Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Argentina ve velkých nesnázích. Chorvaté jí uštědřili výprask a slaví postup

Situace Argentiny v základní skupině se stává čím dál kritičtější. Úřadující vicemistři světa nevyhráli ani druhý duel na letošním mistrovství světa, když po remíze s Islandem dostali od Chorvatska výprask 0:3. Svěřenci trenéra Zlatka Daliče naopak mohou slavit, jelikož jim triumf zajistil osmifinále.

Brankář Willy Caballero po obrovské chybě, z níž dalo Chorvatsko branku
zdroj: REUTERS autor: Ivan Alvarado

Před čtyřmi lety se dostali až do finále, kde jim těsně unikl celkový triumf po porážce s Německem v prodloužení. Na letošním šampionátu to s Argentinou vypadá mnohem hůře. Dokonce tak špatně, že není nereálné, aby úřadující vicemistr skončil už v základní skupině. 

Již nyní je jasné, že v posledním zápase Argentinci musí bezpodmínečně vyhrát. Případné páteční vítězství Islandu nad Nigérií by je navíc dostalo do pozice, kdy by už svůj osud neměli ve vlastních rukou.

Do krizové situace dostalo Jihoameričany Chorvatsko, které je rozstřílelo. Demolici přitom odstartovalo až v 53. minutě, kdy obrovskou minelu předvedl brankář Willy Caballero. Při rozehrávce přihrál přímo Ante Rebičovi, který se nemýlil. V závěrečné desetiminutovce pak výhru potvrdili hvězdní Luka Modrič a Ivan Rakitič.

"Už dlouho jsem takovou prohru nezažil a bolí to o to víc, když máte na sobě reprezentační dres. Ale o ostudě bych nemluvil," řekl argentinský kouč Jorge Sampaoli.

Jihoamerický celek má před závěrečným duelem o čem přemýšlet. Chorvatsko naopak v poklidu vyhlíží, na koho narazí v osmifinále. "Porazili jsme Argentinu s nejlepším hráčem světa, ale nesmíme podlehnout euforii, musíme zůstat pokorní a pracovat jako tým. Chci, aby můj dvaadvacátý hráč byl stejně hladový jako ten první," prohlásil trenér Chorvatů Zlatko Dalič.

Argentina vzbudila pochybnosti už v prvním zápase, kdy s outsiderem z Islandu uhrála pouze remízu 1:1. Sampaoliho svěřenci proto ve druhém vystoupení na turnaji potřebovali předvést mnohem lepší výkon. Už v 5. minutě ale při křižné ráně Ivana Perišiče nechybělo mnoho, aby inkasovali. Jedinou střelu na branku v prvním poločase však dobře vytěsnil Caballero.

Modrobílí poprvé zahrozili o chvíli později. Nejprve hvězdnému Lionelu Messimu chybělo jen pár centimetrů, aby měl po přihrávce za obranu na kopačce jasnou šanci.

Na hře obou celků byla znát důležitost utkání. Co často chybělo na fotbalové kráse, to bylo doháněno nasazením, agresivitou a důrazem. "Prvních třicet minut jsme se bránili, byli jsme trpěliví a v kompaktním bloku. Šlo o náš záměr a po přestávce jsme začali víc presovat, protože jsme věděli, že tím můžeme přinutit Argentinu k chybám," poodkryl svůj plán Dalič.

První minela přišla ale už v 21. minutě. Brankář Caballero nedůraznou přihrávkou dostal pod tlak beka Nicoláse Tagliafica a Argentinu spasil faul Chorvatů.

Po půl hodině hry se zase nedomluvila obrana evropského týmu, kdy se míč odrazil před Enza Peréze, jemuž stačilo trefit odkrytou branku. Argentinský záložník ovšem vyloženou šanci spálil, čemuž pár sekund sám nechtěl věřit.

Promarněnou tutovku si do poločasu stihlo připsat i Chorvatsko. Mario Mandžukič se po pěkném centru zjevil na zadní tyči zcela sám, jenže nepotvrdil pověst skvělého střelce a i on poslal míč mimo. "V první půli jsme měli tři jasné šance, hlavně Mandžukičova byla těžší zahodit než proměnit," měl jasno chorvatský kouč.

V 53. minutě se už ale Chorvaté dočkali a hodně jim k tomu pomohl už jednou chybující Caballero. Argentinský brankář chtěl přehodit Rebiče, jenže pas místo u spoluhráče skončil právě u křídelníka Chorvatska, jenž nabídku neodmítl. "Výsledek vypadá jasně, ale tak snadné to nebylo. První gól jsme dali po chybě brankáře, a tím se Argentina sama střelila do nohy. Hráli jsme v kompaktním bloku a když jsme neměli míč, zavírali jsme prostory, kam by mohl soupeř přihrávat," povídal chorvatský záložník Luka Modrič.

Argentina dostala tvrdý direkt a na hráčích bylo okamžitě znát, že do dobrého psychického rozpoložení mají daleko. Sampaoli se pokusil tým oživit povoláním Gonzala Higuaína. Útočník Juventusu Turín hned vytvořil tutovku pro Mezu, ale ten z malého vápna trefil pouze brankáře a dorážku Messimu následně uzmul skluzem Rakitič. Argentinská hvězda se v zápase spíš hledala. 

"Odpovědnost za porážku nesu já, protože připravuji taktiku. Kdybych přišel s jiným plánem, třeba to dopadne jinak. Vždy chci, aby hráči nastupovali na pozicích, kde hrají nejlépe. V případě tvůrce hry se nám to nepovedlo, což se podepsalo i na výkonu Lea Messiho. Tým s ním nespolupracuje, jak jsme očekávali," mrzelo osmapadesátiletého Sampaoliho.

Jihoameričané ještě v záverečných minutách zvýšili útočnou sílu nasazením Paula Dybaly, jenže šance nepřicházely. V 80. minutě navíc podruhé inkasovali. Kapitán Chorvatska Modrič se po pěkné individuální akci trefil z vápna přesně k tyči. 

Na Argentincích byl vidět zmar. Několikrát zbytečně dohráli souboj, za což je Chorvaté ještě jednou ztrestali. Rakitič v 86. minutě ze standardky ještě trefil břevno, ale v nastaveném čase využil přečíslení a po přiťuknutí Matea Kovačiče dokonal debakl. "Když se po prvním gólu otevřela hra, přidali jsme další dva krásné góly. Hráli jsme skvěle, zaslouženě vyhráli, ale buďme skromní a zůstaňme nohama na zemi," nabádal Modrič, tvůrce hry Realu Madrid.

Tato porážka byla pro Argentinu nejvyšší v základní skupině šampionátu od roku 1958, kdy podlehla 1:6 Československu.

Chorvatsku patří v tabulce skupiny D s šesti body a se skóre 5:0 první místo, Argentina má po dvou zápasech jen bod. Stejně je na tom nováček šampionátu Island, který má však k dobru páteční zápas s poslední Nigérií. Afričané jsou zatím bez bodu.

Argentina - Chorvatsko 0:3 (0:0)

Branky: 53. Rebič, 80. Modrič, 90.+1 Rakitič. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov, Saidov (všichni Uzb.) - Zwayer (video, Něm.). ŽK: Mercado, Otamendi, Acuňa - Rebič, Mandžukič, Vrsaljko, Brozovič. Diváci: 43 319.

Argentina: Caballero - Mercado, Otamendi, Tagliafico - Salvio (56. Pavón), Mascherano, Pérez (68. Dybala), Acuňa - Messi, Agüero (54. Higuaín), Meza. Trenér: Sampaoli.

Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič - Rebič (57. Kramarič), Rakitič, Modrič, Brozovič, Perišič (82. Kovačič) - Mandžukič (90.+3 Čorluka). Trenér: Dalič.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články