Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ronaldo nedal penaltu a Portugalci s Íránem jen remizovali. K postupu favorita to však stačilo

Úkol splněn, i když s odřenýma ušima. Fotbalisté Portugalska uhráli s Íránem potřebnou remízu 1:1, která jim zajistila postup do osmifinále, kde narazí na Uruguay. "Selecao" se však museli do závěrečného hvizdu bát o výsledek, jelikož outsider se po vyrovnání z penalty v nastavení tlačil za obratem. Evropskému týmu boj zkomplikovala i neproměněná penalta Cristiana Ronalda.

Portugalec Cristiano Ronaldo
zdroj: REUTERS autor: Ricardo Moraes

Potřebovali nutně bodovat, což splnili. Místo poklidného průběhu a užívání si jistého postupu do osmifinále se však Portugalci museli až do posledních sekund bát, aby ještě nedošlo k velké senzaci.

Když totiž v nastavení nařídil sudí po konzultaci s videorozhodčím penaltu, kterou proměnil v 93. minutě Karím Ansárífírd, do té doby ne příliš výraznému outsiderovi to vlilo elán do žil.

Ten byl tak velký, že pár sekund nato měl obrovské překvapení na noze Mahdí Taremí. Záložník Íránu se zjevil za obranou Portugalska, a kdyby lépe mířil, poslal by úřadující mistry Evropy domů. Míč ale umístil do boční sítě, což bylo poslední dramatickou chvílí emotivního duelu.

"Ve fotbale neexistuje spravedlnost. Kdyby ano, tak by Írán musel zvítězit. Protože soupeř sice kontroloval hru, ale my jsme měli v klíčových okamžicích navrch a zasloužili bychom si vyhrát," hlásil emotivně trenér Íránu Carlos Queiroz.

Portugalci si po závěrečném hvizdu mohli zhluboka vydechnout. Černé svědomí nemusel mít ani Cristiano Ronaldo, který za stavu 1:0 pro svěřence Fernanda Santose neproměnil penaltu. Rozhodující gól tentokrát patřil Ricardu Quaresmovi, jehož šajtle byla výstavní. Selecao se díky krásné trefě dostali mezi šestnáct nejlepších, kde narazí na Uruguay.

"Hlavní je, že jsme postoupili. Musím také pogratulovat Carlosovi (Queirozovi, portugalskému trenérovi Íránu) za skvělou práci, kterou odvádí. Írán opět ukázal, že si věří. Tvrdě pracují a jsou nebezpeční," zhodnotil duel Fernando Santos, kouč Portugalců.

Podobně dramatickému závěru po většinu zápasu přitom nic nenasvědčovalo. Ronaldo se už ve 3. minutě uvolnil mezi obránci a prověřil brankáře. Pro čtyřgólového turnajového střelce to byla první rána na šampionátu mezi tři tyče, která neskončila brankou. Jinak ovšem bylo střetnutí hodně opatrné a velkých příležitostí by fanoušci napočítali na jedné ruce.

Mezi nadějné pokusy se dá ještě započítat střela Joaoa Mária, k němuž se míč v 9. minutě odrazil po nedorozumění mezi gólmanem a stoperem, jenže záložník Portugalska vypálil příliš vysoko.

Od té doby začalo víceméně období klidu, které tu a tam narušily náznaky nadějnějších ataků jako hlavička Sajjeda Ezatolahího či dalekonosný projektil Ronalda. Írán byl tak jako během celého turnaje hodně zalezlý a ani Portugalci se nikam nehnali.

Fanoušky tak probral až moment těsně před odchodem do kabin, který ale stál za to. Quaresma si na hranici vápna narazil míč a nádhernou, pro sebe typickou šajtlí trefil do vzdálenějšího rohu branky. "Byl to nádherný gól," chválil Santos.

Portugalci vedení mohli pojistit chvíli po přestávce, kdy byl i díky pomoci videorozhodčího nařízen pokutový kop po faulu na Ronalda. Tahoun selecao si penaltu sám vzal, jenže místo dohnání Harryho Kanea v tabulce střelců nechal vyniknout brankáře.

Írán nevyužitá šance soupeře přeci jenom probrala a začal se osmělovat. Že by to ale znamenalo větší počet příležitostí, to zase ne. Až v 72. minutě rána Sámána Ghoddose jen těsně minula tyč.

V 81. minutě se Írán dožadoval červené, když Ronaldo trefil loktem Rámína Rezajíána. Sudí ale po konzultaci portugalskou hvězdu potrestal pouze žlutou. "Na rozhodčí a video mám jasný názor, ale musím opatrně volit slova, protože lidé z FIFA poslouchají," uvedl Queiroz. "Loket je jasná červená. Pravidla neřeší, jestli to byl Ronaldo, Messi, nebo někdo jiný. Ronaldo nedostal kartu jen proto, že je hvězda," dodal.

Ty nejdramatičtější chvíle přišly ovšem až v nastaveném čase, kdy srovnal Ansárífírd. Írán, který potřeboval ještě jednu branku, však obrat i kvůli spálené šanci Taremího nedokonal. "Měli jsme obrovskou příležitost vyhrát. Všichni viděli, že jsme do toho dali úplně všechno, ale zradila nás koncovka," smutnil záložník Alírezá Džahánbachš.

"Až do penalty jsme hru kontrolovali. Pak se začalo víc bojovat než hrát a Írán dostal šanci vyrovnat," dodal Santos. 

Portugalsko získalo pět bodů stejně jako Španělsko, ale kvůli nižšímu počtu vstřelených branek obsadilo druhou příčku v tabulce. Írán skončil o bod třetí a poslední bylo s jedním bodem Maroko.

Írán - Portugalsko 1:1 (0:1)

Branky: 90.+3 Ansárífárd z pen. - 45. Quaresma. Rozhodčí: Cáceres - Cardozo, Zorrilla (všichni Par.) - Irrati (video, It.). ŽK: Hadžsafí, Azmún - Guerreiro, Quaresma, Ronaldo, Cédric. Diváci: 41 685.

Írán: Baíranvánd - Rezajíán, Hosejní, Púralígandží, Hadžsáfí (56. Mohammadí) - Taremí, Džahánbachš (70. Ghoddos), Ezatolahí (76. Ansárífárd), Ebrahimí, Amirí - Azmún. Trenér: Queiroz.

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - Quaresma (70. B. Silva), Carvalho, Adrien Silva, Mário (84. Moutinho) - Ronaldo, André Silva (90.+6 Guedes). Trenér: Santos.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články