví španělský trenér Hierro.

Španělsko - Maroko 2:2 (1:1)

Branky: 19. Isco, 90.+1 Aspas - 14. Butaíb, 81. Nasjrí. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov, Saidov (všichni Uzb.) - Zwayer (video, Něm.). ŽK: Ahmadí, N. Amrabat, Da Costa, Busúfa, Kadžuí, Hakimí (všichni Mar.). Diváci: 33 973.

Španělsko: De Gea - Carvajal, Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Thiago (74. Asensio) - Silva (84. Rodrigo), Isco, Iniesta - Diego Costa (74. Aspas). Trenér: Hierro.

Maroko: Kadžuí - Dirár, Da Costa, Saís, Hakimí - Ahmadí, Busúfa - N. Amrabat, Bilhanda (63. Fadžr), Zijach (85. Buhaddúz) - Butaíb (72. Nasjrí). Trenér: Renard.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články