Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Spása za minutu dvanáct. Kroos v nastavení zajistil Němcům veledůležitou výhru nad Švédy

Byli v problémech. Tak velkých, že je jen pár sekund dělilo od výsledku, kdy by už neměli postup ze skupiny ve vlastních rukou. Fotbalisté Německa však krizovou situaci ustáli. I když s velkou dávkou štěstí. Důležité tři body a výhru 2:1 zajistil v nastavení obhájcům titulu, kteří závěrečné minuty dohrávali bez vyloučeného Jéroma Boatenga, krásnou trefou ze standardky Toni Kroos. 

Slavící fotbalisté Německa
zdroj: REUTERS autor: Francois Lenoir

Na světelné tabuli už běží pátá minuta nastavení, což znamená, že sudí co nevidět pískne do píšťalky. Němci v té chvíli ví, že pokud nabídnutou šanci v podobě standardní situace nevyužijí, budou v obrovských problémech.

Blik.

Obraz se během pár sekund úplně mění a u rohového praporku na sobě leží skupina hráčů v bílém, kteří prožívají velkou euforii.

Skutečně jen malý moment chyběl, aby obhájci titulu neměli postup ze skupiny ve svých rukou. Švédům stačila uhrát remíza. Chvilku před závěrečným hvizdem se ale zbytečného faulu dopustil před vlastním vápnem Jimmy Durmaz a Němci dostali poslední naději na spásu.

Ke standardní situaci se postavil Toni Kroos, jenž si po úvodní prohře s Mexikem vyslechl kritiku a ani tentokrát nezářil. Byl to však právě záložník Realu Madrid, kdo se stal hrdinou. Po hvizdu posunul míč na Marca Reuse, jenž mu ho stopnul, a osmadvacetiletý hráč nádhernou bombou trefil vzdálenější šibenici a veledůležitý triumf. "Asi by potěšilo mnoho lidí, kdybychom vypadli, ale s námi to není tak snadné," hlásil po utkání šťastný střelec.

Němci tak mohli slavit, zatímco seveřané v modrých dresech zklamaně seděli na zemi a přemýšleli, jak jim velký výsledek protekl mezi prsty. Obhájcům titulu nyní k jistotě postupu stačí porazit Jižní Koreu. "Vítězství bylo šťastné, ale zasloužené, protože jsme za ním šli. Prokázali jsme dobrou morálku. Byl to každopádně mnohem lepší výkon než proti Mexiku," prohlásil kouč Joachim Löw.

Zklamaní Seveřané budou potřebovat porazit Mexičany nebo získat více bodů než Německo, na které si postěžoval kouč Janne Andersson. "Někteří hráči Německa začali slavit gesty, která mě velmi naštvala. Bylo to nezdvořilé. Bojovali jsme po celý zápas férově a takhle se po závěrečném hvizdu nemají protihráči chovat," řekl.

Svěřenci Löwa po prvotní překvapivé porážce byli pod velkým tlakem a kouč favorita proto udělal v sestavě hned čtyři změny. Jen mezi náhradníky zůstal Mesut Özil či Matts Hummels. Na hřiště se naopak dostali Jonas Hector, Sebastian Rudy, Marco Reus a Antonio Rüdiger.

Okysličená jedenáctka s vědomím nutnosti výhry na Švédy, kteří v prvním duelu porazili Jižní Koreu, a utkání na dlouhé minuty nabízely podívanou, kdy Němci drží svého soupeře před vlastním vápnem a zkouší jeho tvrz dobít. Za vše mluví statistika první čtvrthodiny, kdy měl favorit 169 přihrávek, zatímco seveřané 19.

A drtivý tlak mohl přinést ovoce velice záhy. Už ve druhé minutě se míč dostal na malém vápně k Julianu Draxlerovi, jemuž ve skórování zamezil jeden z bránících hráčů, který do střely strčil nohu.

Dobře hrající Němci, kteří hýřili pohybem, si ale brzy stihli vybrat i slabou chvilku. Novic v sestavě Rüdiger udělal chybu v rozehrávce, po níž šel sám na branku Marcus Berg. Střelec Švédska se už chystal zakončit, jenže v klíčové chvíli ho rozhodil zákrokem Jérome Boateng a nedůrazný pokus lapil Manuel Neuer. Outsider se zlobil, že šlo o jasný faul, jenže sudí nechal překvapivě pokračovat ve hře. "Opakované záběry prokázaly, že měla být pro nás penalta," konstatoval Andersson.

Tlak Německa poté narušila další nepříjemnost. Rudy dostal kopačkou do nosu a byl několik minut ošetřován. Löwova družina tak nějakou dobu hrála o desíti a Švédsku se podařilo narušit dominanci soupeře.

Místo Rudyho nakonec musel přijít Ilkay Gündogan a paradoxně už v jedenácti Němci inkasovali. Kroos chyboval při rozehrávce. Viktor Claesson poslal přesný centr na Oli Toivonena a hráč, jenž v letošní sezoně francouzské ligy nedal jediný gól, šikovně přeloboval Neuera. "Taková chyba se občas stane i hráči, jako je Toni Kroos. Ale jsem rád, že to napravil a vstřelil hrozně důležitý gól," uvedl Löw.

Němce by výsledek by poslal předčasně domů. Proto se hned hnali kupředu. V 39. minutě nebezpečně pálil Gündogan a skvělý zákrok musel předvést brankář Robin Olsen, jenž se štěstím vytěsnil i dorážku Thomase Müllera. Do poločasu zahrozili ještě jednou i Švédové, kdy se proti hlavičce Berga vytáhl zase Neuer.

V německé kabině proběhl o přestávce došlo k promluvě, která zafungovala skvěle. Už po třech minutách po návratu Timo Werner poslal do vápna zpětný pas, který tečoval střídající Mario Gómez a Reus z malého vápna vyrovnal.

Favorit se snažil okamžitě výsledek i otočit, jenže přes soupeřovu pevnou obranu velké příležitosti nepřicházely. A ty menší zase končily nepřesným zakončením. Těsně mířil v 51. minutě hlavou Müller. Po hodině hry se neujala ani snaha Reuse střílet patou.

Pro Němce čas ubíhal rychle, a když v 82. minutě dostal druhou žlutou Boateng, situace byla kritická. I tak si ale ještě vytvořili velké šanci. V 88. minutě hlavu Gómeze z malého vápna vyrazil Olsen. V nastavení pak střídající Julian Brandt rozezvučel tyč.

Vše tak směřovalo k dalšímu německému selhání. Pár sekund před koncem ale spásu favorita zajistil trefou do šibenice Kroos a přiblížil ho postupu. "Měli jsme být trpělivější v bránění a neudělat takový faul. Ztratit utkání v nastavení je strašná škoda," řekl záložník Švédska Emil Forsberg.

"Může to být pro nás zásadní obrat celého turnaje. Ale to uvidíme později. Teď je možné všechno," zhodnotil po utkání zase Müller.

Gól Kroose nepotěšil Mexičany, kteří tím přišli o jistotu postupu. Na druhou stranu udržel ve hře o postup Koreu. Švédové už poosmé na mistrovství světa prohráli zápas, ve kterém vedli, což je rekord šampionátů.

Německo - Švédsko 2:1 (0:1)

Branky: 48. Reus, 90.+5 Kroos - 32. Toivonen. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.) - Turpin (video, Fr.). ŽK: Boateng - Ekdal, Larsson. ČK: 82. Boateng. Diváci: 44 287.

Německo: Neuer - Kimmich, Boateng, Rüdiger, Hector (87. Brandt) - Rudy (31. Gündogan), Kroos - Müller, Draxler (46. Gomez), Reus - Werner. Trenér: Löw.

Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson (74. Durmaz), Larsson, Ekdal, Forsberg - Berg (90. Thelin), Toivonen (78. Guidetti). Trenér: Andersson.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články