Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Polský zmar. Po debaklu s Kolumbií Lewandowski a spol. na MS končí

Kolumbie ovládla zápas s bezkrevným Polskem a zvítězila 3:0. V prvním poločase se trefil Yerry Mina, v druhém zvýšili Radamel Falcao a Juan Cuadrado. Zatímco Poláci se se šampionátem loučí, Jihoameričané se vrátili třemi body do boje o postup. V posledním duelu ve skupině narazí na Senegal, který je na tom o bod lépe.

Kolbumijec Yerri Mina (vpravo) slaví gól se spoluhráčem Juanem Cuadradem
zdroj: REUTERS autor: Jorge Silva

Zápas v prvním poločase chudý na střely oživil překvapivě obránce Mina. Jedinou ranou mezi tyče zařídil Kolumbijcům vedení. Trefu připravil povedeným centrem James Rodríguez, který hrál už od začátku v základní sestavě a oživil výrazně kolumbijskou hru. Jak důležitý je tento tvůrce hry? V sedmi utkáních na posledních dvou MS se podílel na deseti gólech: šest vstřelil a u čtyř asistoval.

Poláci se marně hledali, chyběla jim rychlost i přesnost. A když se kanonýr Lewandowski ocitl sám před Ospinou v největší šanci, neskóroval. "Naši hráči ze sebe dali všechno, ale prohráli jsme s velmi silným týmem a musíme to přijmout. Soupeř byl mnohem lepší v kvalitě hry i držení míče a gratuluji mu," řekl po utkání polský kouč Adam Nawalka.

Polský zmar podtrhly dva góly z kopaček dvou kolumbijských hvězd – Falcaa s Cuadradem. Na ochozech stadionu v Kazani plakali polští příznivci a tančili fanoušci ve žlutých dresech. "Chci za celý tým tohle vítězství věnovat Carlosi Sánchezovi, který si prožil několik těžkých dní. Detailně jsme se připravili a ukázali jsme mnoho věcí, které chceme přenést do dalších utkání," podpořil trenér José Pékerman svého záložníka, jenž v prvním duelu dostal červenou kartu.

Polský začátek vypadal slibně, ale pak se režie ujala Kolumbie

Oba týmy věděly, že je třeba hrát na vítězství, a tak se začalo ve vysokém tempu a pěkně od podlahy. Lewandowski došlápl na ruku obránce Miny, na polského forvarda si pro změnu vyšlápl Davinson Sánchez.

Quintero ze středu rozdával pěkné pasy, ale dlouho tomu na obou stranách chyběla finálová přihrávka. "Snažili jsme se uprostřed hřiště hrát kreativně, ale občas jsme ztratili balon a Polsko šlo do protiútoku. Začátek zápasu byl těžký. Poláci získávali vysoké balony, dařily se jim dlouhé přihrávky za obranu," všiml si Pékerman. 

Od 25. minuty ale měli Jihoameričané navrch. Cuadrado na začátku 37. minuty prošel přes dva obránce z levé strany až na hranici malého vápna, ovšem Sczesny byl na zemi včas a odvrátil na roh. "Postupem času jsme získali sebedůvěru a hráli kolumbijským stylem: drželi jsme míč na zemi, svižně jsme ho posouvali, hráči si rychle měnili pozice," těšilo trenéra Kolumbie. 

Pět minut před koncem prvního poločasu Kolumbijci udeřili. James Rodríguez rozehrál roh nakrátko, vyměnil si míč s agilním Cuadradem a poslal jemný bochánek na nabíhajícího Minu. Vytáhlý obránce přeskočil vše, co mu stálo v cestě, a hlavou se nemýlil. 

Poláci se snažili zahájit druhou polovinu aktivněji, ale do první šance se prosadili Kolumbijci, jenže Cuadrado zbytečně pozdržel brejk a Falcao nezakončil přesně.

Zničehonic si v 58. minutě Lewandowski excelentně zpracoval výtečný šedesátimetrový pas, ale tváří v tvář Ospinovi neuspěl. A to byla předzvěst polského konce. "Zápas byl vyrovnaný, než jsme dostali první gól po rohu. Změnili jsme pak náš systém na ofenzivnější. Nehráli jsme však plynule, zatímco Kolumbie využila dva protiútoky," mrzelo Nawalku.

Dva hřebíky do polské rakve přibili Falcao a Cuadrado, kteří vběhli do bezmocně otevřené polské obrany. "Falcao je symbolem národního týmu i kolumbijského fotbalu. Doufali jsme, že se mu povede skórovat, chtěli jsme mu jako tým pomoct, aby ukázal veškeré své dovednosti. To, že dal gól, bylo důležité nejen pro tento zápas, ale i pro další," prohlásil osmašedesátiletý Argentinec Pékerman.

Kolumbijci byli v závěrečných minutách na vrcholu blaha, polská hra v rozkladu. Krychowiak Ospinu na rozloučenou nepropálil z bezprostřední blízkosti. Uribe zkoušel štěstí patičkou a kanonýr Lewandowski z dálky. Bez úspěchu, a tak skončil duel jednoznačně.

Polsko - Kolumbie 0:3 (0:1)

Branky: 40. Mina, 70. Falcao, 75. Cuadrado. Rozhodčí: Ramos - Torrentera, Hernández (všichni Mex.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: Bednarek, Góralski (oba Pol.). Diváci: 42 873.

Polsko: Szczesny - Piszczek, Bednarek, Pazdan (80. Glik) - Bereszyňski (72. Teodorczyk), Krychowiak, Góralski, Rybus - Zieliňski, Lewandowski, Kownacki (57. Grosicki). Trenér: Nawalka.

Kolumbie: Ospina - Arias, D. Sánchez, Mina, Mojica - Aguilar (32. Uribe), Barrios - Cuadrado, Quintero (73. Lerma), Rodríguez - Falcao (78. Bacca). Trenér: Pekerman.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články