Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Mexiko válí a je blízko postupu. Korejci padli 1:2 i kvůli další zbytečné penaltě

Stále sebevědomí a stále vítězní. Mexičtí fotbalisté několikrát prohlásili, že chtějí na mistrovství světa dojít až na vrchol, k čemuž udělali další důležitý krok. Los tricolores přehráli Jižní Koreu 2:1, potvrdili roli favorita a mají šest bodů v tabulce skupiny F. K postupu je přiblížily trefy Carlose Vely z penalty a Javiera Hernándeze. Korejci dostali i ve druhém utkání gól z pokutového kopu. Krásná branka Son Hung-mina z nastavení už nic neřešila.

Radost fotbalistů Mexika
zdroj: REUTERS autor: Jason Cairnduff

Korejci už jsou v kritické situaci a musí doufat ve večerní výhru Němců proti Švédům. Asijský celek se však dostává do kolen vždy sám. V prvním utkání podlehl Švédsku 0:1, když Kim Min-u nesmyslně vlétl ve vápně do Viktora Claessona.

A druhý zápas? Tentokrát nešikovnost. Korejský stoper Čang Hjon-su šel ve vápně proti centru mexického kapitána Andrése Guardada do skluzu a se zdviženou rukou. Míč do ní udeřil a rozhodčí neváhal.

Další moment, který Korejce srazil. Pokutový kop v 26. minutě proměnil Vela a poslal na druhou stranu brankáře Čche Hjon-u. Byla to už čtrnáctá penalta na turnaji, přičemž se překonal celkový počet třinácti pokutových kopů na předchozím šampionátu v Brazílii.

Svěřenci Juana Carlose Osoria sice byli už v úvodních minutách utkání více na míči, jenže šance nepřicházely. Mexičanům scházel pohyb od krajních hráčů, nedostávali se do vápna. Korejci chodili do protiútoků, v nichž prokazoval svou rychlost Son Hung-min. Nebezpečně hlavičkoval i kapitán Ki Song-jung, brankář Guillermo Ochoa vytáhl míč nad břevno.

Po gólu ovšem Mexiko převzalo iniciativu. Nebezpečná rána záložníka Miguela Layúna mířila nad branku. Dostatečně střelu nesklopil ani Lozano. V úvodu druhé půle zahrozil nebezpečným pokusem pod břevno Guardado. "Na Koreu jsme se soustředili víc než na Německo. Velmi často se stává, že když hrajete proti týmům s menší fotbalovou historií, lidé mají tendenci trochu usnout na vavřínech a ztrácet pozornost. To jsme nechtěli dopustit," připomněl mexický trenér Osorio.

Uklidňující branky se dočkali Mexičané v 66. minutě. Korejci propadli a přečíslení tři na dva vyřešil Lozano přihrávkou na Hernandéze. Útočník přezdívaný "Chicharito" si zasekl míč a poslal ho podél gólmana Čche Hjon-ua.

Tým kouče Šin Te-jonga nevyužil zaváhání Ochoy při rozehrávce, naopak mexického brankáře dojel ve skluzu Ki Song-jung. Frustrace asijského mužstva byla patrná. Výsledek už jen dokreslil na 1:2 Son Hung-min ve třetí minutě nastavení. Zpoza vápna se trefil krásně levačkou k tyči. Tak, jak se mu to daří v londýnském Tottenhamu.

Jenže co naplat, jeho tým je blízko vyřazení z turnaje. "Moji hráči odehráli zápas, za který se nemusí stydět. Všichni hráli jako jeden tým a až do poslední minuty bojovali ze všech sil. Za to jsem moc rád. Na Mexiko jsme se stejně jako na Švédsko pečlivě připravovali, bohužel jsme ani v jednom utkání neukázali všechno, co opravdu umíme," prohlásil korejský kouč Šin Te-jong.

Naopak Mexiko zažívá snový start do šampionátu. "Ani nedokážu popsat své pocity, je to krásnější než ve snu. Nyní se ale musíme soustředit na zápas se Švédskem, rádi bychom získali tři body a chceme vyhrát skupinu. Nechceme se vychloubat, jen chceme dopřát Mexiku radost," rozplýval se střelec druhé branky "Chicharito".

Jižní Korea - Mexiko 1:2 (0:1)

Branky: 90.+3 Son Hung-min - 26. Vela z pen., 66. Hernández. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Durdevič (všichni Srb.) - Orsato (video, It.). ŽK: Kim Jong-kwon, I Jong, I Sung-u, Čong U-jong (všichni Korea). Diváci: 43.472.

Korea: Čche Hjon-u - I Jong, Čang Hjon-su, Kim Jong-kwon, Kim Min-u (84. Hong-čchol) - Mun Son-min (77. Čong U-jong), Ču Se-čong (64. I Sung-u), Ki Song-jung, I Če-song - Hwang Hi-čchan, Son Hung-min. Trenér: Šin Te-jong.

Mexiko: Ochoa - Álvarez, Salcedo, Moreno, Gallardo - Layún, Herrera, Guardado (68. Márquez) - Vela (77. G. Dos Santos), Hernández, Lozano (71. Corona). Trenér: Osorio.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články