Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Útočné duo Lukaku – Mertens bylo k nezastavení, Belgie si smlsla na Panamě

Další zaváhání medailového aspiranta se na mistrovství světa nekonalo. Belgie potvrdila roli jednoznačného favorita a ve svém úvodním vystoupení deklasovala Panamu 3:0. Reprezentaci nabitou hvězdami z anglické Premier League poslal krátce po změně stran do vedení nádherným volejem Dries Mertens a konečné skóre stanovil dvěma přesnými zásahy Romelu Lukaku. 

Romelu Lukaku se raduje z gólu proti Panamě
zdroj: REUTERS autor: Marcos Brindicci

Útočník Manchesteru United se rozjížděl pozvolna, ale nakonec byl ústřední postavou. První trefu zaznamenal v 69. minutě po oku lahodícím centru "šajtlí" Kevina de Bruyneho. Druhou mu nezištnou přihrávkou připravil Eden Hazard a důrazný forvard si v úniku věděl rady.

Ještě před galapředstavením Lukakua nicméně vstřelil jeden z nejkrásnějších gólů dosavadního průběhu šampionátu Mertens. Hvězdný kapitán Hazard uspěl v hlavičkovém souboji s Fidelem Escobarem a volej kanonýra italské Neapole z rohu pokutového území zapadl nezadržitelně do sítě, panamský brankář Jaime Penedo plachtil marně.

Svěřenci španělského trenéra Roberta Martíneze proto vstoupili do základní skupiny G vítězně a před druhým zápasem proti Tunisku, který je čeká v sobotu 23. června, se naladili nejlepším možným způsobem. "Uvědomujeme si, že zde máme množství kvalitních fotbalistů. Byli jsme koncentrovaní a hráli jako celek. Za můj individuální přínos jsem rád, ale mnohem důležitější je úspěch týmu," hodnotil Lukaku.    

Belgičané neprohráli v základních skupinách mistrovství světa desetkrát v řadě a svůj potenciál ukazovali fanouškům od úvodního hvizdu. Vidět byl zejména Mertens, jenž nejprve připravil slibnou šanci Yannicku Carrascovi a vzápětí donutil šestatřicetiletého brankáře Peneda k tygřímu skoku.

Strážce panamské svatyně byl v permanenci i nadále. Hazardova střela po hrubce kapitána Romana Torrese však pohladila jen boční síť a na stejném místě skončil i pokus agilního Mertense. Úvodní gól visel ve vzduchu, jenže De Bruyneho centr zastavil před Lukakuem za cenu sebeobětování Torres a rána Hazarda trefila jen reklamní panel.

Nutno podotknout, že se o ofenzivní akce snažila také Panama, ale nadstavba v podobě přesného finálního pasu v jejím podání chyběla. Ani "Rode Duivels" nicméně před odchodem do kabin nic závratného nepředvedli - za zmínku stojí snad jen množství rohových kopů a individuální průnik Hazarda, který reflexivně zneškodnil Penedo.

V úvodu druhého poločasu, konkrétně ve 47. minutě, ovšem Mertensova "lahůdka" dostala belgické příznivce na stadionu Fišt v Soči do varu. Jejich nadšení sice mohl vzápětí otupit Michael Murillo, ale Thibaut Courtois pokus obránce New Yorku Red Bulls z bezprostřední blízkosti vyrazil na roh.

Závěrečná půlhodina se pak nesla v dominantní režii čtvrtfinalistů předchozího mistrovství světa. Král střelců národního týmu Lukaku potvrdil fantastickou bilanci v reprezentačním dresu. Na velkých turnajích si navíc připsal už pět branek a v historickém pořadí ztrácí už jen jeden gól na nejlepšího krajana Jana Ceulemanse.

"První vítězství na světovém šampionátu je speciálním momentem. Panama hrála velmi dobře organizovaně a způsobem, který jsme očekávali. Naše kvalita se ukázala ve druhém poločase. Mertens, Hazard, Lukaku i De Bruyne si na hřišti dobře vyhověli. Hráči ukázali správného týmového ducha," pochvaloval si belgický kouč Martínez.

Jeho protějšek Hernán Gómez vzal konečný výsledek s nadhledem. "Nikdo nesnáší prohry, ale když přihlédneme k historii obou zemí, ke kvalitě kádrů, tak je porážka o tři góly přijatelná. V kabině jsem hráčům poděkoval a řekl jim, že dnes jsme prohráli se ctí," řekl Gómez, jenž vedl na MS v roli hlavního trenéra i rodnou Kolumbii (1998) a také Ekvádor (2002).

Mistrovství světa ve fotbale - skupina G:

Belgie - Panama 3:0 (0:0)

Branky: 69. a 75. Lukaku, 47. Mertens. Rozhodčí: Sikazwe (Zamb.) - Dos Santos (Angola), Siwela (JAR) - Dankert (video, Něm.). ŽK: Meunier, Vertonghen, De Bruyne - Davis, Bárcenas, Cooper, Murillo, Godoy. Diváci: 43 257.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Boyata, Vertonghen - Meunier, De Bruyne, Witsel (90. Chadli), Carrasco (74. Dembélé) - Mertens, E. Hazard - Lukaku (83. T. Hazard). Trenér: Martínez.

Panama: Penedo - Murillo, R. Torres, Escobar, Davis - Bárcenas (63. G. Torres), Cooper, G. Gómez, Godoy, J. Rodríguez (63. Díaz) - Pérez (73. Tejada). Trenér: H. Gómez.

Roberto Martínez (trenér Belgie): "Utkání probíhalo přesně tak, jak jsme předpokládali. Na mistrovství světa není slabých soupeřů, nemůžete čekat, že rozhodnete během prvních pěti minut. Do utkání jsme vstoupili dobře, ale Panama po dvaceti minutách hru vyrovnala, dobře bránila a my se nemohli prosadit. V průběhu druhého poločasu ale náš výkon znovu rostl, hodně nám pomohl krásný gól Mertense. Pak se hra otevřela a my přidali další trefy. Jsem nadšený z toho, že jsme zápas odehráli týmově, všichni hráči zodpovědně bránili a čisté konto je pro nás stejně důležité jako tři vstřelené branky. Víme, že máme v kádru skvělé individuality, uspět ale můžeme pouze jako tým. Při šanci soupeře ve druhém poločase nás podržel Courtois. Do té doby neměl žádnou práci, přesto v klíčový okamžik předvedl skvělý zákrok."

Hernán Gómez (trenér Panamy):  "Byl to pro nás velmi emotivní den. Jsem popáté na mistrovství světa, ale cítil jsem se, jako bych tu byl poprvé. I moji hráči začátek zápasu velmi prožívali, ale postupně se dokázali zkoncentrovat na výkon. Odehráli jsme dobrý zápas. Jsem na svůj tým hrdý a věřím, že to stejně cítí i lidé v Panamě. Nikdo nesnáší prohry, ale když přihlédneme k historii obou zemí, ke kvalitě kádrů, tak je porážka o tři góly přijatelným výsledkem. Mohli jsme dát gól nebo dva, ale stejně tak jsme jich mohli i víc dostat. V kabině jsem hráčům poděkoval a řekl jim, že dnes jsme prohráli se ctí."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články