Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Odvolaná penalta, dobývání kostarické brány. Brazílie si pro góly došla až v nastavení

Fotbalisté Brazílie poprvé na letošním mistrovství světa vybojovali tři body výhrou 2:0. Proti Kostarice se na ně ale museli pěkně nadřít. První poločas totiž odehráli v totálně ospalém tempu. Trefu si nakonec podruhé na turnaji zapsal Coutinho, v sedmé minutě nastavení ještě přidal gól Neymar. Předtím ještě stihlo nizozemské trio sudích správně odvolat nařízenou penaltu.

Utkání Brazílie - Kostarika
zdroj: ČTK/AP

Trenér Brazílie Tite lehce pozměnil sestavu, protože tentokrát nemohl využít beka Danila, který odkulhal z tréninku s poraněným stehenním vazem. Obránce Manchesteru City proto nahradil Fagnerem z Corinthians.

Kdo ale čekal výrazný herní posun od utkání se Švýcarskem, musel být vyloženě zklamán. "V prvním poločase jsme bojovali spíše sami se sebou, bylo to takové nervózní," přiznal Tite.

Po úvodní kombinaci se na prahu čtvrté minuty dostal ke střele zpoza vápna Coutinho, ale mířil nepřesně vysoko nad. Na druhé straně se o chvíli později téměř totožnou střelou prezentoval Gamboa. Kostarika záhy rozjela rychlou křídelní akci, z níž pálil nebezpečně, ale těsně vedle Borges.

Soubor Oscara Ramíreze po desetiminutovce oťukávání v Petrohradě zjistil, že by to proti Brazílii mohlo jít, a zkoušel ji překvapit brejky. Ovšem i za cenu faulů, v nichž hrál hlavní roli kdo jiný, než Neymar. Výjimkou nebylo ani nebezpečné, byť nechtěné, přišlápnutí kotníku. Z následných standardek ale kanárci nic nevytvořili.

Hra toho nicméně obecně příliš zapamatováníhodného nenabízela, odzívaná první půle se co chvíli kouskovala. Výjimkou byly dvě neproměněné pobídky pro Jesuse a Marcelovy pozdravy vedle i do náruče Navase. Ale také spousta nepřesností ve zpracování - zářným příkladem byly vysoké balony na totálně laxního Williana (ne)operujícího podél lajny.

Také proto šel po 45 minutách okamžitě dolů, Tite ho nahradil Douglasem Costou a obraz hry se dramaticky rozhýbal. Deset Kostaričanů mělo co dělat, aby ubránilo nájezdy Neymara i Coutinha, v jednom případě jim značně pomohlo i nastřelené břevno.

Navas měl rázem plné ruce práce, Brazílie přepnula na vyšší otáčky, ale gól stále nepřicházel. Z ideální pozice z desítky mohl skóre po 72 minutách otevřít Neymar, jenže nepochopitelně přestřelil.

Dá se tak označit i moment o šest minut později – Gonzalez sice pohladil dres brazilské hvězdy, ta ale pád ve vápně značně přihrála. Sudí Kuipers nařízenou penaltu po video-přezkumu správně odvolal. Čas ubíhal, Brazílii se tři body vzdalovaly. Ve vápně i mimo něj se začalo kácet k zemi čím dál víc, kostarická defenziva blokovala dál.

Vydržela to přesně do 91. minuty. Firmino vyhrál hlavičkový souboj, Gabriel Jesus doklepl na nabíhajícího Coutinha a ten přesný míč bezpečně uklidil. A Neymar se ale nakonec přece jen dočkal - až v sedmé minutě nastavení slavil gól do prázdné, což pak dlouho v slzách rozdýchával na trávníku. Pro Kostariku to nicméně znamená, že na postup ze skupiny už pomýšlet nemůže.

"V druhém poločase jsme si byli schopni vytvářet mnoho šancí, mohli jsme dát plno gólů, brankář Navas ale chytal výborně. Odehráli jsme nádherný a perfektní poločas. Máte 95 minut na to, abyste rozhodli. Takže to bylo o tom, abychom zůstali mentálně silní," prohlásil Tite.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články