Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Poláci zabrali pozdě. Senegal k výhře dovedly vlastňák a obří chyba

Afrika se dočkala prvního vítězství na letošním mistrovství světa. Postaral se o to Senegal, který si vyšlápl na Polsko a vyhrál 2:1. Lvům z Terangy zajistily důležité tři body vlastní branka Thiaga Cionka a velká chyba polské defenzivy, které sekundovalo i zvláštní rozhodnutí čtvrtého rozhodčího.

Fotbalisté Senegalu se radují po gólu v síti Polska
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Egypt, Maroko, Tunisko i Nigérie. Všechny čtyři zmíněné africké reprezentace do mistrovství světa v Rusku vstoupily porážkou. Poslední nadějí černého kontinentu na výhru na start turnaje tak byl Senegal a ten i přes pozici mírného outsidera v zápase proti Polsku nakonec k vítězství dokráčel.

Lvům z Terangy ke třem bodům velkou měrou pomohli sami Poláci. První gól byl totiž vlastenec jako vyšitý, když střelu Idrissy Gueyeho nasměroval do branky nešťastnou tečí stoper Thiago Cionek.

Druhá situace zase vyvolala spoustu emocí. Čtvrtý sudí vpustil na hřiště Mbaye Nianga po ošetření nečekaně při malé domů Polska, která se navíc evropskému týmu vůbec nevyvedla. Brankář Wojciech Szczesny situaci ještě přidal výběhem do prázdna a senegalský útočník už neměl problém trefit odkrytou branku. Bíločervení okamžitě protestovali, jenže jim to nebylo nic platné.

"Nevím, co k druhému gólu říct. Hráč Senegalu byl nejdřív mimo hřiště a pak najednou vběhl na trávník. Takové situace se nevidí každý den. Ale nic to nemění na tom, že jsme po přestávce hráli nekoncentrovaně. Kdybychom si nenechali dát druhý gól, mohl to být jiný zápas," popsal obránce Michal Pazdan.

Poláky už nezachránilo ani snížení, o které se tři minuty před koncem základní hrací doby postaral hlavou Grzegorz Krychowiak. Další velkou šanci si už polský výběr vytvořit nedokázal a návrat na šampionát po dvanácti letech mu tak pořádně zhořkl. "Měli jsme plán, ale jedna věc je něco naplánovat a druhá pak to uvést v praxi. To je něco úplně jiného a my jsme nehráli dost týmově a dynamicky," uznal kouč Adam Nawalka.

Poslední zápas, který chybělo dohrát ve vlně prvních utkání, dlouho nenabízel kdovíjakou podívanou. Hra se odehrávala zejména mezi vápny a o největší zábavu se starali především pomalování fanoušci Senegalu, kteří v ochozech rozjížděli velkou taneční show.

O první skutečně fotbalový vzruch se postaral až ve 20. minutě Polák Kamil Grosicki, jehož hlavička skončila nad.

Úvodní polovina nenabídla celkově ani jednu střelu na branku, přesto se skóre změnilo. Senegal v 38. minutě rozjel další z několika rychlých protiútoků. Míč se na vápně dostal k volnému Gueyemu, jenž se pokusil prolomit bezbrankový stav střelou. Ta mu nesedla a šla by pravděpodobně i vedle. V cestě ovšem stál nešťastník Cionek a tečí rozvlnil vlastní síť.

Africký tým do půlky nebyl daleko od zvýšení vedení, jenže to by osamocený Salif Sané musel hlavičku poslat místo do země na branku. Poláci po nepovedeném závěru první pětačtyřicetiminutovky odcházeli s hlavou dole a pískotem vlastních fanoušků v zádech.

Utkání Polsko - Senegal
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Do druhé části vstoupili nebezpečnou standardkou, kterou hvězdnému Robertu Lewandowskimu vyrazil robinsonádou, jež byla hlavně pro diváky, Khadim Ndiaye. Neuspěl ani o chvíli později Lukasz Piszczek, jemuž pokus na zadní tyči vůbec nesedl.

V 61. minutě tak znovu udeřil Senegal a o jeho brance se bude ještě dlouho mluvit. Niang po ošetření čekal u postranní čáry a čtvrtý sudí ho vpustil do hry zrovna, když Poláci hráli malou domů. Navíc hodně nepovedenou malou domů. Z ní rezultovala obrovská chyba defenzivy v čele s brankářem Szczesnym a útočník lvů mohl slavit.

"Když jsem se vracel na hřiště, tak jsem viděl, že zahráli malou domů. Cítil jsem, že by z toho mohla být šance a nakonec z toho byl vítězný gól," řekl Niang.

Polsko si mírnou převahu začalo vytvářet až v samotném závěru. V 70. minutě ještě neuspěl Arkadiusz Milik, tři minuty před koncem ale jiskru naděje vykřesal Krychowiak. Víc už ovšem Poláci nestihli a museli přijmout teprve druhou prohru v posledních 19 soutěžních zápasech.

To Senegal protáhl svou sérii neporazitelnosti na 20 soutěžních zápasů. "Polsko patří mezi nejlepší týmy v Evropě a podle toho jsme se na něj připravovali. Zápas jsme měli pod kontrolou takticky a také jsme dokázali udržet na uzdě emoce, protože i to rozhoduje. Se štěstím jsme dali první gól, ale vyhráli jsme díky disciplíně a kompaktní obraně," liboval si Aliou Cissé, trenér Senegalu. 

Lvi z Terangy ve druhém utkání skupiny H nastoupí proti Japonsku, Polsko čeká Kolumbie.

Polsko - Senegal 1:2 (0:1)

Branky: 86. Krychowiak - 38. vlastní Cionek, 60. Niang. Rozhodčí: Šukrallá - Tulefát (oba Bahrajn), Marrí (Katar) - Dias (video, Portug.). ŽK: Krychowiak - Sané, Gueye. Diváci: 44 190.

Polsko: Szczesny - Piszczek (83. Bereszyňski), Cionek, Pazdan, Rybus - Blaszczykowski (46. Bednarek), Krychowiak, Milik (73. Kownacki), Zieliňski, Grosicki - Lewandowski. Trenér: Nawalka.

Senegal: K. N'Diaye - Wague, Koulibaly, Sabaly, Sané - Gueye, A. N'Diaye (87. Kouyaté), La Sarr, Niang (75. Konaté) - Mané, Diouf (62. N'Doye). Trenér: Cissé.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články