Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kolumbie vzdorovala i v deseti. Japonci ale svou převahu přetavili ve vítězství

Jak s týmem zamává brzké oslabení a gólová ztráta? S kolumbijskými hráči vstup do jejich úvodního duelu na MS sice skutečně otřásl, přesto však dokázali ještě v první půli vyrovnat. Ovšem po přestávce Kolumbijcům začaly docházet síly, čehož japonský tým využil – přesná hlavička Juji Osaka znamenala těsné vítězství 2:1. Japonsko má cenné tři body, Kolumbie nabrala nečekanou ztrátu.

Radost japonských hráčů
zdroj: ČTK/AP autor: Eugene Hoshiko

Kolumbijský tým na minulém šampionátu bral dech všem fotbalovým fanouškům. Vstup do letošního mistrovství však proběhl v opačném duchu. Hráči ve žlutém zažili černočerný začátek svého úvodního duelu s Japonskem, když se po pěti minutách hry ocitli v deseti a navíc prohrávali 0:1 po penaltě Šindžiho Kagawy. Takový začátek by zamával s kterýmkoliv týmem. Svěřenci Josého Pékermana ale navzdory obavám svých příznivců nesložili zbraně.

I v oslabení dělali japonskému týmu potíže a ještě do přestávky dokázali srovnat – to když přesný přímý kop předvedl Juan Quintero. Avšak ve druhé půli začaly kolumbijským hráčům zřetelně ubývat síly. Japonci na druhé straně přidali a zaslouženě šli znovu do vedení. Posila na hřišti Keisuke Honda rozehrál přímý kop přímo na hlavu Juji Osaka, který se nemýlil. Křehké vedení poté již vydrželo až do závěrečného hvizdu.

Japonsko tak bere vcelku překvapivé tři body, což má v tabulce skupiny H velkou váhu. Asijský tým se v dalších zápasech potká s Polskem a Senegalem, přičemž se nebude muset nikam hnát. Japoncům stačí zůstat konzervativní, uhrát potřebný jeden či dva body a čeká je čtvrtfinále. Naopak kolumbijský výběr zažívá nečekaně bolestivý vstup do šampionátu. Nic není ztraceno, ovšem pro další ztrátu už nebude prostor.

Jak zápas probíhal?

Zkušený bek Carlos Sánchez nebude na start šampionátu vzpomínat vůbec v dobrém. V prvních minutách utkání s Japonskem sehrál dvaatřicetiletý obránce hlavní roli – a vůbec nešlo o pozitivní výkon. Sánchez na poslední chvíli hasil kritickou situaci, když se na kolumbijskou branku po chybě Davinsona Sáncheze valil japonský útok. Střelu Šindži Kagawy ovšem ve třetí minutě duelu nevykryl hlavou ani rukou, nýbrž svou pravou rukou.

Na to rozhodčí mohl zareagovat jediným způsobem. Přišla červená karta, proti níž Sánchez dlouho marně protestoval, a též pokutový kop. Míč si na značku postavil Kagawa, který si s ledovým klidem počkal, kam se pohne Davide Ospina, načež balon poslal do středu branky. Japonci se ani nestačili rozehřát a už vedli 1:0, navíc soupeř pokračoval bez prověřeného článku vlastní defenzivy.

Kolumbijci ale nesvěsili hlavy. Navzdory početní nevýhodě drželi častěji míč (60-40 %) a na rozdíl od Japonců vypadali jako tým, který ví, co chce hrát. Jejich odvaha a odhodlání se ještě do konce první půle vyplatila. V devětatřicáté minutě se Kolumbijci dostali k přímému kopu – k míči se postavil Juan Quintero a poslal jej k levé japonské tyči. Eidži Kawašima neměl daleko k tomu, aby přízemní střelu vytáhl, míč však chytil až za brankovou čarou.

Utkání Kolumbie – Japonsko
zdroj: ČTK/AP autor: Mark Baker

Do druhého poločasu tak oba výběry vybíhaly za nerozhodného stavu. Japoncům jako by přestávková pauza posloužila lépe. Byli aktivnější a několikrát mohli skórovat, tak jako tomu bylo třeba po střele Juji Osaky – japonský útočník se pokusil obstřelit Ospinu a kolumbijský brankář se musel pořádně natáhnout, aby jeho pokus vyrazil. Trenér José Pékerman se pokusil na nepříznivou situaci reagovat střídáním a poslal na hřiště Jamese Rodrígueze.

Japonský tlak to ale nezastavilo. Kagawa, Osaka a také Takaši Inui si skvěle rozuměli a uvěznili čím dál unavenější hráče ve žlutém na vlastní polovinu. Japonský kouč Akira Nišino se na posledních dvacet minut rozhodl tlak ještě posílit a poslal na trávník Keisuke Hondu, který záhy byl u druhé japonské branky. Po rohovém kopu záložníka, jenž po dlouholetém evropském působení zkouší štěstí v mexické lize, se totiž hlavou prosadil Osako.

Japonci poté pokračovali ve své hře. Závěr zápasu kontrolovali a Kolumbii nenechávali prakticky žádný prostor, snad jen s výjimkou příležitosti Rodrígueze – japonská obrana však jeho střelu dokázala zblokovat. Po závěrečném hvizdu mohly začít oslavy. Japonsko slaví nečekané a velmi cenné tři body. Naopak Kolumbie se nyní potřebuje rychle vzpamatovat. Další duely nejsou daleko a Jihoameričané musí nasbírat ještě hodně bodů.

Kolumbie - Japonsko 1:2 (1:1)

Branky: 39. Quintero - 6. Kagawa z pen., 73. Osako. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Barrios, Rodríguez - Kawašima. ČK: 3. C. Sánchez (Kol.). Diváci: 40 842.

Kolumbie: Ospina - Arias, D. Sánchez, Murillo, Mojica - C. Sánchez, Lerma - Cuadrado (31. Barrios), Quintero (59. Rodríguez), Izquierdo (70. Bacca) - Falcao. Trenér: Pekerman.

Japonsko: Kawašima - Sakai, Jošida, Šodži, Nagatomo - Hasebe, Šibasaki (80. Jamaguči) - Haraguči, Kagawa (70. Honda), Inui - Osako (85. Okazaki). Trenér: Nišino. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články