Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Shaqiri gólem v nastavení sestřelil Srbsko, Švýcarsko má blízko k postupu

Fotbalisté Švýcarska se výrazně přiblížili postupu ze skupiny E mistrovství světa, když v druhém poločase otočili utkání se Srbskem a zvítězili 2:1. Od páté minuty sice v Kaliningradu prohrávali po gólu Aleksandara Mitroviče, po přestávce ale nejprve vyrovnal Granit Xhaka a po úniku v 90. minutě rozhodl Xherdan Shaqiri. Švýcarům stačí v posledním zápase k jistotě osmifinále bod proti poslední Kostarice, Srbsko musí porazit Brazílii.

Xherdan Shaqiri se raduje z branky
zdroj: Reuters autor: Gonzalo Fuentes

Teprve druhý čistě evropský duel na šampionátu měl být podle předpokladů spíše defenzivní bitvou. Místo toho zejména v prvním poločase navázal na utkání Portugalska se Španělskem a oba týmy praktikovaly velmi pohledný a aktivní fotbal, kterému nechyběly šance.

Srbové zúročili úvodní tlak zásluhou hlavičky Mitroviče, zlepšený výkon alpského týmu po přestávce korunoval krásnou bombou Xhaka a nepochopitelnou chybu srbské obrany potrestal v samotném závěru po samostatném úniku Shaqiri.

Na straně balkánského celku byla aktivní zejména dvojice Tadič – Mitrovič, která se také postarala o první branku zápasu. Vysoký útočník Fulhamu ve vzduchu svého strážce Schära jasně přehrával. První hlavičkový pokus ještě brankář Sommer skvěle vyrazil, napodruhé už byl Mitrovič po Tadičově centru neomylný.

Vyrovnat mohl Džemaili, ale po Zuberově přihrávce netrefil branku a při své druhé šanci ve 30. minutě neuspěl tváří v tvář Stojkovičovi. Nadále se činil také Mitrovič, který to zkoušel z hranice vápna dokonce akrobaticky nůžkami.

Konec poločasu patřil znovu Srbům, Tošič ani Matič ale při závaru před Sommerovou brankou nedokázali usměrnit míč do sítě a jedovka Tadiče v nastaveném čase prosvištěla nad břevnem.

"S první půlí můžeme být spokojení, protože takticky i technicky jsme ji zvládli. Pak jsme dostali naivní gól a vyrovnání nás rozhodilo," řekl srbský kouč Krstajič.

"Proti Brazílii musíme vyhrát, nic není nemožné. Soupeř je favorit, ale víme o několika jeho slabinách, které se pokusíme využít," dodal Krstajič.

Utkání Srbsko - Švýcarsko
zdroj: Reuters autor: Mariana Bazo

Skvěle hrající Tadič mohl krátce po přestávce srbský náskok zdvojnásobit, když ideálně našel koho jiného než Mitroviče. Ten ale hlavičkoval těsně nad a vzápětí se slavilo na druhé straně. Shaqiriho ránu zblokoval Kolarov jen ke Xkahovi, který se přes bránícího Ivanoviče trefil nechytatelně na zadní tyč.

Švýcarům najednou narostla křídla a záhy mohl otočit skóre Shaqiri, maličký záložník Stoke ale svou střelu z rohu pokutového území otřel jen o spojnici tyče a břevna.

"Pro nás byl zápas jako jízda na horské dráze," uvedl kouč Švýcarska Petkovic. "Soupeř šel do vedení a myslím, že po prvním poločase nám moc lidí nevěřilo. Ale my jsme se zvedli a dokázali jsme se vyrovnat se srbskou bojovností, která nám dělala velké problémy především při centrech do vápna," dodal.

Na druhé straně se Mitrovič málem prosadil i proti dvojici obránců, rozhodčí Brych ale viděl jeho útočný faul, ačkoliv na něm jeden ze Švýcarů doslova visel. A v 68. minutě srbskému forvardovi chyběl krok, aby na zadní tyči doklepl do branky skvělý přízemní centr Kolarova.

Oba týmy se ve vyrovnaném utkání střídaly v aktivitě a poslední čtvrthodina tak byla znovu ve švýcarské režii. Střídající Gavranovič ale neuspěl sám proti brankáři, navíc mu byl odpískán ofsajd, před Zuberem odkopával na roh Ivanovič a další příležitost Gavranoviče zneškodnil brankář Stojkovič.

Nakonec se Švýcaři dočkali paradoxně z rychlého protiútoku. Centr Ivanoviče odvrátili obránci, Gavranovič kolmicí skrz srbskou obranu našel rozběhnutého Shaqiriho. Ten po sprintu přes půl hřiště ustál ve vápně souboj s Tošičem a obstřelil vybíhajícího Stojkoviče. Otřesení Srbové už se na reakci nezmohli.

Po gólu si Shaqiri sundal dres a oslavil branku gestem, které připomínalo orlici z kosovského znaku. "Dostal jsem skvělou přihrávku a věděl jsem, že z toho může být velká šance, tak jsem co nejrychleji běžel dopředu. O oslavě gólu nechci mluvit. Všichni víme, že ve fotbale je hodně emocí. Nic víc bych v tom nehledal," řekl Shaqiri.

Srbsko - Švýcarsko 1:2 (1:0)

Branky: 5. Mitrovič - 52. Xhaka, 90. Shaqiri. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Zwayer (video, všichni Něm.). ŽK: Milinkovič-Savič, Milivojevič, Matič, Mitrovič - Shaqiri. Diváci: 33 167.

Srbsko: Stojkovič - Ivanovič, Milenkovič, Tošič, Kolarov - Tadič, Matič, Milinkovič-Savič, Milivojevič (82. Radonjič), Kostič (64. Ljajič) - Mitrovič. Trenér: Krstajič.

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez - Shaqiri, Behrami, Dzemaili (73. Embolo), Xhaka, Zuber (90.+3 Drmic) - Seferovic (46. Gavranovic). Trenér: Petkovic.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články