Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Vraždění neviňátek po anglicku. Albion dal Panamě šest gólů a slaví postup

Když postup, tak ve velkém stylu. Fotbalisté Anglie napodobili v rámci skupiny G Belgii a už po druhém utkání mají jisté osmifinále. Albion si play-off zajistil demolicí Panamy, kterou porazil zejména díky fantastickému prvnímu poločasu 6:1. Hattrickem se blýskl Harry Kane. Životní duel v reprezentaci prožil John Stones, střelec dvou branek. Středoameričané ale měli také důvod k radosti. Historicky první gól na šampionátech dal Felipe Baloy.

John Stones (s číslem 5) se raduje se spoluhráči z Anglie z gólu v síti Panamy
zdroj: REUTERS autor: Matthew Childs

Jestli v prvním zápase proti Tunisku si fanoušci Anglie ohryzávali nervózně nehty a vytouženou výhru Albionu zajistil až v nastavení Harry Kane, střetnutí s Panamou bylo úplně jinou písničkou. Tak jinou, že už v poločase příznivci mohli v poklidu jít dělat něco jiného, jelikož o vítězi bylo rozhodnuto.

Fotbalisté Anglie totiž v první pětačtyřicetiminutovce předvedli takový gólový uragán, který byl v jejich podání nejlepší v historii mistrovství světa. Panamskou síť rozvlnili pětkrát a hned čtyřikrát se jim to povedlo ze standardní situace.

Snové střetnutí prožil stoper John Stones, který až doposud nedal za reprezentaci jedinou branku. Proti Panamě se však zapsal mezi střelce hned dvakrát.

Fantastickou formu na šampionátu potvrdil i Harry Kane. K dvěma brankám proti Tunisku tentokrát přidal hattrick a s pěti góly se posunul do čela střelců celého šampionátu. "Snad mi to vydrží. Jsem hrdý na celý tým. Všichni si to užíváme, od začátku jsme hráli, jak jsme chtěli. Všechno nám vyšlo," prohlásil Kane.

Vše navíc dokonal nádhernou ránou Jesse Lingard a výhra 6:1 je vůbec nejvyšší triumf Albionu v historii MS. "Já ale s úvodem a poslední půlhodinou moc spokojený nejsem. Prostředek se docela povedl. Já jsme ale hodně kritický. Za stavu 5:0 jsme měli přidat další branky a dostat se do vedení v tabulce. Místo toho jsme sami inkasovali a jsme na tom s Belgií stejně," zhodnotil kouč Gareth Southgate.

Že Panama prožije velice krušný zápas, naznačil už start zápasu. Zatímco proti Belgii outsider přežil první půlku bez úhony, proti Anglii už v 8. minutě prohrával. Kieran Trippier poslal roh přesně do vápna, kde zůstal nehlídaný Stones a hlavou se nemýlil.

Středoamerický tým v té době ještě věřil, že s výsledkem něco může udělat a v 16. minutě pokusu na zadní tyč Édgar Bárcenase nechybělo mnoho. To byl však na dlouho poslední dramatičtější moment pro brankáře Jordana Pickforda.

V 22. minutě navíc Anglie udeřila podruhé. Lingard po rychlém náběhu do vápna skončil na zemi a sudí ukázal na penaltu. K ní se postavil Kane a bombou do horního nedal brankáři šanci.

Další úder bortící se defenziva Panamy dostala v 36. minutě. Lingard si na hranici vápna pěkně narazil s Rahemem Sterlingem a nádhernou trefou na zadní tyč zvýšil už na rozdíl tří branek. Tato trefa byla v prvním poločase jediná, která nepadla ze standardní situace.

Ve 40. minutě to byl totiž nádherný signál po přímém kopu, jenž vedl k další trefě. Po rozehrávce nakrátko Jordan Henderson poslal centr na hlavičku Kanea, jenž míč okamžitě vracel na osamoceného Sterlinga. Toho fantasticky ještě dokázal vychytat Jaime Penedo, ale ve správný čas přispěchal k dorážce Stones a znovu zacílil přesně.

Poločas snů Anglie završila v 45. minutě. Při rohu byl držen Kane a sudí podruhé ukázal na penaltový puntík. K zahrávání se postavil znovu kapitán Albionu a podobnou bombou jako v prvním případě završil bůra. "Mám svoji rutinu při zahrávání penalt. Jde o to dostat se do klidové zóny. Hodně to trénuji. Je třeba si vybrat správný roh a zůstat u toho," popsal.

Anglie přitom doposud nedala na MS více než čtyři branky. Rekord si tak vytvořila za poločas. V minulosti na šampionátech jen Jugoslávie v roce 1974 nastřílela Zairu do přestávky ještě o gól více.

O výsledku v ten moment bylo tak rozhodnuto a na Anglii bylo znát, že sundala nohu z plynu. I přes nižší tempo se ale favorit po hodině hry dočkal šesté trefy. Ruben Loftus-Cheek vypálil z dálky a Kane šťastnou tečí patou na hranici vápna dokonal hattrick. "Ten třetí gól byl jeden z nejšťastnějších, co jsem kdy v kariéře dal. Ale tak to občas útočníci mají, že jim tam padá všechno," konstatoval Kane.

Jestli v ten moment prožívali panamští černou chvilku, v 78. minutě roztančili příznivce na tribunách i doma u obrazovek. Angličané totiž vypustili bránění standardky a historicky první trefu Středoameričanů na šampionátu trefil ve skluzu Felipe Baloy. V 37 letech se stal čtvrtým nejstarším střelcem v historii šampionátu. Věkový rekord drží s 42 roky Kamerunec Roger Milla.

"Vstřelit první gól na mistrovství světa je samozřejmě krásné. Je skvělé, že ho dal Felipe Baloy, který bude v národním týmu končit. Bůh ho odměnil za skvělý přístup. Dojalo mě to," popsal kouč Panamy Hernan Gómez.

Zápas se v závěru už dohrával a žádná z akcí už ke gólu nevedla. Angličané tak mohli slavit drtivé vítězství a jistotu osmifinále. "Mohli jsme prohrát i větším rozdílem. My se hlavně snažili o to, abychom se ve druhé půli vyhnuli katastrofě. Tady na šampionátu jsme se hodně naučili. Přeci jen jsme stále ve fotbale jako malé dítě," dodal Gómez.

Anglie - Panama 6:1 (5:0)

Branky: 22. z pen., 45. z pen. a 62. Kane, 8. a 40. Stones, 36. Lingard - 78. Baloy. Rozhodčí: Griša (Eg.) - Achík (Mar.), Ahmed (Súdán) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Loftus-Cheek - Cooper, Escobar, Murillo. Diváci: 43 319.

Anglie: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier (70. Rose), Loftus-Cheek, Henderson, Lingard (63. Delph), Young - Kane (63. Vardy), Sterling. Trenér: Southgate.

Panama: Penedo - Murillo, R. Torres, Escobar, Davis - G. Gómez (69. Baloy) - Bárcenas (69. Arroyo), Cooper, Godoy (62. Avila), J. Rodríguez - Pérez. Trenér: H. Gómez.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články