Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Messi a spol. se pokusí o reparát proti Chorvatsku, Francie a Dánsko cílí na postup

V úvodním vystoupení proti Islandu se prezentovali matným výkonem a před očekávaným šlágrem s Chorvatskem jsou pod tlakem. Argentina v čele s hvězdným Lionelem Messim potřebuje získat tři body, soupeře by naopak vítězství posunulo do osmifinále. Druhý zápas na šampionátu čeká i hráče Francie a Dánska, kteří se pokusí proti Peru, respektive Austrálii udělat rozhodující krok ke vstupence do vyřazovací fáze. Přímé přenosy všech utkání sledujte od 13:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.      

Lionel Messi zahrává pokutový kop proti Islandu
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Argentina - Chorvatsko (20:00, Nižnij Novgorod)

Zatímco Chorvaté mohou jít do zápasu dvou favoritů skupiny D relativně v klidu, Argentinci po úvodním vystoupení rozhodně nejsou v ideální pozici. Pokud by druhý tým světového šampionátu před čtyřmi lety prohrál, už by neměl situaci ve svých rukou a očekávaný postup by si hodně zkomplikoval i v případě remízy. Argentina startuje na MS od roku 1974 podvanácté za sebou a ze skupiny neprošla jen před šestnácti lety.

"Nemám pocit, že bychom byli v potížích. Tento turnaj je vyrovnaný. Brazílie remizovala, Německo prohrálo, Francie vyhrála velmi těsně. Je normální, že je to pro nás složité," uvedl obránce Gabriel Mercado, jenž by mohl být jedním z těch, které trenér Jorge Sampaoli nově pošle do základní sestavy.

Jihoamerický celek spoléhá v kritické chvíli mimo jiné i na probuzení kapitána Lionela Messiho. Barcelonský kanonýr proti Islandu za stavu 1:1 neproměnil penaltu a proti Chorvatům si chce spravit reputaci. "Nesmíme začít bláznit. Je teprve začátek a my jsme věděli, že to nebude lehké. Musíme se hodně zlepšit, ale je třeba, abychom zůstali v klidu. Teď půjdeme porazit Chorvatsko," prohlásil Messi.

Chorvaté možná před startem šampionátu ani sami nečekali, že už po druhém utkání by mohli oslavit postup do osmifinále. Ze skupiny prošli jen při premiérové účasti na MS v roce 1998, kde vybojovali bronz. "Naším prvním cílem je postup do vyřazovací fáze. Myslím, že toho jsme schopni, protože máme dobrý tým. Hodně se mluví o turnaji ve Francii před dvaceti lety. Uvidíme, jestli dokážeme něco podobného," řekl útočník Mario Mandžukič.

Hráči "kockasti" si uvědomují, že klíčem k úspěchu bude uhlídat Messiho. "Messi je skvělý, je to 50 procent argentinského kádru. Ale Island ho dokázal zastavit a my tu cestu najdeme také. Když ho zablokujeme, máme dobrou šanci," konstatoval útočník Ante Rebič. "Nemusíme se Argentinců nijak bát. Dokonce si myslím, že máme lepší hráče než oni, samozřejmě pokud nepočítáme Lea Messiho," dodal záložník Mateo Kovačič.

Předpokládané sestavy:

Argentina: Caballero - Mercado, Otamendi, Tagliafico - Salvio, Mascherano, Pérez, Acuňa - Messi - Pavón, Agüero.

Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinič - Rakitič, Brozovič - Rebič, Modrič, Perišič - Mandžukič.

Francie - Peru (17:00, Jekatěrinburg)

Francie na úvod zdolala Austrálii až gólem v závěru 2:1 a proti Peru by chtěla předvést lepší výkon. Mistři světa z roku 1998 mohou s předstihem vybojovat třetí postup ze základní skupiny z posledních čtyř šampionátů.

Jihoameričané sice při svém návratu na mistrovství světa po 36 letech s Dánskem prohráli 0:1, ale herně nezklamali. V závěru první půle dokonce záložník Christian Cueva za bezbrankového stavu 0:0 neproměnil penaltu.

"Viděli jsme střatnutí Peru s Dánskem a byl velmi intenzivní. Víme, že nás čeká soupeř, který jde do všeho s obrovským elánem. Potřebujeme být agresivnější než proti Austrálii," řekl francouzský stoper Raphaël Varane. "Necítíme žádný zvláštní tlak. Peru prohrálo první zápas, takže jsou pod ním oni," doplnil další zadák Benjamin Pavard.

Předpokládané sestavy:

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Matuidi, Kanté, Pogba - Griezmann, Giroud, Mbappé.

Peru: Gallese - Advíncula, Rodríguez, Ramos, Trauco - Yotún, Tapia - Carrillo, Cueva, Farfán - Guerrero.

Peru na MS už sedmkrát za sebou nezvítězilo a sobotní prohra s Dánskem pro něj byla prvním nezdarem po 15 duelech. Na rozdíl od úvodního vystoupení by mohl do základní sestavy naskočit kapitán Paolo Guerrero, jemuž byl před MS pozastaven trest za doping.

"S Dánskem jsme hráli dobře, ale nedali jsme góly. Musíme zapracovat na detailech, které nás stály lepší výsledek. Víme, že jsme na šampionát dobře připraveni, takže jsem si jistý, že proti Francii odehrajeme skvělé utkání," uvedl obránce Miguel Trauco. "Francie není zvyklá na hru jihoamerických týmů, takže bychom jí mohli nadělat potíže," dodal.

Dánsko - Austrálie (14:00, Samara)

Dánsko jde do souboje s Austrálií povzbuzeno sérií 16 zápasů bez prohry a 534 minut bez inkasovaného gólu. Seveřané jsou favoritem a mohou se radovat z prvního postupu ze základní skupiny na světovém šampionátu od roku 2002.

"Když se podíváte na dosavadní výsledky na tomto turnaji, je vidět, že řada favoritů má problémy. Navíc Dánsko je malá země, takže nás za ně ani nepovažuji. Austrálii jsme hodně studovali, před startem mistrovství světa změnili trenéra. Zlepšili organizaci hry a proti Francii vypadali velmi silně," prohlásil norský kouč Dánska Aage Hareide.

Australané na MS čtyřikrát za sebou prohráli, ale dobrý výkon proti Francii jim dodal sebevědomí. "Stále jsem trochu zklamaný z hořkého výsledku, zasloužili jsme si minimálně bod. Ale už musíme koukat s optimismem dopředu. Věřím, že jsme zde ještě neřekli poslední slovo," řekl nizozemský trenér Australanů Bert van Marwijk.

Předpokládané sestavy:

Dánsko: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Larsen - Delaney, Schöne - Poulsen, Eriksen, Sisto - N. Jörgensen.

Austrálie: Ryan - Risdon, Milligan, Sainsbury, Behich - Leckie, Jedinak, Mooy, Kruse - Rogic - Juric.

Pokud Francie a Dánsko zvítězí, bude v základní skupině C o účastnících vyřazovacích bojů rozhodnuto už před závěrečným třetím kolem. Pokud by se radoval jen jeden ze zmíněné dvojice, potřeboval by k jistotě postupu zároveň to, aby ten druhý ve svém utkání neprohrál. V ostatních případech by se o vstupenku do play-off ještě bojovalo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články