Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Bod jim stačí. Španělům proti Maroku, Ronaldově partě proti íránské tvrzi

Skupina A se bude "dohrávat", ve skupině B se ještě strhne bitva o postupová místa. Uruguay a Rusko si to rozdají o první místo. Saúdská Arábie a Egypt o to, kdo odjede ze šampionátu s lepším pocitem. Rivalům Španělsku a Portugalsku stačí proti Maroku či Íránu k postupu do osmifinále bod. Utkání sledujte živě na programech ČT2 nebo ČT sport a všechna na webu ctsport.cz. 

Slavící Cristiano Ronaldo
zdroj: Reuters autor: Ueslei Marcelino

Saúdská Arábie – Egypt (16:00, Volgograd, ČT2)

Oba týmy hrají o důstojnou rozlučku se šampionátem. Je jisté, že ze skupiny A už nemají šanci postoupit. Obě mužstva ještě nezískala ani bod, Saúdská Arábie se dokonce na turnaji ani neprosadila. Její čekání na gól na mistrovství světa trvá 366 minut.

Egypt hodně ovlivnil zdravotní stav největší hvězdy Mohameda Salaha. Útočník Liverpoolu doléčil zranění z finále Ligy mistrů až na šampionátu. První utkání vynechal, ve druhém bylo znát, že není stoprocentně fit. Bez svého klíčového borce Egypt podlehl Uruguayi 0:1 a s ním v sestavě Rusku 1:3. "Je to důležitý zápas, protože chceme zakončit turnaj s dobrým výsledkem. Chceme dobře reprezentovat egyptský národ a udělat mu radost vítězstvím po brzkém konci na šampionátu, což byl šok," uznal egyptský kouč Héctor Cúper.

Dočká se Haddarí rekordu?

Doposud nejstarší hráč, který zasáhl do zápasu na mistrovství světa, je Kolumbijec Faryd Mondragón, jenž v roce 2014 chytal krátce po 43. narozeninách. Pokud v utkání, v kterém už o nic nejde, nastoupí egyptský náhradník gólman Ísam Haddarí, v 45 letech rekord překoná.

Ísam Haddarí
zdroj: ČTK/AP autor: Mark Baker

Po každém vyřazení se klasicky probírá, jak pevná je pozice trenéra. "Nemám, co sdělit těm, kteří mě kritizují. Snad jen, že některé ambice jsou nerealistické," pronesl egyptský lodivod Cúper.

Arabský tým v čele s trenérem Juanem Antoniem Pizzim hledá na představení Saúdů pozitiva. "Byla vidět jistá koncepční práce a snažili jsme se zapojit nové hráče. Tato zkušenost na šampionátu byla velmi důležitá," dodal padesátiletý Argentinec.

Předpokládané sestavy:

Saúdská Arábie: Uvaís - Braík, Usáma Havsáví, Buláihí, Šahrání - Bahabrí, Faradž, Utajf, Džasím, Davsárí - Muválad.

Egypt: Šanáví - Fasí, Gabr, Hegází, Abdal Šáfí - Hamad, Alnaní - Salah, Saíd, Hasan - Muhsín.

Uruguay – Rusko (16:00, Samara, ČT sport)

Je libo Španělsko nebo Portugalsko? Očekává se, že tyto dva týmy postoupí ze skupiny B, i když Írán je také stále ve hře. Pro jisté postupující ze skupiny A Uruguay a Rusko to zřejmě nic neřeší. Tak či onak budou mít v osmifinále těžkého soupeře. Mohou si to tedy s klidem rozdat o prvenství ve skupině a netaktizovat.

Oba týmy získaly dosud šest bodů. Skóre je však hodně odlišné. Uruguay 2:0, Rusko 8:1. Domácí celek má společně s Anglií a Belgií nejlepší ofenzivu. "Poučili jsme se z chyb a není náhoda, že jsme vyhráli první dva zápasy. Uruguay ale bude úplně jiný soupeř, který hraje úplně jiným stylem," ví ruský trenér Stanislav Čerčesov, jehož svěřenci musí být na pozoru proti hvězdným forvardům Suárezovi a Cavanimu.

Rusové půjdou do utkání bez klíčového záložníka Alana Dzagojeva, který se zranil už v úvodním duelu. Žádné další změny ale ruský trenér neavizoval. Uruguayský kouč Óscar Tabárez postrádá stopera José Giméneze, jehož trápí poraněné lýtko.

Předpokládané sestavy:

Uruguay: Muslera - Valera, Giménez, Godín, Cáceres - Sánchez, Vecino, Betancur, Rodríguez - Suárez, Cavani.

Rusko: Akinfejev - Fernandes, Kutěpov, Ignaševič, Žirkov - Samedov, Gazinskij, Golovin, Zobnin, Čeryšev - Dzjuba.

Španělsko – Maroko (20:00, Kaliningrad, web ctsport.cz nebo aplikace HbbTV)

Nemají nic jistého. Mistři světa z roku 2010 Španělé stále ještě musí bojovat o postup ze skupiny B. Stačí jim k tomu remíza s již vyřazeným Marokem, které ještě nezískalo ani bod. Španělé nasbírali čtyři, stejně jako Portugalci, třetí Írán má o bod méně.

La roja neprohrála už dva roky a 22 utkání, tuto sérii by ráda prodloužila. "Neřešíme jinou možnost, než že chceme proti Maroku získat tři body, ale nikdo nám nedá nic zadarmo," pronesl španělský trenér Fernando Hierro.

Sergio Ramos se spoluhráči
zdroj: Reuters

Jeho svěřencům nejde jen o postup ze základní fáze, ale i o vylepšení herního projevu vzhledem k osmifinále. Proti Portugalcům (3:3) svou dominanci v několika pasážích prokázali. S Íránem (1:0) co se týká územní převahy také, ovšem z mužstva nevyzařovala precizně organizovaná defenziva a chyběla větší kreativita. "Pořád se máme v čem zlepšovat," je si vědom Hierro, jenž na lavičku Španělska usedl teprve před turnajem po odvolání kouče Julena Lopeteguiho.

Do hry se může dostat v základní jedenáctce například Thiago Alcántara. Za Maroko si vzhledem k rozhodnutému osudu týmu mohou připsat start i další náhradníci. Africký celek chce navázat na slibný výkon proti Portugalsku (0:1). "Kvalifikovali jsme se na mistrovství světa poprvé za dvacet let a ukázali jsme, že umíme hrát fotbal. Soustředíme se jen na to zakončit turnaj dobrým výkonem," dodal trenér Hervé Renard.

Předpokládané sestavy:

Španělsko: De Gea - Carvajal, Piqué, Ramos, Alba - Alcántara, Busquets, Iniesta - Isco, Diego Costa, Silva.

Maroko: Kadžuí - Dirár, Benatía, Da Costa, Hakimí - Ahmadí, Busúfa - N. Amrabat, Bilhanda, Zijach - Butaíb.

Írán – Portugalsko (20:00, Saransk, ČT sport)

Viděli na příkladu jejich pyrenejských rivalů, že dobýt íránskou tvrz není nic snadného. Proti Portugalcům zřejmě začne asijský celek opět především pozorně z defenzivy. Pro mužstvo kolem Cristiana Ronalda půjde o výzvu, příliš brejků si totiž hvězda Realu Madrid zřejmě neužije.

Proti Španělsku odolával soubor Carlose Queiroze do 54. minuty, poté dokonce mohl skórovat, je nabuzený. "Lidé nám nedávali žádné naděje, ale máme stále šanci na osmifinále. Budeme bojovat o svůj sen," prohlásil Portugalec Queiroz, který k íránské reprezentaci přišel po angažmá u portugalské. Pomůže mu znalost soupeře?

Jenže na druhé straně stojí Ronaldo. Zařídil všechny čtyři góly své země na turnaji. Proti Maroku byl vidět na hřišti nejvíce opět on, ale příliš spoluhráčů se k němu nepřidalo. "Musíme se zlepšit, být agresivní a nedovolit soupeři tolik hrát. Potřebujeme vyhrávat více osobních soubojů a přenést na hřiště svůj ofenzivní potenciál," podotkl portugalský kouč Fernando Santos.

Předpokládané sestavy:

Írán: Baíranvánd - Rezajíán, Hosejní, Púralígandží, Hadžsáfí - Džahánbachš, Ebrahimí, Ezatolahí, Amirí, Ansárífárd - Azmún.

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - B. Silva, Carvalho, Moutinho, B. Fernandes - Guedes, Ronaldo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články