Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Rusko na závěr skupiny narazilo. Uruguay po pohodlné výhře postupuje z prvního místa

Před začátkem turnaje byli pasováni na jasného favorita skupiny A a fotbalisté Uruguaye papírové předpoklady i přes občasné klopýtání potvrdili. I třetí zápas na turnaji vyhráli, když v souboji o první místo porazili Rusko bez větších problémů 3:0. O výsledku rozhodl už první poločas, kdy padly dva góly a domácí reprezentace dostala červenou.

Edinson Cavani (uprostřed) slaví gól se spoluhráčem z Uruguaye Diegem Godínem
zdroj: REUTERS autor: Michael Dalder

Že by vystoupení Uruguaye v základní skupině bylo bez jediné mouchy, se říct rozhodně nedá. Proti Saúdské Arábii i Egyptu nechybělo mnoho, aby přišla o body. Favorizovaná sestava kolem Luise Suáreze a Edinsona Cavaniho však všechna klopýtnutí zvládla a stoprocentní bilanci potvrdila také proti Rusku.

Tři zápasy, tři výhry, tři čistá konta a skóre 5:0. Taková je nakonec statistika Jihoameričanů ve skupině A, z níž postoupili jasně z prvního místa.

O to je mohlo připravit právě Rusko, které díky lepšímu skóre bylo před startem vzájemého zápasu dokonce v lepší výchozí pozici a stačila mu remíza. Uruguay ale naděje domácích na postup z nejvyšší příčky odstřelila už v prvním poločase díky brankám Suáreze a vlastní Denise Čeryševa. Vše navíc v závěru završil prvním gólem na turnaji Cavani.

"Brzdil bych euforii. Ano, jsme spokojeni s výsledkem, s tím, co tým předvedl. Ale jak už jsem říkal po minulém utkání, stále je prostor pro zlepšení. Musíme toho navíc dosáhnout, protože osmifinále bude extrémně těžké, ať už narazíme na kohokoliv," řekl trenér Uruguaye Óscar Tabárez.

Uruguay v osmifinále narazí na druhý tým ze skupiny B, kterým se stalo Portugalsko. Rusko čeká Španělsko. "Věřím, že nás tahle prohra psychicky nesrazí. I v deseti jsme měli nějaké šance, chtěli jsme dát gól, což by nám před osmifinále pomohlo," doufá zase kouč Rusů Stanislav Čerčesov.

První ránu plán Ruska – nechat Uruguay v tabulce za sebou – dostal už v 10. minutě, kdy se pořádající tým dopustil těsně před vlastním vápnem faulu. Ke standardní situaci se postavil Suárez, střelec vítězného gólu proti Saúdům, a i tentokrát mohl slavit. Igor Akinfejev udělal krok za zeď a na střelu k tyči už nedokázal dosáhnout.

"Výsledek je jasný. Nemůžeme začít zápas takovou chybou, jakou jsme udělali. Věnovali jsme soupeři gól a Uruguay pak samozřejmě mohla začít hrát svou hru," nebyl spokojený Čerčesov.

Rusové mohli vzápětí odpovědět. Nejprve Arťom Dzjuba sklepl míč na Čeryševa ve formě, jenž tvrdou ranou vyprášil rukavice brankáře Fernanda Muslery. Vytáhlý útočník se pak sám dostal k zakončení, když jeho "koníček" po rohu skončil těsně nad.

Dvě neproměněné šance mohly Rusy mrzet. Ve 23. minutě totiž přišla druhá rána. Diego Laxalt se opřel na hranici vápna do odraženého míče a dosavadní ruský hrdina šampionátu Čeryšev ho nešťastnou tečí nasměroval do vlastní branky.

Třetí gól mohl přidat nedlouho potom Rodrigo Bentancur, který nevyužil samostatný únik. Domácí reprezentace se však dostala ještě do větších potíží v 36. minutě sama. Igor Smolnikov zbytečně fauloval a po druhé žluté musel předčasně do sprch.

Uruguay si díky početní převaze dlouho výsledek kontrolovala a Rusy nepouštěla do šancí. Až v 74. minutě se o trochu vzruchu postaral Dzjuba, kterému se ale po uvolnění v šestnáctce střela vůbec nepovedla.

Více vidět v závěru byli ale Jihoameričané. Suárez nevyřešil dobře přečíslení, dva nebezpečné pokusy vyprodukoval střídající Cristian Rodríguez. Co se ale nepovedlo jim, napravil hvězdný Cavani. V nastaveném čase za záda Akinfejeva usměrnil vyražený balon a završil pohodlný triumf 3:0. "Dva tři dny jsme trénovali standardky a pak z nich dostaneme dva ze tří gólů," zlobil se Čerčesov.

"Mohli jsme vyhrát vyšším rozdílem, ale nepodařilo se nám využít některé protiútoky, které bychom měli. Načasování někdy nebylo dokonalé," myslí si Tábarez.

Uruguay popáté v historii v základní skupině světového šampionátu neinkasovala. Před ní naposledy vyhrála skupinu MS s nulou v kolonce obdržených branek Argentina v roce 1998. Čisté konto udrželi mistři světa z let 1930 a 1950 Uruguayci ve všech šesti letošních duelech včetně březnového přípravného zápasu v Číně s českým celkem (2:0) a vyrovnali tím svůj rekord.

"Vyhráli jsme velkým rozdílem, ale mě těší fakt, že jsme neinkasovali. Líbí se mi, jak byl celý tým od začátku do konce soustředěný," dodal Tabárez.

Uruguay - Rusko 3:0 (2:0)

Branky: 10. Suárez, 23. vlastní Čeryšev, 90. Cavani. Rozhodčí: Diedhiou - Camara, Samba (všichni Sen.) - Turpin (video, Fr.). ŽK: Bentancur - Gazinskij, Smolnikov. ČK: 36. Smolnikov. Diváci: 41 970.

Uruguay: Muslera - Cáceres, Coates, Godín - Nández (73. Rodríguez), Vecino, Torreira, Bentancur (63. De Arrascaeta), Laxalt - Suárez, Cavani (90.+3 Gómez). Trenér: Tabárez.

Rusko: Akinfejev - Smolnikov, Kutěpov, Ignaševič, Kurdjašov - Samedov, Zobnin, Alexej Mirančuk (60. Smolov), Gazinskij (46. Kuzjajev), Čeryšev (38. Fernandes) - Dzjuba. Trenér: Čerčesov.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články