Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Spravedlivá remíza. Dánové si postup nezajistili, bod Australanům opět přihrálo video

Fotbalisté Dánska pouze remizovali s Australany 1:1 a postup ze skupiny si tak zatím nezajistili. Ačkoli Eriksen otevřel skóre už v sedmé minutě, soupeř postupně nabíral na síle a k remíze mu pomohla Jedinakova penalta. Austrálie tak bere první bod na mistrovství světa.

Australan Mark Milligan (vlevo) bojuje o míč s Nicolaiem Jörgensenem z Dánska
zdroj: REUTERS autor: David Gray

To nejdůležitější se odvíjelo v úvodním poločase – v první desetiminutovce rozvlnil síť Eriksen, který dal už svou 23. branku za dánský národní tým. Dlouho to vypadalo, že Dánsko bude hrát prim, výkon Austrálie ale postupně rostl a proměněný pokutový kop Jedinaka ji nakonec udržel ve hře.

"Video bylo zase proti nám, ale dnes to bylo nejspíš v pořádku. Mám jiný problém. Proč se prověřují některé situace a jiné ne? Kdo o tom rozhoduje? Rozhodčí na hřišti, nebo lidé v nějaké temné místnosti mimo stadion? Myslím, že video bere fotbalu trochu jeho kouzla," nebral si servítky norský trenér Dánska Aage Hareide.

Do zápasu vlétli jeho svěřenci jako blesk a od začátku se nastěhovali před Ryana. Na Eriksenův centr nejdříve nedoskočil Kjaer, následný centr Sista nezužitkoval Delaney. A když se Australanům až v šesté minutě podařilo nasprintovat do otevřené obrany, hlavičkoval Leckie nad.

O minutu později už šel tým Hareideho do vedení, když si na přesnou přihrávku naběhl nejlepší dánský střelec z nominace Eriksen a míč pohotově uklidil pod břevno. Dánové dál hýřili aktivitou a vymýšleli akce z obou stran i středu hřiště, zatímco stadionem v Samaře proudila mexická vlna.

Nizozemský kouč Bert Van Marwijk postavil totožnou sestavu z utkání s Francií, které protinožci prohráli 1:2. Australanům ale kombinace příliš neříkala, cílili na rychlé protiútoky, z nichž ten nejvýraznější skončil ve vápně na kopačce Rogiče, jehož zblokovala dánská obrana.

Z druhé strany zahrozil prudkou ranou Sisto, ale Ryan byl připraven. Dánský faktor nebezpečí byl na výši, avšak přesné pasy končily ve vápně nezužitkovány. Australané ale zdaleka neřekli poslední slovo a po půl hodině se nadechli - důkazem byly střely Behiche i Kruseho, obě však zblokovány.

Štěstí si Australané vybrali jinde. Už podruhé na turnaji jim totiž přišlo vhod video, tentokrát v 37. minutě po ruce Poulsena ve vápně. A Jedinak správně nařízenou penaltu španělského sudího Lahoze bezpečně proměnil, Schmeichel jeho střelu doprava nevystihl – 1:1. Poulsen, který si tak proti Francii nezahraje, se mohl vykoupit z centru, který si málem Sainsbury srazil do vlastní brány.

Síly se nicméně vyrovnaly a nastolený trend pokračoval i v druhém poločase. Šance se kupily na obou stranách: Sisto nejdříve pálil vedle, ani Behichův balon před malým vápnem neskončil v síti.

Dánové pak velmi dlouho, avšak mnohdy nepřesně, kombinovali v australské defenzivě. Ta se zase snažila rychle nakopávat dlouhé míče. Až v 68. minutě vytrhl diváky z letargie Leckie, na něhož si naběhl Schmeichel, a Jedinak mohl zakončovat do prázdné, Dalsgaard ale míč uklidil včas.

A o tři minuty později šla Rooyova pumelice vedle. Přestože Australané evidentně převzali otěže, stav i obraz hry zůstal neměnný i po šancích Leckieho a střídajícího Arzaniho. "Dávání gólů je poslední díl skládačky, který nám chybí," postěžoval si Van Marwijk. Postup si tak Dánové nezajistili, dál jsou ale ve hře. V posledním utkání ve skupině je ovšem čeká těžká Francie.

Dánsko - Austrálie 1:1 (1:1)

Branky: 7. Eriksen - 38. Jedinak z pen. Rozhodčí: Lahoz - Cebrián Devís, Pérez Del Palomar (všichni Šp.) - Geiger (video, USA). ŽK: Poulsen, Sisto (oba Dán.). Diváci: 40 727. 

Dánsko: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Larsen - Delaney, Schöne, Eriksen - Poulsen (58. Braithwaite), Jörgensen (68. Cornelius), Sisto. Trenér: Hareige.

Austrálie: Ryan - Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich - Leckie, Jedinak, Rogic (82. Irvine), Mooy, Kruse (68. Arzani) - Nabbout (75. Juric). Trenér: Van Marwijk.

Aage Hareide (trenér Dánska): "Ztráceli jsme zbytečně míče a nechali chodit Austrálii do protiútoků, takže jsme se zbytečně naběhali. Trochu se na nás podepsala únava, takže jsme hráli až moc zbrkle."

Bert van Marwijk (trenér Austrálie): "Po dvou zápasech jsme měli mít čtyři body. Dnes jsme až na prvních 15 minut hráli dobře a zasloužili jsme si vyhrát. Po čtvrthodině jsme začali hrát fotbal a byli jsme sebevědomí na míči. Je obrovská škoda, že jsme žádnou z šancí neproměnili. Z výsledku jsem zklamaný a budu se opakovat. Proti Francii jsem byl pyšný a také velmi zklamaný, protože jsme si také zasloužili víc. Teď musíme porazit Peru, abychom měli šanci na postup. Na ostatní okolnosti nemyslím, protože je neovlivním a bylo by to plýtvání silami."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články