Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Bez sil, bez nápadu. Ostuda, hanba, propadák. Polský tisk si nebere po fiasku servítky

Mělo to být úspěšné mistrovství. Hratelná skupina a tým, kterému se v kvalifikaci nadmíru dařilo. Po úterní porážce od Senegalu (1:2) a nedělní od Kolumbie (0:3) však přišlo velké rozčarování. Poláci jako první evropský tým ztratili naději na postup. A polská média nešetří kritikou.

Zklamaní polští fanoušci
zdroj: Reuters

"Bez sil, bez nápadu, bez bodů," shrnuje fiasko list Dziennik. "Ostuda! Hanba! Propadák!" míní server Wirtualna Polska.

"Slabě, anebo katastrofálně," míní Przeglond Sportowy o výkonech jednotlivých hráčů, kteří už balí domů. "Všichni zahráli pod očekáváním," usoudil tento sportovní deník a nejhorší známku udělil trenérovi Adamu Nawalkovi.

"Během kvalifikace na mistrovství jsme sledovali efektivního Lewandowského a skvěle fungující tým. V Rusku nebyl ani Lewandowski, ani tým. To nemohlo dobře dopadnout," píše Gazeta Wyborcza. Kromě selhání hlavní hvězdy polského fotbalu, kapitána Roberta Lewandowského, vidí další příčiny neúspěchu.

Trenér Nawalka v klíčovém prvním zápase poslal na trávník jedenáct nejofenzivnějších hráčů, čímž oslabil střed pole, a tak místo jednoho z nejlepších zápasů tým odehrál jedno z nejhorších utkání. Vše další už byl jen panický pokus o záchranu, předem marný.

Klíčoví hráči, Kamil Glik, Grzegorz Krychowiak a Arkadiusz Milik, kteří zářili na Euru 2016, přijeli na mistrovství světa bez formy, unavení a zranění, a takové slabiny se zamaskovat nedaly.

Nevyšla ani příprava, nepovedlo se hráče dostat do formy, jakou měli před dvěma lety. A za jedno z největších překvapení šampionátu považuje Gazeta Wyborcza skutečnost, že trenér s pověstí kouče připraveného na všechno neměl v Rusku záložní plán. Do zápasu poslal nesehrané nováčky, a tak tým neměl šanci zahrát na potřebné úrovni.

Jako tým z druhé anglické ligy

"Adam Nawalka vložil na váhy celou svou autoritu a bohužel prohrál. To je konec pro červenobílé," píše Rzeczpospolita. Poláci v duelu s Kolumbií "vypadali, jako kdyby náhodou dorazili na fiestu v Kazani". Přestože se snažili, "rychle se ukázalo, že kroky tohoto tanečku neznají". Až do inkasování prvého gólu sváděli docela vyrovnaný boj, ale pak se vše rozpadlo: "Bylo smutné hledět na Nawalkův tým, jehož jediný nápad na útočnou akci spočíval v dlouhé přihrávce nad hlavami středopolařů. Chvílemi to bohužel vypadalo jako tým z druhé anglické ligy, zdokonalující se v klasickém 'nakopni a běž'."

Prohra 0:3 tak byla podle deníku ještě mírný trest, Poláci mohli dopadnout ještě daleko hůře. A v Kazani zřejmě skončil i trenér, kterému se až do této chvíle dařilo vše, na co sáhl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články