Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dvakrát dotahovali, přesto berou bod. Japonci remizovali se Senegalem 2:2

Japonsko a Senegal si v boji o to, kdo se přiblíží postupu ze skupiny H, rozdělily body za výsledek 2:2. Afričany poslala šťastně do vedení jejich hvězda Sadio Mané, kterému vyrazil míč přímo do noh gólman Eidži Kawašima. O vyrovnání na 1:1 se postaral Takaši Inui. Ve druhém poločase předvedl gólový výpad krajní bek Moussa Wagué, na který zase odpověděl Keisuke Honda. 

Japonsko - Senegal
zdroj: ČTK/AP autor: Kenichi Unaki

Bod je spravedlivé vyústění atraktivního utkání, které se hrálo v tempu a bez taktických šachů. Jenže obě mužstva stále neví, na čem jsou. Ani jeden se výrazně nepřiblížil postupu. S remízou mohou být víc spokojení Japonci. "Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Senegal není tým, který se snadno poráží. Bod je velmi cenný a tento výsledek nám doufám pomůže v dalším zápase," prohlásil japonský kouč Akira Nišino.

V prvním utkání na šampionátu jeho týmu pomohly individuální chyby Kolumbijců. Teď jednu vyrobil brankář Kawašima a prvním nešťastným zákrokem utkání poslal Senegal do vedení. K prvnímu přešlapu v utkání Japonce donutila aktivní hra senegalského týmu. 

V jedenácté minutě si po nedostatečném odvrácení míče záložníka Haragučiho hlavou počkal na zadní tyči aktivní bek Youssouf Sabaly a napálil míč na Kawašimu. Brankář francouzského celku Méty jen vyrazil balon přímo do noh Maného. Útočník Liverpoolu si otevřel gólový účet na šampionátu kuriózní trefou. "Začali jsme výborně, byli blízko soupeři a zatlačili ho. To samé ve druhém poločase, ale Japonsko se pokaždé dokázalo vrátit do hry," uvedl senegalský trenér Aliou Cissé. 

Cissého svěřencům se v první půli stala osudnou zbytečná pasivita po vstřelení branky. Sice se dostali do pár náznaků šancí a zakončení, ale ve druhé polovině prvního poločasu zapnuli Asiaté a zasloužili si srovnání. Dlouhý míč po křížné přihrávce do vápna zpracoval Juto Nagatomo pro Takaši Inuje, který už si věděl rady a obstřelem přesně k tyči vyrovnal na 1:1.

Ani promluva v kabině zřejmě nezabrala. Senegalci byli v útoku méně nebezpeční než Japonci. Forvard německých Brém Juja Osako netrefil v jasné pozici střílený centr po zemi od Šibasakiho. V 64. minutě opět svou pravačkou zahrozil po Osakově efektní přihrávce patičkou záložník španělského Eibaru Inui a trefil břevno.

"Nehráli jsme nejlépe ve srovnání s předchozím zápasem s Polskem. Na hřišti nebyl ten nejlepší senegalský tým. Japonsko se prezentovalo výkonem, jaký jsme očekávali. Má technický tým, který výborně kombinuje," sdělil Cissé.

Senegal těžil z aktivity po stranách. Lajny brousili Wagué a Sabaly

Africký celek měl dobrou podporu krajních obránců. Ze senegalského nevýrazného výkonu směrem dopředu dostal mužstvo obránce Moussa Wagué. Střílený centr napříč vápnem od Sabalyho posunul patičkou M'Baye Niang. Rozběhnutý bek belgického Eupenu Wagué zamířil tvrdě pod břevno.

Jenže i Senegal srazila hrubka gólmana. V 78. minutě neuvážlivě vyběhl brankář Khadim N'Diaye a tento moment předcházel brance na 2:2. "Dostali jsme se dvakrát do vedení, ale hodně mě štvou oba obdržené góly," neskrýval rozezlení dvaačtyřicetiletý senegalský lodivod Cissé.

Keisuke Honda
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kunihiko Miura

A jak vzniklo nedorozumění? Zřejmě si N'Diaye nezakřičel na stopera Saného. Šel do souboje na prázdno. Inui poslal míč před branku, kde jej do sítě doklepl Keisuke Honda. "Hráli jsme naším způsobem, hráči si hodně věřili, dobře pracovali s míčem a vytvářeli si šance. Věřil jsem, že ve druhém poločase si můžeme zajistit vítězství," prohlásil Nišino, na jehož svěřence z hlediště shlížela i japonská princezna Takamado.

Branka, která Hondu zapsala do historie

Japonský záložník Keisuke Honda vyrovnáním na 2:2 zaznamenal celkově čtvrtou branku v devátém utkání na fotbalových šampionátech. Nyní je nejlepší asijský střelec v historii mistrovství světa.

Senegal už nenašel síly na další vedoucí gól. "Pokud mám být upřímný, jsme trochu zklamaní. Japonsko šlo porazit. Soupeře jsme nepodcenili, hrál dobře, vytvořil si hodně šancí a dvakrát skóroval. Tenhle bod je důležitý a v příštím týdnu nás čeká rozhodující zápas o postup do osmifinále. Pokusíme se na něj dobře připravit," burcoval kapitán Mané.

Japonsko - Senegal 2:2 (1:1)

Branky: 34. Inui, 78. Honda - 11. Mané, 71. Wagué. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Tonolini - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Inui, Hasebe - Niang, Sabaly, Ndoye. Diváci: 32 572.

Japonsko: Kawašima - Sakai, Jošida, Šodži, Nagatomo - Hasebe, Šibasaki - Haraguči (75. Okazaki), Kagawa (72. Honda), Inui (87. Usami) - Osako. Trenér: Nišino.

Senegal: K. Ndiaye - Sabaly, Koulibaly, Sané, Wagué - B. Ndiaye (81. Ndoye), A. Ndiaye (65. Kouyaté), Gueye - Sarr, Niang (86. Diouf), Mané. Trenér: Cissé.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články